Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fotbalisté Jablonce otočili stav a v těžkém terénu doma udolali Příbram 2:1

24. 01. 2021 | 20:15

AKTUALIZOVÁNO: Fotbalisté Jablonce udolali v 16. kole první ligy Příbram po obratu 2:1. Všechny branky v duelu, který provázelo husté sněžení, padly až po přestávce. Hosty poslal ve 49. minutě do vedení Martin Nový, ale hned za tři minuty srovnal Miloš Kratochvíl, jenž pak v 64. minutě dokonal z penalty obrat. Severočeši vyhráli poosmé z posledních devíti kol a upevnili si druhé místo v tabulce. Příbram venku v této ligové sezoně získala jen dva body a zůstává předposlední.

foJNPříbramSníh
Foto: www.fkjablonec.cz

V Jablonci od začátku utkání hustě sněžilo a těžký terén hráčům komplikoval kombinace. Zápas se brzy proměnil především v boj a na šance se dlouho čekalo. V polovině první půle rozhodčí Zelinka hru na chvíli přerušil a nechal pořadatele očistit lajny.

V 41. minutě dostal hlavou do sítě balon Martinec, ale sudí už předtím odpískal domácím útočný faul a branku neuznal. Těsně před pauzou v největší šanci první půle hostující gólman Kočí vychytal jabloneckého Doležala.

Foto: Artur Irma

Po změně stran přispěl k brankám stále horší stav hrací plochy. Ve 49. minutě po centru z levé strany promáchl domácí Martinec a dorážející Nový napálil balon nekompromisně pod břevno.

Jablonečtí ale už za tři minuty srovnali. Brankář Kočí byl sice u míče dříve než Doležal, ale na zasněženém terénu mu balon vyklouzl a pohotový Kratochvíl z otočky srovnal.

V 63. minutě pak stejný hráč obrátil skóre. Sudí Zelinka po konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace u monitoru nařídil po Laňkově ruce ve vápně po centru penaltu a Kratochvíl poslal Kočího na opačnou stranu. Jablonecký záložník, který se před jarní částí sezony uzdravil po zranění, se poprvé v ligové kariéře trefil dvakrát v jednom duelu.

Kratochvíl pak v 75. minutě mohl dokonce završit hattrick, ale v další šanci mířil vedle. Příbram se v pětiminutovém nastavení tlačila za vyrovnáním, dopředu se vysunul i brankář Kočí, ale Jablonec už tři body udržel. Hosté stejně jako ve středeční dohrávce v Českých Budějovicích neudrželi vedení a prohráli 1:2.

Foto trenéra Petra Rady: www.fkjablonec.cz

Hlasy po utkání 16. kola první fotbalové ligy FK Jablonec - 1. FK Příbram (2:1):

Petr Rada (trenér Jablonce): "Na tomhle terénu není moc co hodnotit. Samozřejmě Jablonec je položený trochu jinde než jiné kluby. Poslední čtyři dny bylo počasí výborné, ale když přijde takováhle sněhová nadílka, nejde s tím nic dělat. Ještě ráno bylo sucho, pak začalo chumelit. Regulérní to bylo, rozhodčí terén uznal za způsobilý. S fotbalem to nemělo moc společného, byl to boj, ve které jsme byli sebevědomější. Hráči do toho dali vše, některé kondiční výkony stojí za zmínku. Myslím, že jsme byli od začátku aktivní, ale kvůli terénu jsme se do šancí nedostávali. Ve 45. minutě jsme měli ale velkou šanci, šli jsme sami na bránu. Ve druhé půli jsme hned ve 49. minutě inkasovali po nevinné akci, kdy to tam hráč dorazil. Na tomhle terénu to pro nás bylo hodně nepříjemné, ale od začátku bylo vidět, že hráči chtějí zvítězit. Dovedli to otočit, toho si nejvíc cením. Je vidět, že v nás je morálka a forma z posledních zápasů."

Foto: Artur Irma

Pavel Horváth (trenér Příbrami): "Z pohledu terénu a počasí výjimečný zápas, který se už moc opakovat nebude. Hřiště bylo připravené a pak 30 minut před zápasem začalo sněžit. Pro oba týmy to bylo stejné. Byl to jen boj, všichni hráči na hřišti se vydali ze všech sil. Vedli jsme v Českých Budějovicích, vedli jsme tady. Jsem zklamaný, že nemáme ani bod. Měli jsme jich mít víc, bez ohledu na to, proti komu jsme hráli. Jablonec má výborné hráče, není náhodou, že kluci jsou na čele ligy. Ale terén nám nahrával, i to vedení nám nahrávalo. Troufnu si říct, že jsme se zase porazili sami. Na to, kolik máme zkušených hráčů, jsme měli zápas po našem vstřeleném gólu dohrát úplně jinak. I v těžkých podmínkách byla v závěru vidět kvalita Jablonce, dohráli to zkušeně."

