Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nedotknutelná čísla legend: Desítka Jaroslava Nedvěda staršího je v aréně vyvěšená vedle dresu syna Petra

17. 09. 2019 | 19:09

Jaroslav Nedvěd starší je jednou z prvních legend libereckého hokeje, která se nesmazatelně zapsala do historie klubu. Kromě úspěšné hokejové kariéry navíc vychoval i dva neméně známé syny Petra a Jaroslava. Právě vedle mladšího Petra má u stropu Home Credit Areny vyvěšen dres s číslem 10, který už v Liberci nikdo jiný neoblékne.

nedvědst
archivní foto

Vzpomínka generálního manažera Ctibora Jecha:

„K „Méďovi“ mě pojí velké osobní pouto a obrovské množství krásných vzpomínek. Zažil jsem s ním nejhezčí hokejové období coby hráč, kdy jsme spolu začínali společně s Masopustem, Kasíkem a Kahounem v jedné pětce. Jarda byl mimořádný hráč a přirozený lídr. Jako trenér pak pro Liberec udělal obrovský kus práce. Byl velkou autoritou pro naše mládežnické týmy, které vedl, stejně jako pro A tým. V roli asistenta postoupil s Bílými Tygry do extraligy a ve stejné pozici pomáhal ještě Filipu Pešánovi při jeho premiéře v roli hlavního kouče.“

První hokejové krůčky dělal v Jihlavě, ale už v dorosteneckém věku se přesunul do Liberce, kde kromě dorostu nakoukl i do mužstva dospělých, které hrálo 2. ligu. Přes vojenskou službu v Litoměřicích se dostal až do Litvínova, kde prožil nejúspěšnější léta kariéry. V té době byl členem reprezentačního „B“ týmu ČSSR, objevil se i v širší nominaci pro olympijský turnaj v Sapporu v roce 1972.

Na závěr hráčské kariéry se vrátil do milovaného Liberce. V jedné lajně tu hrával po boku dalších výrazných osobností - Jaroslava Kasíka a Ctibora Jecha. Po konci aktivní kariéry se přesunul do pozice trenéra, kde střídavě působil až do roku 2009. Jako asistent Josefa Jandače byl u historického postupu Bílých Tygrů do nejvyšší soutěže.

Spolu se svým synem Petrem jsou jedinou dvojicí otec-syn v Evropě, která má společně vyvěšené dresy u stropu jedné areny. Jaroslav Nedvěd starší letos v červnu navždy odešel ve věku 74 let. V srdcích libereckých fanoušků však navždy zůstane nejen jako vynikající hokejista, ale také jako skvělý člověk.

www.hcbilitygri.cz

Pozn. red.: Na Jaroslava Nedvěda st. se vzpomínalo i před úvodním domácím utkáním Bílých Tygrů se Spartou. Ten mimochodem Liberec senzačně vyhrál poté, co dokonal neuvěřitelný obrat a zvítězil v prodloužení.

Na televizní kostce byl umístěn portrét a vzpomínce na legendu libereckého hokeje se věnovala i tiskovina, která představovala aktuální hráčský kádr libereckého klubu. Diváci v aréně působivou připomínku "Médi" st. ocenili dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.