Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fotbalisté Jablonce v úvodním jarním kole rozdrtili Příbram 4:0, na třetím místě tabulky ztrácejí tři body na druhou Plzeň

18. 02. 2020 | 0:08

AKTUALIZOVÁNO: Fotbalisté Jablonce rozdrtili v dohrávce 21. kola první ligy Příbram 4:0 a na třetím místě tabulky dál ztrácejí tři body na druhou Plzeň. Severočechy poslal v 36. minutě do vedení Vojtěch Kubista, po změně stran se dvakrát trefil Jan Sýkora a v závěru si úvodní gól v české nejvyšší soutěži připsal finský záložník Kasper Hämäläinen.

foJN-pribram1
Foto: Artur Irma

Domácí Martin Doležal ještě v nastavení nedal penaltu. Jablonec soupeři oplatil stejně vysoký podzimní debakl. Příbram v lize nevyhrála už 14 utkání, venku stále nezískala ani bod a zůstala poslední.

Foto: Artur Irma

"Věděli jsme, že první kolo po pauze je vždy takové jiné. Navíc jsme s Příbramí poslední dva vzájemné zápasy prohráli. Na její půdě to bylo naprosto zasloužené, o to více jsme proto hráče upozorňovali, abychom nepodcenili některé situace jako v prvním duelu. Splnili jsme povinnost a vyhráli jsme," řekl na tiskové konferenci jablonecký trenér Petr Rada.

Příbram si poslední ligovou výhru připsala proti Jablonci a Severočechy v lednu porazila i v přípravě (3:1). Jenže na Střelnici dnes byli hosté od první minuty pod velkým tlakem. Favorit měl úvodní gólovou šanci už v druhé minutě, kdy Považanec sám před brankou špatně trefil míč.

O sólový únik na konci první čtvrthodiny obral Sýkoru asistent rozhodčího Moláček, který chybně odmával domnělý ofsajd. Hosté pak na chvíli vyrovnali hru a aktivně si počínal především Rezek, hrající 300. ligový zápas.

Foto: Artur Irma

Ve 23. minutě byl hodně blízko gólu domácí Kubista, ale sám před brankou vysoko přestřelil. O 13 minut později už se stejný hráč první branky v této ligové sezoně přece jen dočkal, když zhruba z 12 metrů poslal do sítě odražený míč po centru Kroba.

Také druhý poločas začali domácí náporem a brzy bylo o bodech rozhodnuto. K brance měl nejprve blízko "sváteční" střelec Hübschman, které ale Kočí vychytal.

V 52. minutě už byl hostující gólman bezmocný. Doležal se protáhnul kolem debutanta Kleščíka a poslal míč před prázdnou branku Sýkorovi, který nemohl minout.

Foto: Artur Irma

O tři minuty později se dostal Sýkora znovu dost snadno k dalšímu gólu. Brankář Kočí při pokusu odkopnout míč promáchl a domácí záložník v klidu dovedl balon do sítě. Podruhé v ligové kariéře skóroval dvakrát v jednom utkání.

"Kdybychom dnes vedli o dva góly už před pauzou, tak jsme byli klidnější, ale neproměnili jsme několik šancí. Rozhodl třetí gól," mínil Rada.

"Měli jsme v poslední době s Jabloncem dobrou bilanci, na zápas jsme se moc těšili a věřili si, že můžeme překvapit. Cítil jsme z hráčů velké odhodlání, ale co je to platné, když pak uděláme velké chyby," litoval příbramský trenér Roman Nádvorník.

Hosté se na okamžik v 73. minutě radovali alespoň ze snížení, ale střídající Voltr zahrál rukou a gól nemohl být uznán. Jinak Příbram za soupeřem výrazně zaostávala a domácí kralovali. Jejich výhru korunoval minutu po svém příchodu na hřiště v 81. minutě zblízka střídající Hämäläinen. Pátý gól mohl přidat v nastaveném čase nejlepší ligový střelec sezony Doležal, ale z penalty přestřelil.

