Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

David Pabiška pokořil další ročník Rallye Dakar. V kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence dojel na skvělém čtvrtém místě

24. 01. 2023 | 13:27

Motocyklový závodník David Pabiška zaznamenal fenomenální úspěch na letošním závodu Rallye Dakar. Znamenitého úspěchu dosáhl v nejtěžší kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistentce (doprovodu), ve které obsadil výborné 4. místo. V nejprestižnějším závodu rallye skončil po 14 etapách a celkově 8 500 kilometrech v západní části Saudské Arábie v absolutním pořadí na 36. místě. Zkušený závodník zazářil také v kategorii RALLY2 Veteran Trophy, ve které dokonce opanoval prvním místem stupně vítězů. Hlavním sponzorem ostříleného jezdce je stavitel udržitelných zón Panattoni.

David Pabiška 2
David Pabiška

„Letošní 45. ročník Rallye Dakar byl právem považován za jeden z nejtěžších v historii tohoto závodu. O to větší mám radost z dosažených úspěchů českého závodníka Davida Pabišky, kterého naše společnost podporuje. Gratuluji Davidovi ke skvělým výkonům na Dakaru a věřím, že úspěšně na ně naváže i v dalších závodech série mistrovství světa,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

„Čtrnáctá účast na Dakaru dopadla skvěle a plně mi tak vynahradila předchozí smolnou účast. Podařilo se mi splnit cíl a dostat se mezi TOP 5 závodníků bez asistence, a navíc jsem uspěl v kategorii RALLY2 Veteran Trophy, ve které jsem nakonec zvítězil. Letošní závod určitě patřil k těm nejtěžším, dovolím si říct, že na území Saudské Arábie to byl nejtěžší ročník ze všech. Proto jsem rád, že jsem skutečně nepodcenil přípravu a všechny ty hodiny na orbitreku a v posilovně se vyplatily,“ doplňuje David Pabiška, motocyklový závodník a majitel týmu SP Moto Bohemia Racing Team.

Rallye Dakar byl prvním závodem ze série mistrovství světa, která celkem obsahuje 5 velkých rallye závodů. Zúčastnit se všech zbývajících kol mistrovství světa je jeden z hlavních cílů Davida Pabišky pro tuto sezónu. Mezi další plánované závody bude patřit i mistrovství České republiky.

David PabiškaLiberecký rodák motocyklovou kariéru zahájil již ve svých 14 letech a od roku 1996 sbírá řadu trofejí a ocenění v České republice i v zahraničí. Přelomovým milníkem v jeho kariéře byl rok 2007, kdy se poprvé zúčastnil, jednoho z nejznámějších závodů, Rallye Dakar, kde se umístil na skvělém 8. místě mezi nováčky v kategorii Malle Moto (42. místo absolutně). Následně se prestižního závodu zúčastnil v dalších dvanácti ročnících. Mezi nejpovedenější starty patří, kromě letošní účasti, také ročník 2014, ve kterém skončil na 18. místě a na 5. místě ve třídě amatér. Úspěchu dosáhl i v ročníku 2012, ve kterém v pozici navigátora obsadil v kategorii trucků slušné 12. místo.

David Pabiška se vyznačuje pevnou disciplínou, tvrdým tréninkem a fair play. V roce 2000 obdržel světovou cenu FAIR PLAY UNESCO za záchranu života. V roce 2022 spojil své jméno
a zkušenosti s americkou značkou Harley-Davidson. Stal se ambasadorem stroje Pan America. Kromě závodění se David Pabiška také věnuje přednáškám, besedám a soukromým instruktážím.

TZ