Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K souboji pohárových zástupců zamíří jablonečtí fotbalisté v neděli na Letnou

18. 09. 2021 | 16:17

Po čtvrteční evropské výhře se jablonečtí fotbalisté představí v neděli v rámci 8. kola FORTUNA:LIGY na půdě Sparty Praha. Souboj dvou pohárových zástupců začíná na Letné úderem 16 hodiny.

fotbal jn zeleny hlozek
www.fkjablonec.cz

Vícemistr loňské sezony si na začátku nové sezony kladl za cíl probojovat se do jedné ze základních skupin evropských pohárů. Spartě se to povedlo poměrně brzy, ve dvojzápase předkol Ligy mistrů totiž udolala rakouský Rapid a přestože v dalším kole Pražané nestačili na silné Monako, skupinu Evropské ligy už měl Vrbův celek jistou. „Pro nás byla Liga mistrů snem. Evropská liga pro nás může být odrazovým můstkem pro příští sezonu. Pro mě teď bude důležité uhrát titul, protože si myslím, že postoupit do Ligy mistrů z mistrovské části je výrazně jednodušší než z nemistrovské, kde hrajete s mužstvy, která jsou někde jinde,“ připomněl hned po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů letenský kouč Pavel Vrba.

Právě postup do skupiny Evropské ligy dodává letenským klid do další práce. „V týmu jsme se za poslední léta snažili vytvořit kostru, pracovali jsme i na prostředí a kultuře týmu. Loni jsme byli druzí, máme trenéra s historii úspěchů. Jiný cíl než útok na ligový titul ani vyhlásit nemůžeme,“ říká sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický. Přes léto se ve Vrbově týmu kádr příliš neměnil. Odešel sice Plavšič, Kozák a exjablonecké trio Hanousek, Trávník a Lischka. Nováčky jsou křídelník Pešek, dánský obránce Höjer a slovenský záložník Haraslín.

Sparta začala novou ligovou sezonu bez ztráty kytičky, první body ztratila až ve čtvrtém kole po remíze 1:1 na Bohemians. Další ztráta přišla po reprezentační pauze, kdy Letenští prohráli 2:3 důležitou bitvu v plzeňských Štruncových sadech. I proto jsou Letenští aktuálně druzí v ligové tabulce, dva body za vedoucí Plzní. Ve čtvrtek už Vrbův tým zamířil k prvnímu zápasu skupinové fáze Evropské ligy do dánského Bröndby, odkud si přivezl bod za bezbrankovou remízu. Trenér Vrba sice ještě nebude moci v neděli využít služeb zraněného Krejčího mladšího, ale k ruce už bude mít kapitána Dočkala, který laboroval s kolenem.

Jablonec si ve čtvrtek připsal první domácí výhru v základní skupině pohárové Evropy, když porazil gólem Pilaře rumunského mistra z Kluže. V lize ale má Radův celek co dohánět, s osmi body mu totiž patří až jedenáctá pozice v ligové tabulce. „Evropská konferenční liga je teď za námi a musíme přeřadit na ligu. Sparta to má stejné, taky hrála zápas. Potřebujeme body v lize. Ale samozřejmě Sparta je těžší soupeř než jiné ligové týmy, je to aspirant na titul spolu se Slavií a Plzní. Na Spartě se nám v posledních letech moc nedařilo, ale vždy se najde nějaký zápas, který by to mohl změnit. Jedeme tam s respektem, je to velmi těžký zápas venku, musíme se na to dobře připravit. Na Spartu se rád vracím, jsem rád, že jsem ji mohl trénovat. Mám tam spoustu známých,“ říká před nedělní bitvou trenér Jablonce Petr Rada.

Na Letné našim fotbalistům pšenka příliš nekvete. Bod z Generali České pojišťovna arény naposledy odvezli před třemi lety po bezbrankové remíze. Také celková ligová bilance obou klubů vyznívá výrazně ve prospěch Pražanů, kteří ovládli 36 zápasů, 9 jich skončilo remízou a 11x zvítězili Jablonečtí. V loňské sezoně jsme se se Spartou utkali třikrát, v lize vyhrál vždy o branku domácí tým, v MOL Cupu jsme na Letné neudrželi vedení a nakonec prohráli 1:4.

Utkání začíná v neděli 19. září od 16 hodin v Generali Česká pojišťovna Aréně v Praze

Rozhodčí: Orel - Caletka, Antoníček

Delegát: Kovařík, Duda

www.fkjablonec.cz