Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa a Kokořínsko hostí závody Světového poháru v orientačním běhu. Přijede 300 borců z 30 zemí světa 

21. 06. 2023 | 12:27

Po pěti letech se v České republice uskuteční Světový pohár v orientačním běhu. Přijet by měla kompletní špička, organizátoři očekávají účast více než 300 běžců z téměř 30 zemí světa. Závodit se bude od 2. do 6. srpna v České Lípě a na Kokořínsku, součástí akce bude i doprovodný program pro příznivce tohoto sportu.

orientBěhHKok
ilustrační foto

"Chceme, aby to byla taková trochu Jizerská 50," řekl dnes novinářům hlavní organizátor pohárového závodu Jan Picek. "Aby všichni měli možnost si zaběhnout ve velmi pěkných terénech," dodal.

Velký závod orientačních běžců se na Českolipsku bude konat po dvou letech, v roce 2021 tam bylo dokonce mistrovství světa. Tehdy ale byl doprovodný program kvůli covidové pandemii hodně omezený. Letos by to chtěli pořadatelé SP příznivcům orientačního běhu vynahradit.

archivní ilustrační foto

"Naše ústřední heslo je: 'Všichni společně' a my chceme, aby v jedné aréně se setkali jednak profesionální sportovci z 30 zemí světa, jednak hobíci, sportovci, kteří si chtějí zaběhnout, a tak dále. A také diváci a fanoušci. My si nechceme hrát jenom na ten úplně top elitní sport, ale chceme, aby se do stejného lesa, do stejné arény, podívali i hobíci," uvedl Picek.

Liberecký kraj se podle něj stal za poslední roky Mekkou orientačního běhu. "A jsme moc za to rádi, protože jsou tu moc pěkné terény, vybudovalo se nějaké zázemí, mapy, areály pevných kontrol. Další budeme otevírat v letošním roce v České Lípě," řekl.

Na elitní závodníky čekají čtyři závody - sprint, sprintové štafety, krátká a klasická trať. "Taková kombinace nebývá úplně typická a dává nám to prostor pro docela dobré výsledky, protože můžeme uspět ve čtyřech různých distancích," řekla novinářům česká reprezentantka Denisa Kosová.

Na organizaci Světového poháru se podílí 250 lidí. Rozpočet akce je 15 milionů korun, z toho příspěvek od Národní sportovní agentury činí 5,8 milionu, od Libereckého kraje milion a město Česká Lípa se podílí půlmilionem.

čtk

Program 2. kola Světového poháru v orientačním běhu 2023

středa 2. srpna 2023 sprint Česká Lípa
čtvrtek 3. srpna 2023 sprintové štafety Česká Lípa
sobota 5. srpna 2023 krátká trať Ždírec u Doks
neděle 6. srpna 2023 klasická trať Ždírec u Doks

LK/Filip Trdla