Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec hostil akademické Mistrovství republiky v Rádiovém orientačním běhu

01. 11. 2023 | 11:23

O uplynulém víkendu se v libereckých lesích uskutečnilo tradiční Mistrovství České republiky v Rádiovém orientačním běhu akademických závodníků. O tituly běželo dohromady 19 sportovců z řad současných vysokoškolských studentů, dalších 14 závodníků se objevilo v kategoriích Open, kde na nemistrovských tratích soupeřili bývalí akademici a členové české akademické obce.

běh Uvodni fotka
Foto: Ondřej Peč

Sobotní závod v oblasti Dolní Suché provázelo slunečné počasí a prověřilo závodníky zejména po technické stránce. Zahloubená údolí a vyvýšené louky okolo Jitravského vrchu stínily signál a závodníkům tak připravily řadu složitých technických úseků, které však kompenzovaly překrásné výhledy na zasluněné Jizerské hory.

V neděli se rapidně zhoršilo počasí a kromě deště se přidala hustá podještědská mlha. Závod se běžel v Přírodním parku Ještěd, respektive na jeho úbočích. Běžce závod prověřil zejména po fyzické stránce, když vertikální stoupání trati dosahovalo úctyhodných 350 metrů. Svahové kontroly potrápily nejednoho závodníka a v celkovém zúčtování rozhodovala zejména vůle a správné rozložení sil.

Nejúspěšnějším závodníkem se stal Martin Kinc, ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně, který suverénně zvítězil v sobotním i nedělním závodu. V kategorii akademiček si tituly vyběhly Anna Chmelařová (UK) a Tatiana Ovchininkova (Mendelova univerzita). Stříbrné a bronzové medaile si rozdělili Vojtěch Bžatek (Univerzita obrany), Barbora Jirásková (UK), Ondřej Šimáček a Šimon Dukát (oba ČVUT), Věra Staňková (Masarykova univerzita) a liberecký reprezentant Tomáš David (VŠE).

Všichni medailisté si kromě medailí a věcných cen vyběhly i vysokoškolská sportovní stipendia pro následující rok.

Akademické mistrovství republiky bylo již druhou vrcholnou akcí, kterou hostil tento rok Liberec. Na konci srpna se zde uskutečnilo Mistrovství světa v rádiovém orientačním běhu, které se do České republiky vrátilo po dlouhých dvaceti letech. Obě dvě soutěže se ve městě těšily velké oblibě z řad fanoušků a amatérských sportovců. Zájemci o tento netradiční sport mohou navštívit stránky zdejšího oddílu ROB Liberec (www.rob-liberec.cz) a vyzkoušet si ho tak na vlastní kůži.

TZ/Ondřej Peč