Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hokejová posila Adam Musil: Když jsem slyšel o zájmu Liberce, tak jsem neváhal

03. 09. 2019 | 16:16

Dvaadvacetiletý útočník Adam Musil toužil okusit hokej na nejvyšší úrovni, proto po dlouhých letech strávených v zámoří mimo NHL zvolil jako další krok v kariéře start v extralize. Věří ale, že angažmá v dresu Liberce a působení v Evropě neznamená zabouchnutí dveří do zámoří.

musil adamRepre
Adam Musil v reprezentačním dresu.

Adam Musil se narodil v kanadském městě Delta a má tudíž české i kanadské občanství. Pochází ze slavné české hokejové rodiny, jeho dědečkem byl legendární Jaroslav Holík, mistr světa a držitel sedmi československých titulů. Nemalých úspěchů dosáhl i jeho otec František Musil. V zámoří si veliké renomé vybudoval také Musilův strýc vítěz dvou Stanley Cupů Bobby Holík.

Adam s hokejem samozřejmě začínal v Jihlavě. Velmi brzy se ale vydal do Kanady. Za tu také poprvé oblékl reprezentační dres s javorovým listem, v němž paradoxně debutoval proti České republice na Memoriálu Ivana Hlinky. Nakonec se ale rozhodl reprezentovat naši zemi. Musil nastoupil na mistrovství světa juniorů a na svém kontě už má dokonce i 8 startů v seniorském národním týmu. Od sezóny 2012/13 pravidelně nastupoval ve WHL, kde hrál za tým Red Deer Rebels. V ročníku 2016/17 nosil i kapitánské „C“. Draftován byl v roce 2015 ve čtvrtém kole týmem St. Louis Blues, což byl důvod jeho přesunu do mužstva San Antonio Rampage, hrající AHL.

V NHL ale talentovaný útočník šanci nedostal, a tak přijal nabídku Bílých Tygrů. V libereckém trikotu tak mimo jiné bude mít šanci zahrát si proti svému bratrovi Davidovi, jenž je členem defenzivy třineckých Ocelářů.

Zdroj: www.hcbilitygri.cz

"V Americe jsem nedostal moc příležitostí a Liberec měl o mě zájem, což když jsem slyšel od agenta, tak jsem dlouho neváhal a chtěl sem zamířit. Jde o jeden z nejlepších týmů v České republice i Evropě, má velké ambice doma i na mezinárodní scéně a já věřím, že to pro mě bude dobrý krok. Těším se na to," řekl Musil v rozhovoru s ČTK.

Při draftu 2015 si ho vybrali zástupci St. Louis, ale na příležitost v NHL čekal marně. Předchozí dvě celé sezony strávil v nižší AHL a jeho touha po hokeji na nejvyšší úrovni rostla. "Je to přesně tak. Není to ideální, když moc nehrajete a nedostáváte tolik prostoru. Jsem hokejista, chci hrát a zlepšovat se v oboru, který dělám. A tady mám ty nejlepší podmínky, abych se zlepšil jako hráč i člověk," uvedl syn bývalého skvělého obránce Františka Musila.

Pod Ještědem je zatím nadšený. "Zabydlel jsem se super, kluci mi hodně pomohli a udělali mi to snazší. Máme tu skvělou partu a už se moc těším na celou sezonu, která už nám naostro začala Ligou mistrů, i když to nebyl start podle našich představ. Jsou to ale jen dva odehrané zápasy, z nichž se musíme ponaučit a zlepšit se," zdůraznil Musil s připomínkou porážek v Belfastu a na ledě Švédské Luley.

Sám zatím přesně neví, co od extraligy čekat. "Co ale vím dobře, že je to kvalitní soutěž a nebude to nic lehkého. Chci hlavně, aby se dařilo týmu, který má podle mého názoru velkou sílu, pak přijdou i individuální úspěchy," řekl Musil.

www.hcbilitygri.cz: Táta povídal vždy pozitivní věci o Liberci, takže jsem měl snazší rozhodování, prozradil Adam Musil

Spoustu cenných rad mohl načerpat od bratra Davida, o čtyři roky staršího obránce, jenž zvolil podobnou cestu a předchozí dvě sezony odehrál za Třinec, s nímž se letos radoval i ze zisku mistrovského titulu.

"Samozřejmě jsem se ho ptal na extraligu. Brácha je pro mě vzor a zajímal mě jeho názor. Probírali jsme to spolu dlouho. Ale viděl jsem na něm, jak mu ten návrat prospěl. Probral jsem to i s tátou, s celou rodinou. Shodli jsme se na tom, že hrát v klubu s takovými podmínkami a ambicemi se neodmítá. Doufám, že to prospěje i mě," přál si Musil.

Věří, že do zámoří se jednou vrátí a právě na starém kontinentu si vybojuje šanci zahrát si NHL, jak už se to povedlo mnohým hráčům před ním. "Určitě to tak může být. Myslím, že je to jen jiná cesta, jak se tam dostat, i když někdo třeba namítne, že je to mimo trať, ale já věřím, že jdu správnou cestou. A musím udělat vše proto, abych se dostal tam, kam patřím," prohlásil odhodlaně Musil.

čtk