"Do druhé branky jsme nehráli špatně, ale takový soupeř jako Jablonec už zápas nepustí. Pak už domácí ten zápas jasně ovládli. Sráží nás individuální chyby," dodal Nádvorník.

Foto: Artur Irma

21. kolo první fotbalové ligy

FK Jablonec - FK Příbram 4:0 (1:0)

Branky: 52. a 55. Sýkora, 36. Kubista, 81. Hämäläinen. Rozhodčí: Berka - Moláček, Hock. ŽK: Tregler, Zorvan, Nový (všichni Příbram). Diváci: 2438.

Sestavy:

Jablonec: Hrubý - Holík, Jugas, Plechatý, Krob - Hübschman - Jovovič (64. Pilík), Kubista (80. Hämäläinen), Považanec, Sýkora (85. Chramosta) - Doležal. Trenér: Rada.

Příbram: Kočí - Pazdera (56. Cmiljanovič), Šimek, Kleščík, Nový - Polidar, Tregler, Zorvan (80. Kříž), Rezek, Škoda - Jindráček (65. Voltr). Trenér: Nádvorník.

 

Fotbalista Rezek na 300. zápas v lize nebude vzpomínat rád

Fotbalista Jan Rezek nebude na 300. prvoligový start a vstup do Klubu legend rád vzpomínat. S Příbramí sedmatřicetiletý záložník v úvodním jarním kole nejvyšší soutěže utrpěl vysokou porážku 0:4 v Jablonci. Bývalý reprezentant má jinak do fotbalu stále chuť a s hráčskou kariérou ještě nechce končit.

"Je to pro nás po povedené přípravě docela vystřízlivění, snad to byl jen jeden zápas a vrátíme se k tomu, co jsme hráli na soustředění v Turecku. Ale až do druhé branky to nebylo špatné, pak nás domácí jasně přehráli," řekl novinářům Rezek, jehož celek v úvodu zimní přípravy vyhrál nad Jabloncem (3:1) a překvapivě zvítězil i v generálce s Borisovem.

Do Klubu legend české ligy pro hráče s 300 a více starty se dostal jako 46. fotbalista. Přidal i několik desítek dalších duelů v zahraničních nejvyšších soutěžích. Historickou tabulku české ligy vede Stanislav Vlček se 436 zápasy.

"Někdy koncem roku mi náš tiskový mluvčí připomněl, že na jaře začnu právě 300. zápasem. Ale já to zase zapomněl a až dnes před zápasem mi to všichni připomínali," uvedl Rezek.

"Už když jsem se vracel z Kypru a hrál 200. zápas, tak jsem si říkal, že to je docela dobré. Ale co si budeme povídat, je to jen číslo. Raději bych, abychom se mohli letos zase radovat ze záchrany," dodal hráč s 21 starty za reprezentační A-tým.

Připustil, že na konci minulé sezony zvažoval, zda neukončit kariéru. Po vítězné baráži byl psychicky unavený, rozhodování nechal na léto. "Loni jsem toho měl skutečně dost, ale teď raději nic nepředvídám. Cítím se dobře, zvládl jsem přípravu, pořád mě to moc baví, takže do fotbalového důchodu se zatím nechystám," řekl Rezek.

Odchovanec Března u Chomutova vstoupil do nejvyšší soutěže v Teplicích, největší úspěchy ale slavil na jiných štacích: dvakrát získal titul se Spartou, jednou v Plzni. Působil ale také v zahraničí, oblékal dres kyperských klubů Famagusta, Apollon Limassol a Ermis Aradippu, čínského Čchang-čchun Ja-tchaj či ruského Kubaně Krasnodar. Do Příbrami přišel před pěti lety, krátce si odskočil do Teplic. Ve středočeském klubu je klíčovou osobou na hřišti i v kabině.

"Na všechna angažmá, kde jsem něco vyhrál nebo hrál poháry, vzpomínám strašně rád. Teplice, Plzeň, Sparta, ale i Kypr, byly to pěkné chvíle. Tak aby to neskončilo letos v létě nějak špatně," řekl středopolař aktuálně posledního týmu ligy.

čtk