Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec povedeným závěrem porazil oslabené Slovácko 3:1. Příznivci Slovanu sledovali duel v kotli i u plotu

30. 05. 2020 | 18:38

AKTUALIZOVÁNO: Fotbalisté Liberce díky dvěma gólům v samém závěru utkání porazili doma v 26. kole první ligy Slovácko 3:1. Hosté vedli po trefě Tomáše Zajíce, ale za domácí srovnal z penalty Kamso Mara. V nastavení první půle uviděl červenou kartu hostující obránce Michal Kadlec.

foLBslovacko1
Foto: Artur Irma

Slovan využil přesilovku až v 90. minutě, kdy mu vystřelil vítězství Martin Koscelník. Pojistku přidal v nastavení Michal Beran, který se v 19 letech trefil v lize poprvé. Severočeši vyhráli po koronavirové pauze druhé ze tří kol a upevnili si čtvrté místo, Slovácko zůstalo šesté.

Liberec se při povoleném počtu 300 diváků na stadionu mohl spolehnout na podporu několika desítek fanoušků v "kotli", kteří od sebe udržovali požadovaný rozestup a vytrvale povzbuzovali celý zápas. Další příznivci Slovanu sledovali duel u plotu na kopci nad stadionem a v průběhu druhého poločasu zapálili světlice.

"Děkujeme fanouškům na stadionu, kteří nám svými hlasivkami vytvořili domácí prostředí, což je muselo stát hodně sil," uvedl na tiskové konferenci kouč Slovanu Pavel Hoftych.

Foto: Artur Irma

V souboji dvou týmů náležejících do první šestky, kterou po konci základní části čeká účast v nadstavbové skupině o titul, začal lépe Liberec. Nejprve si na Zemanův přízemní centr do vápna naběhl Kuchta, který ale z první zakončil mimo tři tyče. Poté prověřil Trmalovu pozornost střelou z dálky Koscelník, ale brankář Slovácka si s jeho skákavým pokusem poradil.

Poté si vzali slovo hosté. Sadílek nejdříve protáhl gólmana Liberce Nguyena a v další šanci Slovácka minul hlavou nad Dvořák.

Tým trenéra Martina Svědíka se ujal vedení po necelé půl hodině hry. Juroška odcentroval do vápna a Zajíc sedmým gólem v ligové sezoně potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu.

Foto: Artur Irma

Slovan srovnal před koncem poločasu. Juroška stáhl v šestnáctce Kuchtu a přestože rozhodčí Dubravský nejprve gestem jasně naznačil, aby Kuchta vstal, nakonec po avizování svého asistenta odpískal penaltu. "Byl tam výborný centr Martina Zemana. Chtěl jsem zakončit, ale cítil jsem, že mě někdo zezadu srazil a spadnul jsem. Myslím si, že jasná penalta," popsal situaci Kuchta.

K pokutovému kopu se postavil Mara, který nezaváhal a po 442 minutách ukončil Trmalovu ligovou neprůstřelnost.

Nepovedený závěr úvodního dějství z pohledu Slovácka korunoval Kadlec, který se v nastaveném čase ohnal po Kuchtovi a byl vyloučen. "Z jeho strany je to hrubá nedisciplinovanost vůči týmu a je to hrubé ovlivnění výsledku. Na druhou stranu se taky musím vyjádřit k tomu, že jsem neviděl žlutou kartu pro Kuchtu, který předtím, než vzniknul ten moment, šel třikrát loktem do Kadlece v nepřipravené poloze, kdy Kadlec jde na zem a není z toho vůbec nic," prohlásil Svědík.

Foto: Artur Irma

Ve druhém poločase Liberec poprvé výrazněji ohrozil Slovácko až v 76. minutě. Malinský pronikl do šestnáctky, přihrál před branku, ale hostující kapitán Daníček odkopem nad horní tyč zažehnal nebezpečí. Pasivitu domácích málem potrestal Sadílek, jehož hlavička skončila těsně vedle tyče.

Utkání pomalu směřovalo k dělbě bodů, když se v 90. minutě dostal k odraženému míči Koscelník a parádní ranou zařídil Slovanu tři body. Konečné skóre stanovil Beran, který s fotbalem začínal právě na Slovácku.

Foto: Artur Irma

"Říkali jsme hráčům, že druhý poločas bude stejně náročný, protože když hrajete proti deseti skvěle organizovaným a fyzicky našlapaným hráčům, tak je to kolikrát ještě složitější. Nechodily nám rychle míče, nedostávali jsme se do extra šancí a soupeř skvěle bránil a chodil neustále do brejků. Naštěstí jsme v závěru dali dvě krásné branky," řekl Hoftych.

Liberec doma v lize neprohrál se Slováckem ani 18. zápas a celkově vyhrál šesté z posledních sedmi kol. Hostům se navíc nepovedlo oplatit Slovanu březnové vyřazení ve čtvrtfinále domácího poháru po penaltovém rozstřelu a po koronavirové přestávce ztratili body i ve druhém zápase po sobě. "Šlo tady určitě udělat lepší výsledek, ale bohužel jak je vidět, v Liberci nám není dáno a to ani z jednoho směru," konstatoval Svědík.

čtk