Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Češi si z libereckého Mistrovství světa v Rádiovém orientačním běhu odvezli 34 zlatých medailí

12. 09. 2023 | 8:35

V pátek skončilo Mistrovství světa v Rádiovém orientačním běhu, konané v Liberci. Česká reprezentace potvrdila roli favoritů, když zvítězila v hodnocení národů před druhou Ukrajinou a třetím Slovenskem.

ROBLucka Matulová
V kategorii žen se mistryní světa stala i Lucie Matulová - na snímku autora článku.

Nejúspěšnějším českým sportovcem se stala juniorka Markéta Tollarová, která vyhrála tři ze čtyř disciplín a stala se tak trojnásobnou mistryní světa. Kdyby se jí povedlo zvítězit i v posledním závodě, mohla se navíc stát historicky první závodnicí, která ovládla všechny závody v rámci jedné vrcholové akce. V poslední disciplíně, takzvaném Foxoringu, který se více soustředí na běh podle mapy než vyhledávání kontrol podle „rádia“, skončila na pátém místě. Dvě stříbrné medaile, ze závodu ve sprintu a na klasické trati, získala v juniorské kategorii pardubická Johana Klecová a stříbro z Foxoringu brala Věra Staňková z Brna.

Jakub Olma.

V kategorii žen se mistryněmi světa staly Lucie Matulová a Natalia Hiklová, v kategorii mužů Jakub Šrom, který obhájil titul mistra světa ve sprintu. Druhý český reprezentant Ondřej Šimáček získal tři stříbrné medaile, k zisku zlata mu mnohdy chyběly pouhé sekundy. Za Jakubem Šromem zaostal ve sprintu o pouhé dvě sekundy, kdy doběhl s časem 16:17. Bronzový skončil další český reprezentant Karel Fučík, který tak podtrhl parádní výkon českého týmu a zajistil tím českou bednu na vyhlášení výsledků. V juniorské kategorii do devatenácti let získal dvě stříbra Martin Folwarczny, bronz ze závodu na klasické trati Jakub Klec a v každém závodu se na stupně prodral šestnáctiletý Albert Plevný, věkem teprve dorostenec.

Barbora Šimečková.

I přes nepřízeň počasí se závody těšily velkému fanouškovskému zájmu. Zejména cílové arény v Bedřichově a na poloostrově Tajvan v Jablonci nad Nisou praskaly ve švech.

„Kdysi jsem Rádiový orientační běh dělal. Je to už přes třicet let. Znal jsem bývalého českého závodníka Karla Koudelku, který mě k běhu s rádiem přivedl. Vůbec jsem netušil, že se tenhle sport tak moc posunul. Dříve jsme se šli projít do lesa a dnes? Sponzoři, mezinárodní rozhodčí, všude jsou kamery a fotografové, závodníci z Koreje a Austrálie, je to neuvěřitelný posun. Šel jsem náhodou okolo s vnoučaty. Je hezké zavzpomínat, děti si pořádně zafandily, atmosféra je úžasná,“ řekl jeden z fanoušků s odkazem na nedávno zemřelého průkopníka Rádiového orientačního běhu u nás.

Danylo Dvornikov.

Kromě elitních kategorií sbírali čeští závodníci medaile i ve veteránských kategoriích, které jsou odstupňované pro závodníky od třiceti pěti do sedmdesáti let. Dohromady získala česká výprava 34 zlatých medailí, zatímco druhá Ukrajina 14.

„Byla to perfektní reklama na Rádiový orientační běh. Ukázali jsme, že jsme velmocí tohoto sportu a to nejenom závodnické komunitě, ale i veřejnosti. Doufáme, že tyto závody zvýší povědomí o tomto sportu u nás a že přilákají nové závodníky všech věkových skupin. Myslíme, že je to ideální sport do dnešní doby. Kombinuje běh, pobyt v přírodě a i jistou technickou zručnost a cit. A zejména skvělou partu a atmosféru. Technické sporty se posouvají velmi rychle dopředu, stačí si vzpomenout, kde byl před pár lety biatlon a kde je teď. Z poněkud absurdního sportu se stal nejrychleji rostoucím sportem u nás, uvidíme, kam budeme směřovat my,“ říkají organizátoři po předposledním závodu, který probíhal mimo jiné právě v biatlonové aréně u Jablonce.

Hanka Fučíková.

Více informací o Rádiovém orientačním běhu můžete nalézt na Facebooku Rádiový orientační běh CZE nebo na stránkách asociace www.ardf.cz.

TZ/Ondřej Peč