Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Chtěl bych pokračovat, stále mám chuť, říká Šmíd. Teď ho nejvíc mrzí, že se mu nepovedlo vycestovat do Calgary za rodinou

31. 03. 2020 | 10:11

Tygři měli v uplynulé sezóně skvěle našlápnuto do play-off, jež se letos neuskutečnilo. „Lidské životy jsou důležitější než nějaký hokej, ale v koutku duše to mrzí,“ smutní nad ukončením ročníku Ladislav Šmíd. Nejvíc ho však štve to, co nesouvisí s hokejem. Ačkoli má kvůli pandemii koronaviru neočekávané a dlouhé prázdniny, nemůže je trávit s manželkou a dětmi.

hošmíd
archivní foto www.hcbilitygri.cz

Ladislav Šmíd se připravoval před letošní sezónou v Edmontonu se skupinou Simona Bennetta, který dříve pracoval jako kondiční trenér u zámořského týmu Edmonton Oilers. „Trénovali jsme pětkrát týdně tři a půl hodiny. Někdy to byl extrém, ale nemohl jsem si to vynachválit. Dohromady nás tam bylo sedm nebo osm kluků z NHL, AHL nebo Evropy a postrkovali jsme se výš. Jeden zvedl nějakou váhu, druhý se ho snažil překonat. Stejně to fungovalo i na ledě. Byl jsem ve skupině suverénně nejstarší a mladí si dělali srandu, že jsem fotr,“ usmívá se Ladislav Šmíd.

Příprava se vyplatila a hráč s číslem pět si mohl připsat rekord nejvytěžovanějšího muže extraligy. „Záleželo, jaká byla situace. Když jsme vedli, nebo prohrávali o gól, trenéři mě víc využívali. Do toho jsem hrál přesilovky a oslabení,“ cení si důvěry koučů zkušený obránce. „Někdy mi docházely síly a neměl jsem tu správnou jiskru. Občas jsem se nestačil ani vydýchat, ale skočil jsem zpátky na led. Jste v tranzu, soustředíte se na hru a nevnímáte to.“

Hra o titul se kvůli pandemii musela zrušit, i proto nemohl lídr Bílých Tygrů naplno zužitkovat celoroční přípravu. „Dlouhé měsíce jsme makali, abychom se dostali do play-off z nejlepší možné pozice. A když mělo přijít ocenění sezóny, stane se tohle. Lidské životy jsou důležitější než nějaký hokej, ale v koutku duše to mrzí,“ smutní nad ukončením letošního ročníku.

Po zrušení vyřazovacích bojů se Šmídovi nepovedlo vycestovat do Calgary za rodinou. „Byl jsem naštvaný, že extraligu nezrušili o pár dní dříve. Měl jsem letět z Frankfurtu, jenže den před odletem mi let zrušili. Ačkoli jsem se to ještě snažil obtelefonovat, tak to bylo zbytečné. Jiné spoje byly vyprodané nebo také zrušené. V Kanadě teď manželka jede sama na vlastní triko a chtěl bych jí pomoct,“ přeje si starostlivý otec.

Místo toho, aby si užíval dřívějšího volna s rodinou, tak tráví svůj volný čas kolem svého domu. „Snažím si udržovat nějakou rutinu. Cvičím, dopoledne zvedám nějaké váhy a po obědě jdu na chvíli ven.“ Zkušený bek nikdy nebyl na sociální sítě, nicméně přiznává, že je to jediná možnost, jak se vidět s nejbližšími a kamarády. „Třikrát denně volám přes Facetime do Kanady, abych se viděl s dětmi a manželkou, nepotkal jsem se s nimi od ledna. Abych se nenudil a odreagoval se, tak občas udělám nějakou výzvu, kterých teď po internetu frčí mnoho,“ směje se.

Urostlý obránce působí po návratu z NHL v Liberci už třetí sezónu. „Myslel jsem, že po tomhle ročníku ukončím kariéru. V nejbližších dnech ale budu jednat s Libercem a věřím, že se dohodneme. Chtěl bych pokračovat. Mám pořád chuť, jenže teď je tam více proměnných. Děti půjdou do školy a nevím, jak často jim povolí létat do Česka,“ svěřil se Ladislav Šmíd.

Než se před pár lety vrátil do Liberce, mohl v dresu Calgary odehrát 600. utkání v NHL. Tento milník mu však překazila operace krční páteře, která ho z profesionálního hokeje vyřadila skoro na celé dvě sezóny. „Tehdy jsem byl připravený s hokejem skončit, vlastně jsem kariéru na rok a půl i ukončil. Když se ale objevila naděje, že bych mohl hrát, šel jsem do toho. Byl jsem docela nervózní, pár lidí z mého okolí bylo i skeptických, že bych se měl vrátit. Ale hokej je jako jízda na kole, nezapomíná se. Jen to trochu trvá déle,“ tvrdí jeden z tahounů Liberce, jenž to chtěl několikrát vzdát. Vždy si ale vzpomněl, co se naučil od otce: „Když vám něco nejde nebo slyšíte, že to nezvládnete, o to víc zapnu a chci to zlomit.“

www.hcbilitygri.cz