Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec vyhrál nad Ostravou a posunul se v lize na čtvrté místo, po gólech Peška a Mary skončil zápas 2:1

27. 06. 2020 | 22:22

AKTUALIZOVÁNO: Fotbalisté Liberce porazili ve třetím kole ligové nadstavby ve skupině o titul Ostravu 2:1. Slovan poslal v 76. minutě do vedení Jakub Pešek a v 85. minutě přidal pojistku Kamso Mara, v závěru nastavení už jen snížil z penalty Patrizio Stronati. Liberec vyhrál po pěti kolech a dobře se naladil na středeční domácí finále poháru se Spartou.

Slovan v neúplné tabulce poskočil na čtvrté místo a má jistotu, že skončí před Ostravou. Naopak Baník v nadstavbě i potřetí prohrál a zůstala mu jen teoretická šance na účast v evropských pohárech.

Do hlediště se při limitu 5000 osob a vzhledem k dalším omezením kvůli novému koronaviru dostalo 2488 diváků a mezi nimi nechybělo pár hostujících fanoušků. V Liberci začala před utkáním bouřka a v první půli se hrálo za stálého deště.

Ostrava sice více držela míč, ale šance si vytvářel Liberec. Hrozil především Kuchta, který byl pro Baník hlavní útočnou hrozbou při absenci domácí ofenzivních opor Malinského s Balutou. Severočechům kvůli žlutým kartám scházel i hlavní kouč Pavel Hoftych, jenž sledoval zápas z hlediště.

Na lavičce ho zastoupili asistenti Pavel Medynský a Miroslav Holeňák. "Taktické pokyny jsme ladili dnes na (hotelu) Maruška při relaxaci a při procházce po kráse Jizerských hor. Měli jsme připravenou strategii, samozřejmě detaily jsme vyřešili s Mírou Holeňákem," řekl v nahrávce pro média Medynský.

První velkou možnost měl Kuchta v 11. minutě, kdy zblízka trefil jen Laštůvku. Hostující gólman vyhrál souboj s Kuchtou i v 37. minutě, kdy útočníkův oblouček dokázal lehce přizvednout na břevno. O chvíli později si pak Laštůvka poradil s Kuchtovou technickou střelou.

Kouč Baníku Luboš Kozel v poločase dvakrát střídal a poslal na trávník Smolu s uzdraveným De Azevedem, který si připsal jubilejní 100. start v české lize. Jako první ale znovu zahrozili domácí, po akci mladíka Berana Pešek v dobré pozici ve vápně minul.

Slezané, kteří potřebovali k oživení nadějí na účast v evropských pohárech zvítězit, se v druhé půli nemohli dostat do tempa a dál hrozili spíše domácí. Beran v 65. minutě minul, v 76. minutě však už Liberec slavil. Po chybě v hostující obraně se otevřel prostor před Peškem a jeho tečovaná střela zpoza vápna zapadla k tyči. Záložník Slovanu skóroval pošesté v ligové sezoně.

"Vypadnul tam odražený balon. Sebral jsem si to, byl jsem tam úplně sám. Rondič mi odtáhl Stronatiho do strany, mohl jsem mu přihrát, ale zvolil jsem takovou skrytou střelu. Asi byla tečovaná, ale byla přesná k tyči," uvedl Pešek.

Foto: Artur Irma

V 85. minutě přidal Liberec pojistku. Zemanův centr z přímého kopu se odrazil přímo před Maru a ten zblízka hlavou nezaváhal. Baník se dočkal snížení až příliš pozdě. Ve čtvrté minutě nastavení zahrál Mikula ve vlastním vápně rukou a sudí Proske po zhlédnutí záznamu na videu nařídil penaltu, kterou Stronati o dvě minuty později s přehledem proměnil.

Před dvěma týdny Liberec v závěru základní části doma s Ostravou remizoval bez branek. "I v minulém utkání jsme měli druhý poločas tři čtyři šance, kdy jsme mohli vstřelit branku, to se nám nepovedlo. O to větší radost máme dnes, protože jsme góly dali. Kluci byli trpěliví, čekali jsme na svoji šanci," řekl Medynský.

