Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mám je rád, řekl Matoušek po dalších dvou gólech proti Bohemians

13. 07. 2019 | 6:15

Útočník Jan Matoušek prožil ideální soutěžní premiéru v novém dresu a v úvodním kole ligové sezony zařídil dvěma góly fotbalistům Jablonce výhru 2:0 nad Bohemians 1905. Jednadvacetiletý talent potvrdil, že má "Klokany" jako velmi oblíbeného soupeře.

FOJablonec-bohemka5akce
Foto: Artur Irma

Proti Pražanům dvakrát skóroval i před rokem v barvách Příbrami při vítězství 4:2, připsal si proti nim tehdy první trefu v nejvyšší soutěži a jednou se prosadil i v nadstavbě v Ďolíčku.

Z celkových 12 branek v lize jich dal Matoušek proti Bohemians pět. S "Klokany" neskóroval jen vloni v září, kdy působil ve Slavii. "Asi nemám oblíbenějšího soupeře. První ligový gól proti Bohemce, první ligová výhra, celkem pět gólů. Takže já je mám rád," řekl novinářům Matoušek.

"Asi je to tím, že hrají na tři stopery. Jsou tam větší prostory. Shrnul bych to asi takhle. I Rapid teď na soustředění hrál takhle na tři stopery a taky tam byla místa na záběhy za ně," dodal reprezentant do 21 let.

Po rozpačité přípravě prožil ideální vstup do angažmá v Jablonci, kde hostuje ze Slavie. "Je to skvělé. Já v tom doufal, že mě to po té přípravě dokáže nakopnout do dalších zápasů. Jestli jsem si to takhle vysnil? Já chtěl hlavně vyhrát, zvládnout to vítězně. Góly byly jen nadstavba. Jsem rád, že to tam padlo už v první půli. Nebylo to povzbuzení jen pro mě, ale pro celý tým. Pomohlo nám to ten zápas zvládnout," uvedl Matoušek.

Dva góly v jednom ligovém utkání dal potřetí v kariéře. Poprvé se mu to povedlo před rokem proti Bohemians a pak ještě na závěr uplynulého ročníku proti Dukle. "Když jsem dal ty dva góly proti Bohemce poprvé, tam byl můj první ligový gól, první ligová výhra. Takže to řadím stejně jako dnes," srovnával Matoušek.

Skóre otevřel v 19. minutě po své typickém úniku. Po dlouhém výhozu brankáře Vlastimila Hrubého si obhodil obránce Daniela Köstla a brejk zakončil přesně k tyči. "Já jinak gól ani snad dát nemůžu než po rychlém brejku. Byl tam skvělý výhoz od Hrubase, skočilo to o zem, dal jsem si to do běhu, přesprintoval stopera a pak už šel jen sám na bránu," konstatoval.

Pojistku přidal v 84. minutě netradičně hlavou. "Snad můj první gól hlavou. Divím se, že jsem tam byl takhle sám a dokázal to vůbec takhle trefit," řekl Matoušek.

Na premiérový hattrick už mu nezbyl čas a v závěru střídal. "Jelikož jsem to dal až v 84. minutě, pak už by to muselo jen vyplynout jedině z nějakého brejku. Bylo by to krásné dát první hattrick, ale třeba padne příště," dodal Matoušek.

Hlasy po utkání 1. kola první fotbalové ligy FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 (2:0):

Petr Rada (trenér Jablonce): "Začátek byl z naší strany trochu kostrbatý. Bohemka měla asi čtyři dlouhé auty, což vypadá, že je to tlak, ale nic z toho nevytěžili. Šancí nebylo tolik, protože týmy doznaly určitých změn. Šli jsme do toho s Plechatým, přišel na poslední chvíli, ale obstál. Při gólu to Matoušek protihráči vypíchl, šel sám na bránu a proměnil to. Tohle je Matouškova velká výhoda, že pokud se dostane do šance, umí to proměnit. V prvním poločase jsme ve středu hřiště nebyli tolik s míčem, ale v druhém to bylo lepší. Bohemka měla jednu velkou šanci, kterou jsme přečkali, pak jsme hráli směrem dopředu. Měli jsme některé šance a pak dal Matoušek z dobrého balonu krásný druhý gól. Jsem rád, že jsme v prvním kole uhráli vítězství, vloni jsme odstartovali prohrou. Bohemka je pro nás těžký soupeř, naposledy jsme s ní prohráli. Určitě to zatím nejede úplně podle představ, ale pro nás je důležité, že jsme v tom pozměněném složení uhráli tři body. Noví hráči ukázali, že na to mají."

Foto: Artur Irma

Martin Hašek (trenér Bohemians): "Po krátké přípravě nastoupila dvě mužstva, která přesně nevěděla, co mohou čekat od sebe ani od soupeře. Vstoupili jsme do utkání o poznání lépe než domácí, byli jsme vcelku jasně lepším týmem. To ovšem trvalo do té doby, než jsme dostali gól po individuální chybě. To byl od nás dárek pro Jablonec, aby se uklidnil, aby navýšil své sebevědomí. My naopak šli po inkasovaném gólu trochu dolů. První poločas byla Bohemka lepší, ale prohrávala. Věřili jsme, že když budeme pokračovat v podobném duchu, je v našich silách bodovat nebo to otočit. Ale bohužel v druhém poločase jsme výkonem nenavázali. Byl tam důležitý moment a to byla šance Vodháněla, která by za normálních okolností měla skončit gólem. Odvíjel by se jiný příběh. Ale bohužel gól jsme nedali. Pak jsme prostřídávali s úmyslem to oživit, ale naše hra měla klesající tendenci a nebezpečnější byl spíš Jablonec. Nakonec nám vstřelil i druhý gól. Dan Köstl pak neudržel nervy a orazítkoval pro nás zápas. Prohráli jsme 0:2, máme červenou kartu. Nejedeme s dobrým pocitem, i když tak, jak byly karty na stole, jsme tu dnes mohli získat tři body. Ale to bychom museli dát první gól a nesměli bychom jim dát ten dárek."

čtk