Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jeden sál krajského mrakodrapu proměnila dětská olympiáda ve střelnici

24. 06. 2019 | 13:25

AKTUALIZOVÁNO: V sídle Libereckého kraje se dnes střílelo, policie ale zasahovat nemusela. Přímo v budově krajského úřadu se totiž odehrávaly boje v jedné z disciplín IX. Letní olympiády dětí a mládeže. Ve střelnici se proměnil multimediální sál v jedné z budov úřadu. Jako první ji dnes vyzkoušely dívky při střelbě ze vzduchové pušky.

strelnicekraj1irma
Foto: Artur Irma

Vše o hrách, co, kdy a kde, výsledky a další informace jsou na https://odm.olympic.cz/2019/sporty

V okolí Liberce není žádná vnitřní střelnice, kterou by bylo možné pro soutěž použít, řekl ČTK k výběru sportoviště náměstek libereckého hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

"Při přípravě olympiády jsme požádali střelecký svaz, aby si vybrali vhodné sportoviště, a oni měli pouze jedinou podmínku a to, že chtějí mít ze všech stran zatemněno. Všude jinde - v tělocvičnách a halách, je vždycky problém, jak zatemnit. Tak nás napadlo ukázat jim náš multimediální sál, který se zatemňovat nemusí, protože žádná okna nemá. Navíc je dost velký, aby se tam dalo střílet na deset metrů. Jim se to líbilo," doplnil Tulpa. Dnes si někteří účastníci stěžovali na slabé osvětlení v sále, to už ale podle Tulpy není možné dodatečně řešit.

Podle organizátorů je umístění jednoho ze sportovišť přímo v budově úřadu příležitostí nejen pro sportovce, ale i pro fanoušky, budovu navštívit. Mimo jiné jim z vyhlídkové terasy v 17. patře nabízí výhled na celé město a jeho okolí. Multimediální sál bylo podle organizátorů nutné upravit. "Celý sál musel být rozdělen do čtyř částí. Bylo třeba i zohlednit, že palební čára musí být ve vzdálenosti deseti metrů od elektronických terčů. A samozřejmě nelze opomenout úpravu osvětlení, kvůli střelcům i médiím," řekl Petr Hrbek z organizačního zajištění střelby.

Foto: Artur Irma

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách, je nejdůležitějším mládežnickým projektem ČOV. Do soutěží se v Libereckém kraji zapojí téměř 3400 mladých sportovců. V 65 sportovních disciplínách se do čtvrtka rozdělí 1163 medailí. Na programu je také jedna nesportovní disciplína - street art. Mladí umělci začali na svých deskách o rozměrech dva krát tři metry pracovat dnes v jedné z libereckých tělocvičen. Dokončení grafitti mohou lidé sledovat v úterý před radnicí. Tématem je sport v jakékoliv podobě.

čtk