Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bílí Tygři na vrcholu statistik: Liberecký ironman i největší zvíře na vhazování

08. 11. 2019 | 18:36

Bílí Tygři dlouhodobě patří mezi extraligovou elitu. Šelmy zdobí velké týmové výkony, ale za zmínku rozhodně stojí i silné individuality. Hned dva hokejisté výběru Patrika Augusty dokonce drží velmi cenná prvenství v ostře sledovaných ukazatelích.

hokej tygři 1
Foto: www.hcbilitygri.cz

Každá herní situace v ledním hokeji začíná vhazováním. Pokud jde o tuto činnost, mají se Tygři každoročně čím pochlubit. To ostatně platí i letos. Severočeši jsou s úspěšností 58,34 % nejlepší z extraligové čtrnáctky týmů. A to dost výrazně! Druhý Třinec má v tomto ohledu vůči Liberci pětiprocentní sekeru.

Asi nepřekvapí, kdo je hlavním strůjcem vysoce nadstandardního počínání Tygrů na buly. Petr Jelínek dlouhodobě vykazuje na vhazování výborná čísla a výjimkou není ani letošní sezóna. V ní stanul Jelínek na buly v 295 případech s oslnivou bilancí 194:101.

Celkově tedy úspěšnost libereckého kapitána v jeho oblíbené disciplíně šplhá až na metu 65,76 %. To dělá z Jelínka největšího dravce ze všech extraligových hráčů, kteří se pravidelně střetávají na puntíku pro vhazování.

Druhým zkušeným hokejistou z kádru Patrika Augusty, který vévodí jedné ze sledovaných statistik, je obránce Ladislav Šmíd. Právě liberecký odchovanec s bohatými zkušenostmi z NHL je vůbec nejvytěžovanějším hráčem české nejvyšší soutěže.Foto: www.hcbilitygri.czJedna z ústředních postav libereckých zadních řad chodí na led ve všech herních situacích. Také proto už v probíhajícím ročníku strávila ve hře dechberoucích 453 minut a 9 sekund. Pro srovnání, druhý nejnasazovanější Petr Zámorský má na svém kontě o více než půl hodiny méně.

Zajímavý je také Šmídův vývoj od jeho návratu do Liberce. Například v sezóně 2017/2018, kdy se ostřílený matador rozehrával po dlouhém zranění, mezi ty vůbec nejvytěžovanější nepatřil. Ve hře tehdy strávil průměrně jen něco málo přes 20 minut.

Vloni už přišly zápasy, v nichž Šmíd, s trochou nadsázky, neslezl z ledu. Není tak divu, že se jedničkou mezi extraligovými ironmany stal právě už před rokem. Zarážející je však, že v základní části stříbrné sezóny činil průměrný Šmídův ice-time „pouhých“ 24:36. Letos hraje Ladislav dokonce 28 minut a 19 sekund v průměru na jedno utkání.

Je tedy vidět, že Petr Jelínek a Ladislav Šmíd jsou skutečnými mistry svých oborů. Kromě skvělých čísel navíc obohacují kabinu šelem svými bohatými zkušenostmi. Věřme, že to oběma dlouho vydrží.

www.hcbilitygri.cz