Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bohemians rozhodli o své výhře 2:0 v prvním poločase. S Klokany rozhodl důraz, usoudil kouč Látal

30. 03. 2024 | 17:53

Duel tabulkových sousedů a nevíce remizujících týmů ligy vyzněl ve prospěch Bohemians 1905. Klokani rozhodli o své výhře už v prvním poločase góly Berana a Hůlky, Jablonec vyšel poprvé na jaře gólově naprázdno.

BohA
Foto z www.fkjablonec.cz

Po reprezentační pauze neměl kouč Látal k dispozici kromě disciplinárně potrestaného stopera Hurtada i další řadu hráčů. Ze zdravotních důvodů nebyli k dispozici nově ani Nebyla, Černák a Krulich, dále chyběli i Pleštil, Polidar či Náprstek. Od prvních minut tak dostal v Ďolíčku prostor například Beny Kanakimana.

Foto z www.fkjablonec.cz

Na první zakončení se čekalo šest minut, po centru Benyho zprava však hlavičkoval náš útočník Drchal vedle domácí svatyně. Za dalších šest minut zahrozili i domácí, Prekop prošel do vápně přes Filipa Součka, pod sebou hledal Hálu, jeho střelu však stačil včas zablokovat stoper Tekijaški! Jen o chvíli později si poradil s hlavičkou Křapky na brankové čáře gólman Hanuš. Na opačné straně hřiště připravil Kratochvíl míč k zakončení proti noze Tchanturishviliho, ten ale vysoko přestřelil i tribunu za brankou. Za hlavy se záhy drželi domácí příznivci znovu, to když Hanuš špatně rozehrál, Beran toho využil a hledal Hálu, ale adresoval mu nepřesnou přihrávku, kterou domácí fotbalista v pádu nasměroval vedle. Ve 22. minutě už Ďolíček propukl v jásot, Beran si před naším vápnem posunul balon, napřáhl a pěkným gólem do horního růžku nedal Hanušovi šanci – 1:0.

O tři minuty později mohlo být srovnáno, Hollý se zasekávačkou v soupeřově vápně dostal až před samotného brankáře Valeše, jenže napálil jen jeho tělo! Jablonci se snažil o vyrovnání, ale Hollý v dobré pozici místo zakončení zkoušel vylepšit palebnou pozici pro Drchala a z dobrého brejku nakonec nebylo nic. Hlavička stopera Tekijaškiho po rohovém kopu zase skončila těsně nad břevnem.

A tak pět minut před poločasovou pauzou domácí udeřili podruhé. Po rohovém kopu Kovaříka hlavičkoval osamocený kapitán Hůlka a zvýšil na poločasových 2:0.

Do druhé půle trenér Látal vystřídal Chramostu za Housku. Jablonec byl sice více na míči, ale směrem dopředu naprosto bezzubý. Domácím stačilo spoléhat na brejky. Jeden takový táhl Hála v 62. minutě, zasekávačkou se zbavil i stopera Filipa Součka, ale Hanuš skvělým zákrokem podržel naše barvy!

Rozhodčí Černý rozdával v průběhu zápasu jednu žlutou kartu za druhou, penaltu si na něm nevymodlil ani Shejbal a emoce se v Ďolíčku čtvrt hodiny před koncem daly doslova krájet. Bohemka musela poté vystřídat brankáře Valeše, který se zranil při běžném zákroku. Nováčka v domácí svatyni Soukupa prověřil až pět minut před koncem Martinec, ale střelou mezi nohy střídajícího brankáře nepokořil.

Pražané se díky výhře 2:0 dostali před Jablonec a vystřídali ho na desáté příčce ligové tabulky. Jablonec vyšel poprvé na jaře gólově naprázdno a proto si z Vršovic body neodvezl.

Foto z www.fkjablonec.cz

Látalovi se rozpadá kádr, s Klokany rozhodl důraz, soudil

S velkými problémy se složením základní jedenáctky se potýká a dál potýkat bude jablonecký kouč Radoslav Látal. Před zápasem na Bohemians mu ze sestavy vypadlo dalších osm hráčů.

Kouč Bohemians 1905 Jaroslav Veselý byl po výhře svého týmu spokojený. Bohemins prolomili sérii bez vítězství, kterou táhli od poloviny listopadu loňského roku. „Je to pro nás důležité vítězství. První poločas jsme hráli velmi slušně, oproti jiným zápasům i velmi koncentrovaně. Byl silný vítr. Dali jsme dvě branky, což bylo lichotivé. V druhém poločase jsme chtěli být dál aktivní, ale dostali jsme se pod územní tlak. Tam jsme měli být aktivnější a lépe naložit s protiútoky. Bylo to pak nervóznější, hráči v hlavách asi měli zápas se Zlínem, kde dvoubrankové vedení ztratili. Výhra je to ale zasloužená. Máme teď před Jabloncem náskok čtyři body a oba lepší vzájemné zápasy,“ uvedl kouč Bohemians.

Také jeho překvapil karetní mariáš, který rozjel hlavní rozhodčí Černý. „K arbitrům se nechci vyjadřovat, nemám na to sílu,“ odsekl kouč Pražanů a vrhnul se na pochvalu pro nejlepšího muže zápasu, skórujícího Michala Berana. „On hraje skvěle, ale nemá žádná čísla. V tom jsem na něj apeloval. On to v sobě má, jen ho nutím do střelby,“ prozradil na adresu střelce první branky Veselý.

Foto z www.fkjablonec.cz

Náš lodivod Radoslav Látal zhodnotil porážku následujícími slovy. „Dnes ten zápas rozhodl důraz ve vápně. Opticky jsme se tam dostávali, ale byli jsme nedůrazní. Bohemka využila našich chyb a přehrála nás v důrazu, který nám chyběl. Pokud to nezlepšíme, nebudeme bodovat,“ konstatoval Látal.

Jeho kádr se dál rozpadá. „Měli jsme obrovské problémy se sestavou a budeme je mít asi i dál. Dnes nám vypadlo hned osm hráčů. Honza Chramosta hrál pod prášky, Nebyla si z reprezentace přivezl dlouhodobé zranění, Černák zase laboruje se svalem. K tomu si ještě dneska vyhodil klíční kost Drchal. Je to prostě špatné. Reprezentační přestávka nám spíše uškodila,“ kroutil hlavou nad torzem svého týmu jablonecký kouč.

Látal také příliš nechápal dvanáct žlutých karet, které rozdal hlavní rozhodčí. „Tady se rozdávají žluté karty skoro za nic. Vždyť to byl fotbal nahoru dolů a on rozdá dvanáct karet. Nebylo tam nic záludného ani zákeřného. Ti hráči pak zbytečně stojí. Neříkám, kdyby to bylo nějak ostře vyhrocené, ale tak tomu dnes v Ďolíčku nebylo,“ zakončil Látal.

www.fkjablonec.cz