"Naše hra byla podobná jako v zápase tady před 14 dny, zase jsme tahali za kratší konec. Dnes jsme neměli čím uspět. Zápasy v první šestce nám ukazují zrcadlo, které je k nám bohužel trochu nemilosrdné. Ale je to prostě realita, vidíme, že na nejlepší týmy teď nemáme," podotkl ostravský trenér Kozel.

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul: Slovan Liberec - Baník Ostrava 2:1 (0:0)

Branky: 76. Pešek, 85. Mara - 90.+6 Stronati z pen. Rozhodčí: Proske - Hrabovský, Dresler - Houdek (video). ŽK: Kuchta, Koscelník - Lalkovič, Potočný, Smola. Diváci: 2488 (limit 5000 osob na stadionu).

Sestavy:

Liberec: Knobloch - Koscelník (90.+4 Dvořák), Kačaraba, Karafiát, Mikula - Mara, Hromada - Zeman (90.+4 Černický), Beran (79. Michal), Pešek (79. Fukala) - Kuchta (72. Rondič). Trenér: Medynský.

Ostrava: Laštůvka - Procházka, Svozil (64. Kaloč), Stronati - Reiter (63. Buchta), Jirásek, Jánoš, Lalkovič (46. De Azevedo), Fleišman - Šašinka (46. Smola), Potočný (75. Drozd). Trenér: Kozel.

Pešek si před zápasem hnul se zády, ale nastoupil a dal gól

Záložník Jakub Pešek nasměroval fotbalisty Liberce úvodním gólem k výhře 2:1 nad Ostravou v třetím kole ligové nadstavby, k zápasu ale vůbec nemusel nastoupit. Na rozcvičce si hnul se zády a k utkání ho až na poslední chvíli nachystali týmoví lékaři. Sedmadvacetiletý křídelní hráč si pochvaloval, že Severočeši vítězstvím získali jistotu minimálně pátého místa v tabulce a přiblížili se evropským pohárům. Ve středu chtějí uspět i v domácím finále poháru MOL Cupu proti Spartě.

Pešek připustil, že náročný program po koronavirové pauze už na něj doléhá. "Já osobně už to koušu hodně těžce. Musíme pořádně regenerovat. Už jsem měl křeče, je to velice náročné. Na rozcvičce před zápasem mě ještě ke všemu chytla záda, takže jsem vůbec nevěděl, jestli do utkání nastoupím. Naštěstí mě kluboví doktoři a fyzioterapeuti dali dohromady a těsně před zápasem jsem řekl, že do toho jdu. Vzal jsem si prášek a šel na to. Patří jim obrovské díky," řekl Pešek v nahrávce pro média.

Jeho tým proti Ostravě po celou dobu dominoval, ale skóroval až v 76. minutě. Pešek potáhl míč k hostující brance a tečovanou střelou zpoza vápna otevřel skóre.

"Vypadnul tam odražený balon. Sebral jsem si to, byl jsem tam úplně sám. Imad Rondič mi odtáhl Stronatiho do strany, mohl jsem mu přihrát, ale zvolil jsem takovou skrytou střelu. Asi byla tečovaná, ale byla přesná k tyči," uvedl Pešek.

"Z mého pohledu šlo o zasloužené vítězství, protože jsme si za ním od začátku šli. V prvním poločase jsme měli velké šance, jednou trefili dokonce i břevno. Byli jsme aktivnější i ve druhém poločase. Baník jsme do ničeho nepouštěli. Byl tam obrovský tlak a nakonec jsme se dočkali vysněného gólu. Po přidání druhé branky se zápas už spíše dohrával," dodal Pešek, který ve středu oslavil 27. narozeniny.

Severočeši díky výhře poskočili na čtvrté místo neúplné tabulky a mají jistotu, že je Baník už nemůže předstihnout. "Věděli jsme to před zápasem, že kdybychom získali tři body, je to taková jistota. Ale teď si musíme nastavit hlavy, že chceme trofej. Chceme získat vítězství a uděláme pro to maximum. Musíme zregenerovat, vrátí se nám kluci do zálohy a na Spartu musíme být v plné síle," dodal Pešek směrem k pohárovému finále.

čtk