Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí karatisté vezou z Brazílie titul mistra a vicemistryně světa  

24. 10. 2019 | 6:10

Zlato a stříbro vybojovali na Mistrovství světa IKU karatisté z libereckého Gryfu. Juniorským mistrem světa v kumite se stal Lukáš Cyprián, juniorskou vicemistryní Anna Harries. Mistrovství světa neolymypijské federace IKU se uskutečnilo o víkendu v brazilské Fortaleze.

karate Juniorským mistrem světa se stal Lukáš Cyprián z Gryfu
Juniorským mistrem světa se stal Lukáš Cyprián z Gryfu

Z Gryfu reprezentovala Českou republiku pětičlenná výprava: závodníci Lukáš Cyprián, Anna Harries a Vojtěch Boura, dále trenér Martin Rethy a rozhodčí Karel Boura. A ve vysoké konkurenci obstáli skvěle.

Titul mistra světa v kategorii kumite junioři +75 vybojoval bez zaváhání sedmnáctiletý Lukáš Cyprián. „Z Lukášovy medaile máme obrovskou radost, dal do přípravy maximum a to se mu zúročilo,“ hodnotí výkon svého svěřence Martin Rethy, který s ním absolvoval individuální tréninky na vylepšení a zpřesnění technik. Zásluhu na jeho medaili má i liberecké BFC, kde Lukáš trénuje K1. Lukáš byl zároveň součástí českého národního týmu. Ten obsadil 2. místo v Sanbon Shobu a 3. místo v Rotation Sanbon Shobu.

Titul juniorské vicemistryně si z Brazílie odváží šestnáctiletá Anna Harries, která soutěžila v kategorii +58 kg. Postupně porazila dvě Brazilčanky a jednu Italku a až ve velmi dramatickém finále podlehla anglické závodnici 4:6. „Stříbro pro Anču je naprosto skvělý úspěch a určitě i hodně motivující. Doufáme, že ji nakopne k ještě lepším výkonům na tréninku i na závodech, kde ji často chybí velmi málo, aby to bylo právě zlato,“ říká Martin Rethy. Také Anna byla součástí českého národního týmu, kterému se podařilo zvítězit v kumite týmech Sanbon Shobu a získat stříbro v kumite Rotation Sanbon Shobu. Anna Harries získala na MS IKU v Brazílii stříbroTřetí závodník výpravy, Vojtěch Boura, už startoval v seniorské kategorii, kde se mu bohužel nepodařilo projít eliminačními koly.

Výprava do Brazílie byla pro liberecký oddíl jedním z vrcholů podzimní sezóny. Tím druhým bude Mistrovství ČR, které se bude konat 7.–8. 12. v Praze.

www.gryfliberec.cz

TZ