Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jsme v půlce cesty, řekl kouč Rada po výhře 5:1. Můj životní zápas, usoudil Kratochvíl po dvou gólech proti Žilině

20. 08. 2021 | 5:40

Přestože mají fotbalisté Jablonec po výhře 5:1 v úvodním duelu 4. předkola Evropské konferenční ligy nad Žilinou velmi blízko k postupu do základní skupiny, trenér Petra Rady si myslí, že jsou teprve v půlce. Ve fotbale totiž považuje všechno za možné. Podle něj nesmí Severočeši v odvetě, která je na programu příští týden, pouze bránit, jinak by to byla jejich smrt.

foJNpohar1irma
Titulní foto Artur Irma, fotogalerie www.fkjablonec.cz

Jablonec ještě nikdy nepostoupil v pohárech z kvalifikace. Na podzim 2018 si zahrál skupinu Evropské ligy, do které ale prošel přímo bez nutnosti hrát předkola. Za účast v hlavní fázi Evropské konferenční ligy inkasuje každý klub bonus v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

Foto: www.fkjablonec.cz

"Myslím si, že hráči vědí, o co jde. Jsme v půlce cesty, v Žilině hrajeme na umělé trávě, kde to bude určitě něco jiného. Bude to nepříjemné, k tomu kulisa. Musíme dobře zregenerovat. Pokud bychom tam začali jenom bránit, byla by to asi smrt. Myslím si, že ve fotbale je všechno možné," řekl Rada na tiskové konferenci.

Jeho svěřenci rozhodli už v úvodním dějství, které ovládli 4:0. V minulých pěti soutěžních utkáních, v nichž nevyhráli, přitom třikrát neskórovali. "Hráli jsme dobře, napadali jsme, dali jsme branky. Předtím nás trápilo, že jsme nedávali góly, ale v prvním poločase nám to vyšlo. Jsem za to rád," uvedl Rada, který v sobotu oslaví 63. narozeniny.

Foto: Artur Irma

Třetí a čtvrtou trefu zaznamenali Severočeši v závěrečné pětiminutovce prvního poločasu. Rada tyto branky označil za klíčové. "Když dáte před odchodem do kabiny takhle dvě slepené branky, je v ní pak pozitivní nálada. Žilina to ale nesložila ani za stavu 4:0. Dala tam jiné hráče, snažila se směrem dopředu," konstatoval někdejší kouč Slavie, Sparty, Plzně nebo české reprezentace.

"V prvním poločase jsme hráli velice dobře stejně jako po vstupu do druhého poločasu. Pak jsme měli pasáž, kdy nás soupeř zatlačil a byl aktivnější. Inkasovali jsme tam branku. Pak jsme se z toho střídáním dostali a dovedli jsme to do vítězného konce," prohlásil bývalý obránce pražské Dukly, Düsseldorfu, Toronta, Blšan či Bohemians 1905.

Foto: Artur Irma

Asi to byl můj životní zápas, řekl Kratochvíl po dvou gólech proti Žilině

Za nejspíš životní utkání označil záložník fotbalistů Jablonce Miloš Kratochvíl úvodní duel 4. předkola Evropské konferenční ligy proti Žilině. K jednoznačnému vítězství Severočechů 5:1 pomohl dvěma brankami. Především ho však těšilo, že svěřenci trenéra Petra Rady triumfovali po šňůře pěti soutěžních duelů bez výhry.

"Asi to byl můj životní zápas. Dal jsem dva góly, ale mohl jsem dát tři, takže mě to mrzí. I když to říká každý, nehodnotím to vůbec tak, že jsem dal dva góly. Výhra je hlavně strašně důležitá pro nás jako pro tým, pro celý klub, kabinu a trenéry, protože jsme měli špatnou sérii. Jsme samozřejmě v půlce, ale je to pro nás dobrý první krok. Tohle je pro nás důležité," řekl Kratochvíl na tiskové konferenci.

Foto: Artur Irma

V rozmezí 10. až 22. minuty vsítil první dvě branky domácích. Do konce úvodního dějství Jablonečtí přidali další dva zásahy. "Výsledek 4:0 po prvním poločase asi nikdo nečekal. Je to samozřejmě nádherné stejně jako celý zápas. Dobře jsme se připravili a přečetli jejich hru. Sbírali jsme balony nahoře a z toho pramenily některé góly. Myslím si, že jsme odehráli dobrý zápas," uvedl pětadvacetiletý středopolař.

"Ve druhém poločase jsme hlavně chtěli ještě nějaký gól přidat, ale neměli co ztratit. Zvedli se a dost na nás vlítli. Mohl jsem přidat gól na 5:0," prohlásil někdejší hráč Plzně, Sokolova, slovenské Senici a Brna.

Jablonec je velmi blízko postupu do hlavní fáze nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Dosud se ještě nikdy neprobojoval do pohárů z kvalifikace. Na podzim 2018 si zahrál skupinu Evropské ligy, do které ale prošel přímo bez nutnosti hrát předkola. Navzdory vysoce nadějnému výsledku Kratochvíl brzdil euforii.

Foto: Artur Irma

"Ani jsme si třeba po zápase nezařvali, protože víme, že jsme v půlce. Bereme to takhle. V Žilině hrajeme na umělce. Co si pamatuju z hraní na Slovensku, tak jsou na umělce ještě o třídu lepší. Jsou na to zvyklí, ale pro nás to bude úplně jiné. Výsledek je samozřejmě úplně nádherný, ale bude to tam ještě těžké," konstatoval karlovarský rodák.

Odveta na Slovensku je na programu za týden.

čtk