Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dozvuky násilí na stadionu: FK Jablonec chce očistit své jméno od nařčení Českých Budějovic

11. 05. 2023 | 19:33

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) na svém čtvrtečním zasedání 11. května 2023 vynesla konečný verdikt spojený s napadením našich fanoušků členy bezpečnostní agentury PS Patrol při utkání 28. kola v Českých Budějovicích.

rvačkaCBJN
Foto z www.fkjablonec.cz

Zástupci FK Jablonec ihned po skončení utkání 23. dubna 2023 informovali Technického delegáta LFA o incidentu fanoušků a členů pořadatelské služby. Využili jsme tak našeho práva dle Soutěžního řádu LFA dát podnět k prošetření pro Disciplinární komisi LFA.

„Jsme rádi, že se celý případ detailně vyšetřil. Disciplinární komise LFA nám svým verdiktem dala za pravdu v naší výpovědi a v našem dokazování i s pomocí kamerových záznamů ze stadionu a veřejně dostupnými nahrávkami fanoušků, včetně videa incidentu jednoho z našich pracovníků,“ říká k rozhodnutí DK LFA tiskový mluvčí klubu Martin Bergman.

Důrazně jsme se ohradili proti některým nařčením SK Dynamo České Budějovice v tiskové zprávě z 2. května 2023, že by naši fanoušci fyzicky napadli kohokoliv na stadionu před, během a po utkání.Zejména se mělo jednat o členy pořadatelské služby, obsluhu stánku s občerstvením, hlavního pořadatele, či dokonce příslušníky Policie České republiky.

Tato tvrzení SK Dynamo České Budějovice jsme na základě výpovědí svědků rozporovali a uvedli je za nepravdivé. Tyto skutečnosti potvrdily také kamerové záznamy.

Právě výpovědi očitých svědků potvrdily záznamy z kamer, čímž jsme došli k závěru, že tiskové prohlášení SK Dynamo České Budějovice z 2. května 2023 poškodilo jméno našeho klubu, našich fanoušků a potažmo celého českého fotbalu.

Podle záznamů z kamerového systému bylo také potvrzeno hození části sedačky (uvolněného sedáku) uvnitř sektoru pro hosty, což jsme také ihned po utkání sdělili Technickému delegátovi LFA, který byl na utkání přítomen. Tento čin jsme nerozporovali a od začátku šetření této události jsme měli stejný postoj s tím, že chceme vyšetřit také toto provinění proti návštěvnímu řádu stadionu ze strany našich příznivců.

Na základě svědectví fanoušků jsme upozornili na další závažné nedostatky, jejichž pravdivost následně kamerové záznamy taktéž potvrdily. Zejména se jedná o celkový postup bezpečnostní agentury proti prvním dvěma vyvedeným fanouškům FK Jablonec. Pomineme-li fakt, že se právě tito dva ničeho v rozporu s návštěvním řádem nedopustili a jejich vyvedení ze stadionu tak bylo neopodstatněné, bylo proti nim použito v sektoru hostů přímo na tribuně fyzické násilí včetně kopnutí do břicha. To však mělo k našemu zděšení pokračování také na parkovišti mimo areál stadionu. Poté, co byl první fanoušek vyveden ze sektoru hostů a nekladl žádný odpor a nebránil se cestou ze stadionu, ani na parkovišti, Byl na parkovišti hrubým způsobem povalen na zem jedním z pracovníků bezpečnostní agentury a zakleknut na hrudník. Při příchodu druhého vyvedeného fanouška, který také nekladl žádný odpor, byl pořadatel naším fanouškem upozorněn, ať toho nechá, že jsou již mimo stadion. První vyvedený fanoušek se s krvavým zraněním ruky posadil na parkoviště a kontroloval svůj stav. V ten moment byl stejným pracovníkem pořadatelské služby kopnutím opět povalen na zem a zakleknut na oblast obličeje a krku.

