Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na své první výročí přivítal Klub legend tři nové tváře. Posílili jej František Blíženec, Aleš Vála a Martin Ševc

15. 09. 2023 | 12:30

AKTUALIZOVÁNO: V uplynulé sezoně Bílí Tygři vytvořili elitní společnost, která sdružuje největší legendy v historii klubu. Během tří inauguračních večerů přijali do Klubu legend celkem devět osobností libereckého hokeje. Dnes před zahájením prvního domácího zápasu nového ročníku extraligy přibylo další trio ve složení František Blíženec, Aleš Vála a Martin Ševc.

legendy3
František Blíženec, Aleš Vála a Martin Ševc jako noví členové tygřího Klubu legend. Foto je ze slavnostního uvedení, k němž došlo před zahájením zápasu.

V uplynulé sezoně Bílí Tygři vytvořili elitní společnost, která sdružuje největší legendy v historii klubu. Během tří inauguračních večerů přijali do Klubu legend celkem devět osobností libereckého hokeje.

Kabinou Bílých Tygrů (a v dřívějších dobách také Stadionu Liberec) ovšem prošla celá plejáda vynikajících hráčů. Dres Liberce obléklo mnoho výrazných osobností, včetně hokejistů světového formátu, stejně jako mnoho srdcařů, patriotů a dříčů, jejichž srdce srostlo s naším klubem i jeho fanoušky. Někteří jsou podepsáni pod největšími klubovými úspěchy let nedávných, jiní zase zachraňovali liberecký hokej v těžkých dobách. Ti všichni ale dres u stropu arény mít nemohou. I proto se Bílí Tygři u příležitosti 20. výročí mezi extraligovou elitou rozhodli založit KLUB LEGEND!

Nové posily tygřího Klubu legend. Liberec, 15.9.2023, před 18. hodinou.

Získat „vstupenku“ do takového klubu není nic jednoduchého. Jaké jsou požadavky nominace?

hráč s vyřazeným číslem u stropu areny

kapitán hlavního týmu Bílých Tygrů Liberec či Stadionu

výrazný klubový nebo individuální úspěch v dresu Bílých Tygrů či Stadionu

minimálně 10 odehraných sezón v dresu Bílých Tygrů či Stadionu

mimořádná nominace vedením klubu Bílých Tygrů Liberec

Pro vstup do KLUBU LEGEND musí být splněna alespoň jedna z podmínek uvedených výše. Členství je dále podmíněno tím, že hráč již ukončil aktivní kariéru a oslavil své 40. narozeniny.

V Klubu legend je aktuálně devět jmen. V září 2022 byli jako první přijati Jaroslav Kasík, Jiří Peřina a Ján Lašák. V prosinci se vybraná společnost rozrostla o Františka Vozku, jeho syna Tomáše Vozku, a pak také slovenskou legendu Branka Radivojeviče. Stanislav Procházka, Jaroslav Nedvěd starší a jeho syn Petr Nedvěd pak převzali památeční sako za uvedení do Klubu legend v únoru letošního roku.

František Blíženec

Patří do generace, která v 60. letech vybojovala postup do 1. národní ligy. Liberecký rodák si kromě povinné vojenské služby odkroutil téměř celou kariéru v Podještědí. Urostlý obránce patřil k velkým oporám a od sezony 1962/63 byl dlouholetým asistentem kapitána. Kariéru dohrával v Jablonci, načež se do rodného města vrátil v devadesátých letech jako mládežnický trenér. Později pak u mládeže působil i jako kustod, a to až do roku 2016.

Aleš Vála

Liberecký odchovanec poprvé nakoukl do extraligy v roce 1991 v dresu Pardubic. Brzy se ale robustní obránce vrátil do Liberce, aby tu strávil celkem devět sezón. S kapitánským „céčkem“ na prsou provedl Bílé Tygry baráží a jako kapitán oslavil v roce 2002 liberecký postup do extraligy. Ve zbytku své kariéry působil především v 1. lize a zakončil ji jako kapitán v Benátkách nad Jizerou. Aktuálně je členem libereckého A-týmu, kde společně s Janem Plodkem plní roli kustoda.

Martin Ševc

Komplexní obránce se do extraligového hokeje naplno prosadil během NHL výluky v sezoně 2004/05, kde v obranném páru nastupoval po boku Tomáše Kaberleho. Velké jméno si následně udělal ve švédské Elitserien, kde celkem strávil pět a půl roku a vyhrál zde hned čtyři mistrovské tituly v dresu Färjestadu a Skelleftey. Do toho zvládl i dvě sezony v KHL v barvách Dynama Minsk a Lva Praha. Do Liberce přišel před mistrovskou sezonou, která odstartovala nejúspěšnější období v historii klubu, jehož byl neústupný bek pevnou součástí. V ročníku 2017/18 byl dokonce kapitánem Bílých Tygrů. Kariéru ukončil v Mladé Boleslavi, kde současně pracuje jako sportovní ředitel.

www.hcbilitygri.cz