Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jsem součástí výborného klubu a obklopený profesionály, prohlásil oceněný hokejový kouč Patrik Augusta

01. 05. 2020 | 7:00

Pandemie koronaviru bohužel nedovolila odehrát play-off, vyhlášení hokejisty sezóny ale nezabránila. V tradiční anketě, kterou odvysílala Česká televize ve speciálním režimu, zaznělo i letos několik jmen z tygří smečky!

Kvůli pandemii se letos vyhlášení ankety odehrálo v Síni slávy českého hokeje bez přítomnosti diváků. Moderátoři akce, Robert Záruba a Jiří Hölzel, již na začátku pořadu vyhlásili nejlepšího trenéra uplynulého ročníku, kterého volila zpravodajská agentura ČTK. Cenu zaslouženě získal hlavní kouč libereckého celku, Patrik Augusta, který hned první rok na liberecké lavičce ovládl s týmem základní část!

Patrik Augusta s Libercem získal Prezidentský pohár pro nejlepší tým základní části. "Děkujeme za tým a samozřejmě i já za to individuální ocenění, i když nepatří jen mně, ale spoustě lidí," prohlásil padesátiletý bývalý útočník.

"Na to, aby ho člověk získal, je třeba, aby si sedla spousta faktorů: od skvělé rodiny, která mě tak podporuje, přes to, že mohu být součástí tak výborného klubu, a také díky realizačnímu týmu a skvělým profesionálům, kterými jsem obklopený," prohlásil Augusta.

"V neposlední řadě musím poděkovat hráčům, protože trenér bez hráčů není nic. A já jsem měl to štěstí, že jsem měl skvělý tým se skvělými hráči. Doufám, že si tu sezonu užili stejně jako já," dodal Augusta.

Dominik Hrachovina

Hned po něm přišel na řadu Dominik Hrachovina, kterého deník Právo vyhlásil nejlepším brankářem sezóny. Dvojnásobný mistr finské ligy sice přišel pod Ještěd v průběhu roku, nicméně ovládl gólmanské statistiky a především výrazně pomohl Tygrům k zisku Prezidentské trofeje.

Jiří PrůžekV neposlední řadě byl poté oceněn i Jiří Průžek, který před začátkem ročníku překonal rakovinu a od televize O2 TV Sport obdržel cenu za oddanost hokeji, kterou mimochodem získal i v Chance lize! Více o příběhu Jiřího Průžka se dočtete zde.

Kromě individualit došlo i na ocenění celého mužstva, které si v základní části připsalo 102 body a vyhrálo čtvrtou Prezidentskou trofej za posledních pět let.

www.hcbilitygri.cz

Hokejový svaz navrhuje dvě extraligové sezony bez sestupu

Hokejový svaz navrhuje, aby v příštích dvou sezonách z extraligy nikdo nesestupoval a elitní soutěž rozšířil vždy jeden tým z první ligy. Od roku 2023 by se hrála baráž. Návrh, který je reakcí na koronavirovou krizi a očekávané ekonomické dopady, musí schválit kluby. Informovala o tom Česká televize.

"Jsem zásadně proti jakémukoliv uzavírání extraligy, ale tahle situace je velice mimořádná a další dopady jsou jen těžko predikovatelné. Snažíme se touto cestou kluby ochránit, i proto jsme se tím začali zabývat," řekl České televizi ředitel extraligy Josef Řezníček.

"První dva roky jsou o tom, aby se extraligová mužstva vzpamatovala, stabilizovala, vyhranily se kádry a ochránily se investice. I po jednání s marketingovým partnerem soutěže nevíme, jak bude situace v tomto ohledu vypadat dál," připustil Řezníček.

S návrhem uceleného čtyřletého plánu, aby se hokej dokázal v delším časovém horizontu vyrovnat s následky koronavirových opatření, přišel podle jeho slov prezident Českého hokeje Tomáš Král.

"Není jisté, že extraliga začne opravdu 18. září, že soutěž nebude na podzim či v zimě znovu přerušena v důsledku druhé vlny nákazy. Neznáme ani dopady na ekonomiku klubů a nedokážeme to rozklíčovat nejen my, ale ani kluby samotné," uvedl Řezníček pro server hokej.cz.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Vedení svazu počítá s tím, že by se extraliga v nadcházejících dvou ročnících vždy rozrostla o jeden tým, jímž bude vítěz druhé nejvyšší soutěže. Od sezony 2022/2023, do které by vstoupilo 16 týmů, by se pak počet účastníků i díky znovu zavedené baráži snížil zpátky na současných 14 mužstev.

Třetí sezonu z navrhovaného čtyřletého plánu by o soutěž níž spadly dva nejhorší týmy přímo a další klub by hrál baráž s vítězem první ligy. Čtvrtou sezonu by pak extraliga pokračovala se 14 týmy s tím, že nejhorší tým soutěže by se v baráži utkal o příslušnost k extralize s nejlepším týmem druhé nejvyšší soutěže.

O možnosti uzavření extraligy bez hrozby sestupu se spekulovalo již během uplynulé sezony, kterou zkrátila pandemie koronaviru. Ze soutěže sestoupilo Kladno s hrajícím majitelem Jaromírem Jágrem, mezi elitu se vrátily České Budějovice.

čtk