Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O hokejové mladíky z tygří líhně je za oceánem zájem. Tři Tygři na draftu CHL

15. 07. 2019 | 5:28

Byl draftován do kanadské juniorky a rozšíří enklávu libereckých hráčů za mořem. Útočník Jan Cikhart naváže na cestu Jana Jeníka s Kryštofem Hrabíkem a vydá se do kanadské juniorky. V prvním kole draftu do CHL si ho vybralo Tri-City. „Na Tygry budu vzpomínat jen v dobrém. Užil jsem si roky tady, ale zároveň se těším na novou výzvu,“ komentoval sedmnáctiletý forvard.

hoDraft
Foto z www.hcbilitygri.cz

Sledoval jsi draft CHL?
Draft CHL (Canadian Hockey League) probíhá online, takže jsem se na něj díval s rodiči. O tom, že jsem byl vybrán jsem se tedy dozvěděl přímo při sledování.

A neměl jsi nějaké náznaky, že bys mohl být vybrán?
Pár klubů o mě mělo zájem a nakonec to bylo Tri-City, které si mě vybralo. Celkově jsem cítil, že o mě měli asi největší zájem. Proto řekli také nakonec mé jméno v prvním kole.

Jak probíhala jednání s klubem?
Z klubu mi psal přímo generální manažer. Řekl mi, že mě vítá u nich v organizaci, jinak většinu vyjednávání řešil můj agent.

Společně s tebou byli vybráni i Michal Teplý a Lukáš Pařík, kteří zároveň uspěli na draftu do NHL. Vnímáš to jako potvrzení toho, že se liberecká filosofie vyplácí?
Myslím, že to jen potvrzuje, že Liberec je v České republice opravdu špičkovým klubem.

Rozhodl ses pro zámoří. Jak budeš na Tygry vzpomínat?
Na Tygry budu rozhodně vzpomínat v dobrém. Ať už na titul v osmé třídě, když nás ještě trénoval nynější manažer mládeže Jiří Bermann, nebo třeba na třetí místo v mladším dorostu pod panem trenérem Richardem Lobem. Užil jsem si ty roky, ale zároveň se těším na novou výzvu.

Co od zámořské juniorky očekáváš? Budeš se muset možná naučit trochu jiný styl hokeje...
Očekávám, že soutěž bude velmi těžká. Čeká mě velká konkurence. Koneckonců zde budou hrát hráči, kteří byli draftováni v předních kolech draftu a někteří se dokonce mihli na pár zápasů v NHL. Kanadský hokej už jsem zažil na WHC v Saint Johnu a očekávám že to bude podobný styl. Upřímně řečeno mi zámořský způsob hokeje nevadí, takže jsem na to celkové zvědavý.

Psal sis s Honzou Jeníkem, nebo ostatními kluky, kteří v CHL hráli?
S Jeňasem jsem si zrovna nepsal, ale po draftu mi psal Kryštof Hrabík a volal mi i Michal Plutnar. Oba hráli v Tri-City a pogratulovali mně. Řekli mi, že jde o špičkovou organizaci a doufali, že se mi bude v zámoří líbit.

Na čem podle tebe musíš ještě v dohledné době zapracovat?
Určitě bych chtěl zapracovat na bruslení, protože podle mě je na něm nutné pracovat vždy. Chtěl bych mít taky o něco tvrdší střelu.

Nastavil sis do příští sezony nějaké osobní cíle?
Nějaké konkrétní cíle jsem si úplně nedával. Každopádně bych si chtěl vybudovat stálou pozici v týmu a maximálně posunout svou hru dopředu.

Bude to klíčová sezona z hlediska draftu.
Je to tak. Je o co hrát a jestli chci uspět na draftu, tak se do toho musím pořádně opřít. Průměrná sezona zdaleka nestačí.

Nebojíš se trochu toho, že jdeš do neznámého prostředí?
Toho se ani nějak nebojím. V Americe jsem chvíli žil a velmi se mi tam líbilo, tak doufám, že to tak zůstane i nadále. Navíc podle mě umím anglicky poměrně dobře, takže doufám, že z hlediska jazyka nenastane problém.

Amerika je koneckonců asi snem každého hráče, ne?
Myslím, že je. Nebo alespoň pro mě vždy byla.

Bude šance na draft do NHL v Americe větší? A jak dobře si myslíš, že tě Tygři pro zámořskou štaci připravili?
Těžko říct, jestli je šance na draft v Americe větší, ale myslím, že je člověk v zámoří mnohem víc na očích. Tygři mi toho dali spoustu jak lidsky, tak hokejově, a brzy uvidíme, jak se získané zkušenosti povede uplatnit v Americe.

Foto z www.hcbilitygri.cz

Pařík míří do zámořské WHL, bude chytat za Spokane Chiefs

Jméno Lukáše Paříka zaznělo na letošním draftu nejdříve ze všech Čechů. Nadějného libereckého brankáře si jako celkově 87. zvolil tým Los Angeles Kings a v příštích letech tak bude usilovat o start v NHL. V následujícím ročníku se jí chce o krok přiblížit v zámořské juniorské WHL.

Že bude nejlépe postaveným Čechem v draftu National Hockey League, překvapilo samotného Paříka: „Neskutečně moc mě to překvapilo. I podle predikcí před draftem jsem očekával tak 130 a výš. Myslel jsem si, že bude přede mnou Michal Teplý,“ neskrýval své pocity. Přesto to byl právě on, na nějž ve třetím kole draftu ukázali Los Angeles Kings.

To ale nebylo vše. Krátce nato byl Lukáš Pařík vybrán znovu, tentokrát v Import Draftu Canadian Hockey League, tedy obdobě tradičního draftu v sdružení tří nejprestižnějších zámořských juniorských soutěží - QMJHL, WHL a OHL. Zde na něj ukázal tým Spokane Chiefs, jenž nastupuje ve Western Hockey League.

A právě do tohoto týmu se pro následující ročník také přesune. „V příští sezoně budu hrát WHL ve Spokane Chiefs. Už jsme byli domluvení, takže jsem rád, že to klaplo. Neskutečně se těším. Věřím, že mě to může někam posunout,“ doufá osmnáctiletý brankář.

Odchovanec pražských Letňan přestoupil pod Ještěd před sezonou 2017/18. Rychle si vybojoval své místo v brankovišti a hned v prvním ročníku dostal kromě staršího dorostu šanci také v devíti zápasech juniorské extraligy. Krom toho patřil mezi stálice v reprezentaci do 17 let.

Loňská sezona pak vyšla Paříkovi ještě lépe. Vytáhlý brankář byl jasnou jedničkou juniorky, navíc si osmkrát zkusil, jaké to je chytat mezi dospělými v Chance lize. Patřil také do kádru reprezentace do 18 let, kde si dokonce na závěrečném světovém šampionátu vydobyl místo jedničky a odchytal tak na mistrovství pět zápasů.

Po dvou letech pod Ještědem se nyní tento Tygr přesouvá do zámoří. Zde bude bojovat o to, aby se v následujících letech dočkal vysněného startu v NHL.