Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký gólman Kváča: Musíme hrát svou vlastní hru bez ohledu na soupeře

01. 04. 2021 | 12:21

Semifinále hokejové extraligy mezi Spartou a Libercem nabídne i zajímavý souboj dvou gólmanů různých generací, jimž skvěle vyšly čtvrtfinálové boje. Brankář Bílých Tygrů Petr Kváča se však více než na duel s Alexanderem Salákem či vzpomínky na působení v týmu Pražanů soustředí na vlastní výkony.

kvača
Foto: www.hcbilitygri.cz

Čtyřiatřicetiletý Salák vévodí brankářským statistikám play off s průměrem 0,75 inkasované branky na utkání a úspěšností zákroků 97,35 procenta. O takřka jedenáct let mladší Kváča má rovněž skvělá čísla: průměr 0,94 a úspěšnost 95,74. Oba vychytali dvakrát nulu.

"My se nechceme nijak zvlášť zaměřovat na Spartu, musíme hrát svou vlastní hru, ať proti nám je jakýkoliv soupeř. A já to mám stejné - soustředím se na svou práci a detaily ve své hře, abych mohl týmu pomoci v důležitých chvílích, třeba určitým zákrokem. Nekoukám nijak na druhou stranu. Moje práce je od červené čáry po brankovou v našem obranném pásmu," řekl Kváča v on-line rozhovoru s novináři.

Proti Hradci Králové byl přes 178 minut bez inkasovaného gólu. "Z jedné strany jsem za to rád, ale z druhého pohledu jsou to jen čísla, která si poletují napsaná někde na papíře nebo na internetu. Vůbec to nerozhoduje o tom, jestli vyhrajete teď další zápas, nebo ne. Pomohlo to týmu v té předchozí sérii, ale teď už se na to nikdo nekouká. Skrze lépe zvládnuté detaily se člověk musí posouvat dál a dál," zdůraznil Kváča.

Dres Sparty oblékl ve dvou zápasech na začátku prosince 2017 proti Vítkovicím. "Vzpomínám na to ze dvou důvodů. Jednak proti mně stál Patrik Bartošák, s nímž jsem se pak potkal. Druhým důvodem je, že jsem vlastně poprvé přičuchnul k extralize a neskutečně mě to naplňovalo štěstím," uvedl Kváča.

"Jsem moc rád, že jsem tu příležitost dostal pak znova v Třinci a teď v Liberci, že mi tehdy Budějky umožnily starty za Spartu a Litvínov. I když se ty zápasy prohrály, vzpomínám na to jen v dobrém. Šlo o nějaký posun v kariéře a zase mi to ukázalo dost věcí, na čem pracovat. Také jsem získal dost zkušeností a mohu z toho čerpat. Ale už je to pryč, minulost," doplnil talentovaný gólman.

Liberečtí nejsou hlavními favority na titul, o to větší je ale jejich hlad po úspěchu. "Je to všechno otevřené a my do toho půjdeme naplno. Tohle je pro hokejistu ta nejlepší doba v sezoně. Máme nějaké cíle, chceme uspět, ale bereme to opravdu zápas od zápasu a na každý z nich se plně koncentrujeme. Stejně tak to mám i já. Nežijeme v minulosti a nekoukám moc ani dopředu. Musíme žít dneškem, makat a také si to užít," podotkl Kváča.

O soupeři mluvil s respektem. "Sparta má spoustu špičkových hráčů, ty zápasy musíme odmakat a pomáhat si každou minutu, nechat na ledě úplně všechno. Víme, co Sparta umí, ale věřím, že můžeme uspět. Kéž by u toho mohli být ještě diváci, ať už v Liberci, ale i v Praze. Byli bychom moc rádi a věřím, že by se to určitě dalo nějak vymyslet, aby si alespoň někdo mohl přijít zafandit a viděl, že je nějaké východisko, že život bude snad za chvíli zase normální. Určitě by to byla vzpruha," řekl Kváča.

čtk