Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bílí Tygři přetlačili Litvínov v prodloužení. Michal Birner zaznamenal hattrick!

12. 02. 2020 | 21:16

Tygři začali zápas skvěle a poměrně rychle si vypracovali dvoubrankové vedení, které si poté vzali zpět po kontaktní trefě Vervy. Ta se ale nevzdala a zvrátila vývoj střetnutí. Tygři si nakonec ještě stihli vynutit prodloužení, ve kterém završil svůj hattrick Michal Birner.

hokej litvínov 5 PP 1282
Foto: www.hcbilitygri.cz

Liberečtí začali utkání, které přišlo po více jak týdenní přestávce, s chutí a od začátku diktovali tempo hry. Hned v úvodu se po nahrávce Michala Bulíře dostal do slibné příležitosti Marek Zachar, jenže střela mu vůbec nesedla. O chvíli později už se ale domácí radovali, když Rostislav Marosz našel před bránou osamoceného Michala Bulíře. Ten ještě Jaroslava Januse nepřekonal, puk ovšem zůstal ležet těsně před brankovou čarou a Ladislav Šmíd jej dorazil do brány.

Až v polovině úvodního dějství se Litvínov dostal ke slovu. Ránu Akima Aliua při přečíslení dva na jednoho ale Dominik Hrachovina pokryl. Vzápětí šla Verva do tří a šelmy dvojnásobnou početní výhodou nepohrdly. Vyraženou dělovku Ladislava Šmída přistrčil Radan Lenc Michalu Bulířovi a ten dorazil kotouč za bezmocného Jaroslava Januse.

Na závěr ještě Jaroslav Vlach po pěkné nahrávce Jakuba Valského orazítkoval břevno a zdálo se, že to bude pro první dějství vše. Verva však ještě stihla potrestat faul Lukáše Dernera, když Dominika Hrachovinu propálil z levého kruhu Jakub Petružálek.Foto: www.hcbilitygri.czNa začátku prostřední dvacetiminutovky si mohli domácí vzít zpět dvoubrankové vedení. Petr Kolmann se vydal na útočný výlet, natlačil se před bránu a bekhendovou kličkou málem překonal Jaroslava Januse. Touš se ale nakonec odklouzal těsně vedle tyčky. Poté ovšem Radan Lenc vyslal do samostatného úniku Michala Birnera, jenž parádním projektilem vyhnal všechny pavouky z rohu Janusovy klece.

Verva sice zlepšila svůj výkon oproti první části a nehrála vůbec špatně. Dominik Hrachovina nicméně likvidoval jeden střelecký pokus za druhým. V jednu chvíli ho museli zastoupit jeho spoluhráči, když mohl Peter Jánský dorážet do prázdné brány. Liberečtí obránci ho však zastavil včas. Tým Podkrušnohoří ale i v prostřední části vsítil gól do šatny. Tomáš Pospíšil ujel všem svým pronásledovatelům a obelstil našeho gólmana povedeným blafákem.Foto: www.hcbilitygri.czZávěrečné dějství začali Tygři dvěma menšími tresty, obě oslabení ale zvládli bez větších potíží. Více ze hry měl však i nadále Litvínov, který nedával Dominiku Hrachovinovi oddechu. A nakonec se dočkal vyrovnání! Martin Hanzl totiž našel před bránu najíždějícího Tomáše Pospíšila a ten jeho nabídku tečoval do sítě. Vyrovnávací trefa dala Vervě křídla a domácí najednou ztráceli. Po střele Akima Aliua se před Hrachovinou strhla nepřehledná situace, ze které vyšel jako vítěz František Lukeš, jenž procedil puk za brankovou čáru.

Šelmy vrhly všechny síly do útoku a svou aktivitou si vynutili dvě početní výhody. První se ještě nepovedla, druhá už ale rozradostnila všechny příznivce domácích! Libor Hudáček hned po buly nabil Michalu Birnerovi a ten se dělovkou z voleje nedal Jaroslavu Janusovi šanci zasáhnout!Foto: www.hcbilitygri.czLitvínov poté ještě dostal k dispozici přesilovku, v té však gól nepadl, a tak přišlo na řadu prodloužení. Na jeho začátku svěřenci trenéra Patrika Augusty s vypětím všech sil ubránili zbytek oslabení a poté začala dramatická bitva. Hra se přelévala ze strany na stranu a atmosféra na stadionu se dala krájet. Šestadvacet vteřin před čtvrtou sirénou putoval na trestnou lavici litvínovský hráč a Liberec dostal šanci rozhodnout. Tygři to zkoušeli opravdu z každé pozice a tři vteřiny před koncem nakonec překonal Januse Michal Birner, který završil svůj hattrick a přisoudil Liberci bonusový bod!

Hlasy trenérů po utkání 44. kola hokejové extraligy Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov (5:4 v prodl.):

Patrik Augusta (Liberec): "Vstup do utkání se nám povedl, odskočili jsme do vedení 2:0. V závěru třetiny ale hosté potrestali naši chybu. To samé se opakovalo ve druhém dějství a my jsme malinko znervózněli. Hned na začátku třetí části jsme hráli oslabení, dostávali se pod tlak a Litvínov nám dokázal zápas otočit. V závěru by si na nás asi nikdo nevsadil, odehráli jsme ho však parádně. Všichni hráči do toho šli s přesvědčením, že ještě můžeme vyhrát. A byli jsme za to odměněni dvěma body."

Jindřich Kotrla (Litvínov): "Do utkání jsme vstoupili špatně, zakřiknutě a s velkým respektem. Liberec nás jasně přehrával a vytvářel si šance. Ve druhé třetině jsme hru vyrovnali a dostávali se do šancí také my. Ve třetí části se nám podařilo otočit na 4:3, v závěru jsme ale svou nedisciplinovaností po zbytečných faulech darovali Liberci přesilovky a ztratili tak dva body."

44. kolo hokejové extraligy:

Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov 5:4 v prodl. (2:1, 1:1, 1:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Šmíd (Bulíř, Marosz), 14. Bulíř (Lenc, Šmíd), 28. Birner (Lenc, Knot), 57. Birner (L. Hudáček, Bulíř), 65. Birner (Šmíd) - 20. Petružálek (Moravčík, V. Hübl), 40. Pospíšil (M. Hanzl), 50. Pospíšil (M. Hanzl, Jarůšek), 52. F. Lukeš (V. Hübl, Aliu). Rozhodčí: Pešina, Horák - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:6. Využití: 3:1. Diváci: 6782.

Sestavy:

Liberec: Hrachovina - Knot, Šmíd, Derner, Hanousek, Kolmann - Lenc, L. Hudáček, Birner - Zachar, Bulíř, Marosz - Ordoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Valský, A. Musil, J. Vlach. Trenér: Augusta.

Litvínov: Janus - J. Říha, Moravčík, Ščotka, Aliu, Kudla, Baránek - Pospíšil, M. Hanzl, Jarůšek - Jánský, V. Hübl, F. Lukeš - Petružálek, Gerhát, Válek - Stříbrný, Jurčík, Trávníček. Trenér: Kýhos.

www.hcbilitygri.cz a čtk