Tento způsob zásahu mimo prostor stadionu, zejména v momentě, kdy naši fanoušci nekladli žádný odpor, byl z naší strany vyhodnocen jako zcela nehodný moderní evropské společnosti 21. století. Tento náš poznatek z výpovědi svědků jsme také předali Disciplinární komisi LFA na zasedání 4. května 2023, kdy byli naši zástupci pozváni k podání vysvětlení k incidentu.

Dle výpovědí svědků jsme také rozporovali údajné napadení obsluhy stánku s občerstvením a členů pořadatelské služby o poločasové přestávce, které mělo vyústit v neadekvátní zákrok proti jednomu z našich fanoušků. Jak následně potvrdily kamerové záznamy, došlo k výměně názorů, pravděpodobně v reakci na předcházející události, nicméně je patrné, že iniciátorem fyzického útoku byl člen pořadatelské služby. Ten si nejprve s rozmyslem nasazuje zásahové rukavice s plastovou výztuží, následně jde k našemu fanouškovi, který je již v přímém kontaktu s naším pracovníkem přímo na místě a člen pořadatelské služby následně dává první ránu a povaluje fanouška na zem, kde pak od skupiny pořadatelů dostane několik ran pěstí do těla a hlavy, je kopnut do hlavy a vláčen po zemi.

Našeho fanouška se slovně zastali také domácí příznivci v prostoru odděleného sektoru pro domácí fanoušky a následně byl jeden z nich také fyzicky napaden členy pořadatelské služby nejprve skrz plot, pak přímo v sektoru domácích.

Po vyvedení našeho třetího fanouška, který byl nejprve brutálně fyzicky napaden v prostoru pro hostující fanoušky, byl předán příslušníkům Policie České republiky. Dle vyjádření SK Dynamo České Budějovice měl tento fanoušek fyzicky napadnout policisty v sektoru pro hosty, přičemž oficiální zpráva Technického delegáta LFA a následně i kamerové záznamy vyloučily, že by se policisté v sektoru nacházeli. Taktéž se nepotvrdilo nařčení domácího klubu o napadení policistů na parkovišti u sektoru hostů. Stejně jako napadení hlavního pořadatele a pokus o napadení Technického delegáta LFA. Celou dobu byl přímo na místě přítomen náš pracovník a dle jeho výpovědi shodující se se záznamy z kamerového systému se nic z uvedeného v tiskovém prohlášení k výše uvedeným osobám nestalo.

Závěry disciplinárního řízení nám daly za pravdu, že se nikdo z vyvedených fanoušků nepokusil vrátit zpět do areálu stadionu a nedocházelo k žádnému fyzickému napadení kohokoliv z přítomných na stadionu a jeho okolí.

Jsme zklamáni nejen tím, co se stalo přímo při utkání proti SK Dynamo České Budějovice ze strany některých pracovníků bezpečnostní agentury, postoje hlavního pořadatele k celé události během a po utkání, ale zejména následným postupem SK Dynamo České Budějovice, kdy nejprve celou událost klub bagatelizoval, aby následně pošpinil jméno našeho klubu, našich fanoušků a celého českého fotbalu tvrzeními, která se nezakládala na pravdě, což potvrdily nejen výpovědi svědků, ale též všechny dostupné kamerové záznamy.

Verdikt Disciplinární komise LFA

Disciplinární komise potrestala klub SK Dynamo České Budějovice za porušení povinností pořadatele (fyzické napadení fanoušků pořadatelskou službou) v utkání 28. kola F:L proti FK Jablonec peněžitou pokutou ve výši 350 tisíc korun.

Disciplinární komise potrestala klub FK Jablonec za nesportovní chování fanoušků (výtržnosti fanoušků) v utkání 28. kola F:L proti SK Dynamo České Budějovice peněžitou pokutou ve výši 20 tisíc korun.

www.fkjablonec.cz