Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Klub hokejových legend rozšířily tři osobnosti. Vybranou společnost posílili oba Vozkové a Branko Radivojevič

22. 12. 2022 | 18:25

AKTUALIZOVÁNO: Před prvním domácím utkáním Bílí Tygři představili Klub legend, který zaštiťuje největší osobnosti v historii klubu, a uvedl do něj první tři členy. Ve čtvrtek před Vánocemi se tato vybraná společnost rozšířila o další trio. Před čtvrtečním utkáním s Kometou Brno byli do Klubu legend nově uvedeni František Vozka, jeho syn Tomáš Vozka a Branko Radivojevič. Za vedení klubu gratuloval mj. generální manager Bílých Tygrů Ctibor Jech.

radko
Branko Radivojevič, možná nejcharizmatičtější kapitán v tygří historii s prezidentem klubu Petrem Syrovátkem (vlevo). Dole ve fotogalerii snímky ze slavnostního aktu. Foto: www.hcbilitygri.cz

V rámci hokejové klubové kultury je to obrovská tradice a není mnoho výraznějších individuálních ocenění. Když stoupá dres s „vyřazeným číslem“ ke stropu arény, je to bez přehánění cena za celoživotní výkon. Této výjimečné pocty se prostě dočkají výjimečné a úspěšné osobnosti a snad i proto, že čísel dresů je pouze 99, v klubech s těmito poctami šetří.

Kabinou Bílých Tygrů (a v dřívějších dobách také Stadionu Liberec) ovšem prošla celá plejáda vynikajících hráčů. Dres Liberce obléklo mnoho výrazných osobností, včetně hokejistů světového formátu, stejně jako mnoho srdcařů, patriotů a dříčů, jejichž srdce srostlo s naším klubem i jeho fanoušky. Někteří jsou podepsáni pod největšími klubovými úspěchy let nedávných, jiní zase zachraňovali liberecký hokej v těžkých dobách. Ti všichni ale dres u stropu arény mít nemohou. I proto se Bílí Tygři u příležitosti 20. výročí mezi extraligovou elitou rozhodli založit KLUB LEGEND!

Získat „vstupenku“ do takového klubu není nic jednoduchého. Jaké jsou požadavky nominace?

hráč s vyřazeným číslem u stropu areny

kapitán hlavního týmu Bílých Tygrů Liberec či Stadionu

výrazný klubový nebo individuální úspěch v dresu Bílých Tygrů či Stadionu

minimálně 10 odehraných sezón v dresu Bílých Tygrů či Stadionu

mimořádná nominace vedením klubu Bílých Tygrů Liberec

Pro vstup do KLUBU LEGEND musí být splněna alespoň jedna z podmínek uvedených výše. Členství je dále podmíněno tím, že hráč již ukončil aktivní kariéru a oslavil své 40. narozeniny.

Jako první byli v září mezi vybranou společnost uvedeni Jaroslav Kasík, Jiří Peřina, Ján Lašák. Teď se stejného ocenění dočkají František Vozka, jeho syn Tomáš Vozka, a pak také slovenská legenda Branko Radivojevič.

František Vozka

Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s libereckým hokejem. Ve druhé polovině 60. a první polovině 70. let válel v generaci dalších velikánů Stadionu Liberec, kterými byli Jaroslav Kasík či Ctibor Jech. Byl to všestranný útočník, který uměl skvěle rozehrát, ale dával i důležité góly. Málokdo toho má v libereckém dresu odehráno více než on. S kariérou pokračoval v nižších soutěžích až do svých 50 let. Od roku 1990 do roku 1995 působil ve Stadionu Liberec jako prezident klubu a byl i u významného milníku, kdy klub převzal Petr Syrovátko a liberecký hokej začal mít ty nejvyšší ambice. Až doteď působí František Vozka jako čestný viceprezident klubu.

Tomáš Vozka

Syn současného viceprezidenta klubu, Františka Vozky, je jedním z těch, kteří nastupovali za tehdejší Stadion Liberec ještě ve třetí nejvyšší soutěži. Později, v roce 1994, byl klub přejmenován na HC Liberec a jeho novým partnerem se stala společnost Syner. I díky její podpoře mohl Vozka v následující sezóně slavit s týmem postup do první ligy, v níž se roku 1998 podílel na vybojování druhého místa a během sezón 1998/1999 a 1999/2000 dokonce plnil roli kapitána. Roku 2000, kdy pověsil brusle na hřebík, měl na svém kontě téměř 600 startů za severočeský klub, v němž odehrál celou svou kariéru kromě dvou ročníků, jež strávil na vojně v Příbrami. Tomáš Vozka je dodnes součástí liberecké organizace.

Branko Radivojevič

Možná nejcharizmatičtější kapitán v tygří historii přišel do města pod Ještědem v průběhu sezony 2014/15, kdy už měl za sebou bohaté zkušenosti jak z NHL, kde oblékl dres Phoenixu, Philadelphie a Minnesoty, tak z ruské KHL. V průběhu své kariéry navíc pravidelně reprezentoval Slovensko na největších mezinárodních akcích, včetně světového šampionátu v roce 2012, kde naši východní sousedé vybojovali senzační stříbro. Hned ve svém druhém roce na severu Čech se Radivojevič výraznou měrou podílel na zisku historického titulu. Následující ročník převzal po Janu Výtiskovi kapitánské „C“ a jako správný vůdce pomohl týmu do dalšího finále, kde šelmy nakonec braly stříbrné medaile. Na poslední dvě sezony své bohaté kariéry se vrátil do mateřského klubu Dukla Trenčín, kde aktuálně působí ve vedení klubu.

www.hcbilitygri.cz