Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bílí Tygři mají mírný průběh onemocnění COVID-19. Je to díky dobré imunitě, říká týmový doktor Roman Mizera

10. 10. 2020 | 7:25

Bílí Tygři byli kvůli výskytu onemocnění COVID-19 v pondělí podruhé za poslední měsíc a půl posláni do karantény. V tuto chvíli je tak promořena velká část týmu a jak hráči, tak i členové realizačního týmu se potýkají s mírnými příznaky. "Je to z velké části dané velmi dobrou životosprávou," říká klubový lékař MUDr. Roman Mizera.

hokej doktor
Foto: www.hcbilitygri.cz

Mužstvo je podruhé v karanténě. Jak jste odhalili výskyt onemocnění COVID-19 v kádru Bílých Tygrů?
Probíhá to tak, že přijde nějaký jedinec, který má typické příznaky onemocnění COVID-19, což je většinou teplota, bolesti hlavy, bolesti kloubů a někdy také ztráta čichu. Pokud někdo takový je, my ho uvedeme do stavu izolace a po dohodě s krajskou hygienickou stanicí začneme testovat plošně celý tým. Většinou tak odhalíme další jedince, kteří mají buď bezpříznakovou formu nebo jen mírné příznaky.

V týmu je momentálně šest nakažených, nemůže to být paradoxně horší varianta, kdy se nepromoří celý tým, který tak může jít opět do karantény?
Z pohledu doktora platí samozřejmě fakt, že čím méně nemocných, tím lépe. Z pohledu organizace a sportu by bylo lepší to promořit. Vždycky ale existuje riziko závažného průběhu i u mladých pacientů. Nechceme se v žádném případě rouhat a nechceme, aby byl někdo nemocný, ale zároveň promořený tým je bezpečný a může bez problému na tři měsíce provozovat své aktivity. Velká část kádru už však prošla touto nemocí, některá restriktivní opatření se nás tedy netýkají.

Jaká máte třeba na mysli?
Situace je poměrně složitá. Je to tak, že někteří hráči prodělali koronavirus v létě v první vlně. Ti už dávno příznaky nemají, nastoupili k několika zápasům v extralize, mohou se pohybovat volně, trénovat a nevztahují se na ně žádná omezení. Pak jsou hráči, kteří jsou nemocní teď, ti jsou v izolaci, nikdo je nemůže potkat a snaží se nenakazit nikoho ze svého okolí. Pak je poslední skupina, která COVID-19 neprodělala ani v létě a také teď měla negativní test. Tito hráči a členové realizačního týmu jsou v karanténě a čeká se, jestli se u nich nemoc projeví. Na konci desetidenní karantény se budou znovu testovat.

Mají hokejisté větší imunitu oproti běžné populaci?
Jedná se o mladé a zdravé jedince. V naší organizaci hráči velmi dobře dodržují svoji životosprávu a starají se o své tělo. Jsou fyzicky trénovaní, otužují se, chodí do sauny, starají se o svoji imunitu. Také se správně stravují, mají dostatek vitamínů a minerálů. Jsou to jedinci, kteří jsou ohroženi nejmíň. Ukazuje to i jejich klinický průběh. Měli jsme v celé organizaci menší desítky případů, ať už se bavíme o A-týmu, či třeba juniorech. Průběhy jsou opravdu velmi mírné, nakažení mají jen teplotu, bolesti kloubů a zkrátka takové ty základní příznaky. Nekončí ale nikde v nemocnici a na ventilátoru. Mírný průběh je tedy daný skvělým fyzickým stavem a imunitou.

Co by mohlo současnou situaci zlepšit tak, aby se mohlo plynule hrát?
Jak to vypadá v hokejovém světě, zdá se, že drtivá většina hráčů a realizačních týmů tu nemoc prodělala, takže tohle nebude limit soutěže. Ten bude naopak v plošných opatřeních, která neumožňují sportování či přístup fanoušků na stadiony. My můžeme jen doufat, že nastalá opatření budou fungovat, což povede k jejich rozvolnění.

Měl byste na závěr pro naše fanoušky nějaké doporučení?
Myslím, že by všichni měli dodržovat daná opatření, protože žádný odboj není v tuhle situaci optimální řešení. Lidé by si měli udržovat pozitivní mysl, protože od strachu je jen krůček ke stresu a stres je faktor, který snižuje obranyschopnost organismu. Doporučuji také dobré stravování s dostatkem tekutin a vitamínů a každý den trávit nějaký čas venku sportem či fyzickou prací. Věřím, že za 14 dní se sejdeme v lepších časech a že bude pokračovat jak hokej, tak i náš normální život.

www.hcbilitygri.cz