Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec po obratu v závěru porazil Boleslav 2:1 a poprvé v ligové sezoně vyhrál

18. 09. 2021 | 19:15

AKTUALIZOVÁNO: Fotbalisté Liberce v 8. kole první ligy po otočce v závěru porazili Mladou Boleslav 2:1. Hosté poslal ve 29. minutě do vedení David Douděra, v 82. minutě ale srovnal po vyloučení Jiřího Skaláka z penalty Júsuf Hilál a za čtyři minuty v přesilovce dokonal obrat další střídající hráč Lubomír Tupta. Slovan si v druhém duelu pod trenérem Lubošem Kozlem připsal první výhru v ligové sezoně, v nejvyšší soutěži zvítězil po 12 zápasech a opustil poslední místo v tabulce. Boleslav ztratila body potřetí za sebou a je desátá.

fslovan-bolka6
Foto: Artur Irma

"Pro nás strašně cenné vítězství. V situaci, ve které jsme, by další domácí porážka byla pro nás velmi nepříjemná. V závěru jsme otočili utkání spíše silou vůle," řekl na tiskové konferenci Kozel.

Hosté byli od úvodu mírně aktivnější, do velkých šancí se ale zpočátku stejně jako Liberec nedostávali. Ve 20. minutě zblokoval Škodovu střelu Chaluš. O devět minut později Boleslav z první výraznější možnosti udeřila. Na centr Juráska z levé strany si na zadní tyči naskočil Douděra a hlavou otevřel skóre. Mladoboleslavský stoper si připsal pátou ligovou branku.

Chvíli nato zkoušel za polovinou hřiště dalekonosným lobem překonat domácího gólmana Knoblocha Matějovský, ale těsně minul. Poté Skalák ve skluzu zamířil mimo po centru z levé strany mimo.

Foto: Artur IrmaLiberečtí po změně stran přidali na aktivitě, ale dobře pracující defenziva Středočechů je prakticky vůbec nepouštěla do šancí. Domácí byli v ofenzivě dlouho neškodní a dopláceli na řadu nepřesností.

Až v 79. minutě po centru z pravé strany přistrčil Skalák na hranici malého vápna Mikulu a rozhodčí Hocek odpískal penaltu. Hostující křídelník byl navíc vyloučen, původně po druhé žluté kartě, po přezkoumání situace ze záznamu pak rovnou. Střídající Hilál z pokutového kopu nezaváhal a připsal si první branku po návratu do Liberce.

"Věřil jsem, že když se šel rozhodčí podívat na video, Liberec by penaltu kopat nemusel. Ale naděje trvala jen chvíli," uvedl mladoboleslavský trenér Karel Jarolím. "Hru jsme přitom celkem kontrolovali. V průběhu druhé půle jsme měli ještě jednu šanci, Ondrovi Karafiátovi to projelo mezi nohama. Mohli jsme jít do vedení 2:0, bohužel se nestalo," litoval.

Foto: Artur IrmaBahrajnský útočník se za další čtyři minuty podílel i na obratu skóre. Před vápnem přiťukl balon Tuptovi a další střídající hráč zamířil přízemní střelou přesně k tyči. Slovenský ofenzivní univerzál skóroval poprvé v české lize.

"Při druhém inkasovaném gólu místo toho, abychom vzali balon dopředu, hrajeme zpátky. Bylo to podobné jako před prvním gólem. Je to pro mě těžká rána, takovýhle zápas jsme měli dotáhnout k výhře," uvedl Jarolím.

Liberec dal zavzpomínat na obrat z roku 2012, kdy rovněž v závěru proti Boleslavi otočil stav na 2:1. Se středočeským soupeřem bodoval v lize pojedenácté za sebou. "V lize jsem ještě nezažil, aby se mužstvo v posledních 15 minutách takhle rozložilo. Nálada v kabině po zápase byla strašná," řekl Douděra.

"Gól na 1:1 nás nakopl. Úplně jsem cítil, že každý chce zápas vyhrát. Trenér mi říkal, abych dal gól. Podařilo se mi to, takže super. Měli jsme pár takových akcí i na tréninku s Júsufem. Zakřičel jsem si, dobře mě tam našel. Jsem rád, že jsem pomohl k důležitých třem bodům," prohlásil Tupta.

Foto: Artur IrmaHlasy po utkání 8. kola první fotbalové ligy Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav (2:1):

Luboš Kozel (trenér Liberce): "Pro nás strašně cenné vítězství. V situaci, ve které jsme, by další domácí porážka byla pro nás velmi nepříjemná. Hlavně v prvním poločase byl soupeř velmi kvalitní, my jsme tahali za kratší konec. Boleslav byla postupem času v první půli lepší. Měli jsme problémy dozadu s jejich rotací a nakonec jsme dostali gól. Vedení soupeře bylo zasloužené. Cítil jsem ale z mužstva o půli, že jsou hráči naštvaní sami na sebe. Věděli, že můžeme hrát líp. Náš výkon se v druhé půli zlepšil, byť tam pořád bylo dost chyb. Soupeř nás už ale nepřehrával. V závěru jsme otočili utkání spíše silou vůle. Nahrála nám červená karta Skaláka, Boleslav se pak už soustředila na defenzivu a my toho dokázali rychle využít. Pomohli nám střídající hráči. Zásadní podíl na obratu měl Hilál, jeden gól dal, na druhý přihrál."

Karel Jarolím (trenér M. Boleslavi): "Myslím, že zápas nám protekl mezi prsty. Hru jsme celkem kontrolovali, navíc se nám podařilo dostat do vedení oproti zápasům, které jsme hráli předtím. V průběhu druhé půle jsme měli ještě jednu šanci, Ondrovi Karafiátovi to projelo mezi nohama. Mohli jsme jít do vedení 2:0, bohužel se nestalo. Pak jsme špatně vyřešili dvě situace a dali jsme soupeři šanci. Navíc při penaltě přišla ještě červená karta. Soupeř vyrovnal. Při druhém inkasovaném gólu místo toho, abychom vzali balon dopředu, hrajeme zpátky. Bylo to podobné jako před prvním gólem. Je to pro mě těžká rána, takovýhle zápas jsme měli dotáhnout k výhře."

Foto: Artur Irma8. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 2:1 (0:1)

Branky: 82. Hilál z pen., 86. Tupta - 29. Douděra. Rozhodčí: Hocek - Hrabovský, Leška - Štěrba (video). ŽK: Tiéhi, Nečas - Hlavatý, Skalák, Jarolím (trenér). ČK: 81. Skalák. Diváci: 1570.

Sestavy:

Liberec: Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi (77. Purzitidis), Havelka (77. Tupta) - Matoušek (59. Frýdek), Faško (59. Hilál), Mészáros (41. Nečas) - Rondič. Trenér: Kozel.

M. Boleslav: Halouska - Douděra, Karafiát, Suchý, Jurásek - Hlavatý (62. Smrž), Matějovský (72. D. Mašek) - Skalák, Ladra (62. L. Mašek), Ewerton (83. Zahustel) - Škoda (83. Fila). Trenér: Jarolím.

čtk