Ani na vesnici jsem nehrál na takovém terénu, řekl Kratochvíl

Přestože fotbalista Miloš Kratochvíl ani z vesnice nepamatuje tak těžký terén, jako byl dnes v Jablonci, paradoxně na něm odehrál svůj nejlepší zápas kariéry. Čtyřiadvacetiletý záložník poprvé v životě vstřelil v jednom ligovém duelu dvě branky a Severočechům zařídil obrat a výhru 2:1 proti Příbrami. Mrzelo ho pouze to, že v utkání 16. kola těsně nedosáhl na hattrick.

Foto: www.fkjablonec.cz

V Jablonci před utkáním začalo hustě sněžit a zápas se od úvodu proměnil v boj. "Musím říct, že jsem z vesnice a ani tam jsem nehrál na takovém terénu. Natož pak v lize. Bylo to šílené, s fotbalem to nemělo nic společného. Byla to prostě akorát bitva. Pro nás je hrozně důležité, že jsme to zvládli," řekl při on-line tiskové konferenci Kratochvíl.

"Nevíte, kam vám odskočí balon, ale těžký je hlavě pohyb. Je hrozně složité zabrzdit, otočit se. Hrozně vám to bere síly, strašně rychle ubývaly," doplnil Kratochvíl.

Jelikož husté sněžení neustávalo, v závěru už bylo hřiště na hranici regulérnosti. Rozhodčí Miroslav Zelinka nechal pořadatele dvakrát během zápasu očistit lajny.

"Já jsem doufal, že se bude hrát, těšil jsem se na zápas. Dopadlo to pro nás dobře a nikdo se nezranil. Sice jsem měl nedávno těžké zranění stehna, ale na to jsem vůbec nemyslel. Takže dobře, že jsme to odehráli. Ale chudáci naši trávníkáři. Doufám, že si s tím nějak poradí. Ale hřiště už asi do konce sezony nebude úplně stoprocentní," mínil Kratochvíl.

Foto: Artur Irma

Do dnešního duelu dal v lize pouze šest branek, dvakrát v jednom utkání nejvyšší soutěže skóroval poprvé. "Nejlepší zápas v životě? Co se týče gólů, tak určitě, ale asi i celkově," poznamenal Kratochvíl.

Po vedoucím gólu příbramského Martina Nového v 52. minutě srovnal a za dalších 12 minut proměnil penaltu. Čtvrthodinu před koncem mohl dát třetí branku, ale minul. "Mrzí mě to hrozně moc, protože by to byl můj první hattrick. Ale přiznám se, že jsem tam při té šanci sotva doběhl. Už jsem byl fakt vyřízený," řekl bývalý hráč Plzně, Sokolova, Senice či Brna.

Při penaltě si dal o to větší pozor, že před týdnem proti Příbrami neproměnila pokutový kop Plzeň. "Viděl jsem, že se tam kluci nějak strkají s gólmanem Kočím. Myslím, že to tam znovu rozkopával. Takže vím, že ho odháněli. Já si šel zrovna pro balon. Možná to rozkopal, ale nechytil to, takže to dopadlo dobře," uvedl Kratochvíl s úsměvem.

Foto: Artur Irma

Před zimní přípravou doléčil zranění a vrátil se ve velkém stylu. Skóroval dnes i v úvodním jarním kole při výhře 5:0 v Teplicích. "Myslím, že je to hrozně o hlavě. Teď jsem dobře připravený, protože po zranění jsem se dával dohromady jak psychicky, tak fyzicky. Neměl jsem tu úplně dobrý půlrok nebo rok, ale teď se cítím fakt dobře. Je mi jedno, jestli se hrálo na takovém nebo makovém terénu. Já si prostě věřil," řekl.

Jeho tým vyhrál osm z posledních devíti kol a upevnil si nečekané druhé místo v tabulce. "Samozřejmě si to užíváme. Nikdo nechce hrát o záchranu a prohrávat. Když se nám takhle daří, líp se regeneruje, trénuje i hraje. Je to hrozně o hlavě, moc nám pomáhá, že jsme nahoře a vyhráváme," dodal.

čtk