Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kouč libereckých hokejistů Augusta: Favorit je daný a je jím Sparta. Bitva ale bude vyrovnaná 

30. 03. 2021 | 14:31

Trenér hokejistů extraligového Liberce Patrik Augusta vnímá nejbližšího soupeře Bílých Tygrů Spartu nejen jako favorita semifinálové série, ale celého play off. Přesto věří ve vyrovnanou bitvu, v níž mohou Severočeši do jisté míry i díky menšímu tlaku okolí pomýšlet na postup.

hoSpaNewTOP
archivní foto

"Myslím, že to bude vyrovnané. Favorit je daný a je jím Sparta. Uděláme však maximum, abychom byli úspěšní my a abychom to Spartě co možná nejvíc ztížili," řekl dnes v on-line rozhovoru s novináři Augusta.

Pražané jsou vcelku zřejmým favoritem série i proto, jak skvěle prošli základní část. Právě Liberec přitom získal za výkony v dlouhodobé fázi hned čtyřikrát Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje z pěti předchozích sezon. Jenže tentokrát byl "až" čtvrtý, sparťané nastřádali o 15 bodů víc.

"Nevím, zda lze říct, že je ta pozice (outsidera) pro nás nějak výhodnější, nebo ne, ale dost možná půjdeme do série s lehčími hlavami, než bude mít Sparta, která byla suverénním vítězem základní části a na ní ten tlak bude, což možná přináší určitou nervozitu," přemítal Augusta.

Neočekává, že by mělo hrát nějakou roli, že Liberec předčil Spartu ve třech posledních sériích, jež oba celky proti sobě odehrály. "Já si myslím, že Sparta musí mít zvýšenou motivaci proti jakémukoliv týmu, protože je to tým, o němž se nejvíce mluví, vyhráli základní část a jsou pasovaní i za hlavního favorita na titul," podotkl jednapadesátiletý bývalý útočník.

"Ale já se nechci dívat zpětně na ty série z minulosti. Jsou to statistické údaje dobré pro novináře, ale jinak se série začíná za stavu 0:0 a bude zase úplně jiná, nová. Každý tým v těch sezonách je odlišný, každá série je jiná. My máme teď týden dobré přípravy, kdy se dobře nachystáme," dodal Augusta.

Stále věří, že se klubu podaří dotáhnout k úspěšnému konci žádost, aby na zápasy pod Ještědem mohl přijít alespoň omezený počet diváků. Ti by tak mohli napomoci zvýraznit efekt domácího prostředí. "Hlavně bych to bral z toho pohledu, že by si to zasloužili samotní diváci. A stejně tak by si to zasloužili i hráči, protože není vůbec jednoduché hrát před prázdnými tribunami, o to více v této fázi soutěže. Víme ale, jaká je situace v republice. A budeme respektovat jakékoliv rozhodnutí," řekl.

Na síle obou soků by měla dodat hodně dlouhá pauza po předchozích duelech. Stejně jako Sparta s Olomoucí zvládl i Liberec na jedničku čtvrtfinále proti Hradci Králové a vyhrál 4:0 na zápasy. "Ta série nás naučila, že se hraje do poslední minuty. A i když naše mužstvo prohrává, je schopné zápasy otočit, tu vnitřní sílu má a hráčům ta série dodala sebevědomí. Ale jak už jsem říkal - každá série je jiná a bude proti nám stát i jiný soupeř," řekl Augusta.

čtk