Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká výprava získala v úmorném vedru prvních osm zlatých medailí, pořadí krajů se mění každým dnem

26. 06. 2019 | 7:02

Druhý závodní den přinesl obrat v medailovém pořadí. Co do počtu nejcennějších kovů nyní vede Středočeský kraj (18 zlatých medailí), který ovládl například sportovní střelbu dívek, cyklistiku starších dívek nebo stolní tenis ve dvouhře. Na paty mu však stále šlape kraj Moravskoslezský. Medailové pořadí je tedy nevyzpytatelné, kdo vede dnes, zítra už nemusí.

O vítězství rozhodly až pomocné body

Mnoho olympijských závodů je drama až do úplného konce a ani v poslední vteřině nemusí být jisté, kdo nakonec zvítězí, což je i případ dnešního finále v judu. Zlatou medaili moravskoslezským judistům vybojovaly především dívky. Správná technika jim zajistila postup až do finále. Poslední zápas mezi Barborou Daňkovou a Dominikou Kuželovou byl napínavý. V jednu chvíli byly v sobě obě soupeřky zakleslé a ani jedna to nechtěla vzdát. Nakonec však rozhodl ippon Kuželové, kterým srazila Daňkovou na lopatky. Závěrečné skóre ale bylo vyrovnané 4:4. O vítězství Moravskoslezského kraje rozhodly až pomocné body. „Byly to nervy až do konce. Praha byla silná, ale dopadlo to dobře,“ hodnotí dnešní finále trenér vítězného kraje Ondřej Libo. Oproti judistům „seniorům“ byli všichni olympionici oblečeni do bílých kimon, a ne do modrých. Většina závodníků soutěžila se zeleným páskem, což odpovídá 3.kyu – technickému stupni v judu.

Finále street art před radnicí

„Na každé Olympiádě pro děti a mládež musí být zastoupena jedna umělecká soutěž. Když Liberecký kraj zvažoval svoji kandidaturu, chtěl nabídnout soutěž pro mladé, která může být trochu provokativní a zaujme i diváky. Chtěli jsme také ukázat, že graffiti není jenom vandalismus,“ říká Leoš Křeček, ředitel soutěže street art. Dokončení děl na téma sport se odehrávalo na náměstí Dr. Edvarda Beneše před zraky veřejnosti. S dvaceti body ovládl nakonec uměleckou disciplínu Nikolas Haupt z Moravskoslezského kraje.

Foto: od pořadatele ODM

Na kraji se střílelo

Zřejmě nejneobvyklejším sportovištěm letošní ODM 2019 je Krajský úřad Libereckého kraje, jehož multimediální sál se stal olympijskou střelnicí. Již před finálem střelby ze vzduchové pistole na 40 ran chlapců byl horkým favoritem Jan Vildomec z Moravskoslezského kraje. Jako jediný z finálové trojice střílel levou rukou a zvítězil. Štěstí zřejmě přeje levákům.

Foto: od pořadatele ODM

Skoky na trampolíně a one woman show cyklistiky

Nejcennější kovy v závodech ve skocích na trampolínách dívčích družstev a jednotlivců dívek získal Liberecký kraj, čímž rozšířil dnešní sbírku zlatých medailí, kterých za druhý závodní den nasbíral celkem osm.

Závod silniční cyklistiky kadetek by se dal výstižně pojmenovat jako one woman show. Anna Růžičková se zcela odtrhla od zbytku skupiny a do cíle dojela sólo s časem 52.20, čímž získala zlato pro Hlavní město Prahu. „Jela jsem si pořád svým tempem, a pak jsem zjistila, že jedu sama. Tak už jsem se jenom snažila náskok dovézt do cíle,“ říká vítězka.

Foto: od pořadatele ODM

Liberecká výprava získala prvních osm zlatých medailí

Po prvním závodním dnu, kdy výprava Libereckého kraje získala převážně stříbrné a bronzové kovy, si dnes výrazně polepšila. Celkově se libereckým olympionikům podařilo nasbírat osm zlatých medailí. Nejcennější kov vyhrál například Samuel Čihula v plavání (100 Z), který z LODM 2017 přivezl dvě stříbra. V atletice sázela liberecká výprava na Jakuba Šafáře, jenž na minulé letní olympiádě vybojoval stříbro a bronz. V dnešním závodě se mu podařilo k předešlým kovům přidat zlato. Jeho medailová sbírka je tedy nyní kompletní.

Kompletní výsledky jednotlivých sportů naleznete zde: https://odm.olympic.cz/2019/sporty

Foto: od pořadatele ODM