Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ohlédnutí za sezónou: Kteří hráči Slovanu v tomto ligovém roce překvapili?

24. 07. 2020 | 16:27

Máme za sebou další uplynulou sezónu, která pro Slovan skončila úspěchem, protože se po třech letech kvalifikoval do Evropské ligy. Jak už bývá zvykem, v tomto článku se podrobněji podíváme na individuální statistiky jednotlivých libereckých fotbalistů ve FORTUNA:LIZE i v MOL Cupu.

foLBpříbram2
Titulní foto + fotogalerie: Artur Irma a www.slovanliberec.cz

Útočníci: Na góly Musy navázal na jaře Kuchta

S odchodem Petara Musy byl postaven do role útočníka číslo jedna Jan Kuchta. Mnohé možná překvapil, protože nastřílel ve zbylých zápasech pouze o jeden gól méně (6) než Musa a byl velmi platným členem týmu. Kuchta svedl druhý nejvyšší počet soubojů v libereckém týmu (s úspěšností 37 %). Lépe než chorvatský útočník si vedl v klíčových přihrávkách, které rozdával s větší přesností. Naopak Musa častěji hledal hráče v pokutovém území, i díky tomu si připsal dvě asistence (na rozdíl od Kuchty, který neměl v této sezóně ani jednu). V porovnání s ostatními ligovými hráči, Kuchtových šest branek stačí na dělené 31. místo (stejný počet vsítil např. Tomáš Chorý z Plzně či Petr Ševčík ze Slavie).

Ale neměli bychom opomenout i ostatní útočníky, kteří naskočili do ligových zápasů. Jedním z nich je Imad Rondić, ten nastoupil celkem do 15 zápasů, ovšem skórovat se mu nepodařilo (pouze jednou asistoval). Z hrotových hráčů nejčastěji sváděl obranné souboje (průměrně sedm na zápas), ale také nejčastěji ztrácel míč na své polovině. Celkově 11x byl načapán v ofsajdu (stejně jako Kuchta). Do pár zápasů naskočil i Elvis Sukisa Mashike, ale podobně jako Rondić branku nevstřelil. Mladý forvard, který na sebe upozornil při utkání proti Slavii, byl Milan Králíček. Na vsítění gólu mu totiž stačila pouze jedna minuta na hřišti.

Ofenzivní záložníci: Forma našich křídel a mladičký Beran

Slovan v tomto roce využíval hojně hru přes křídla a hráčům na těchto postech se velmi dařilo. V úvodu sezóny to byl především Roman Potočný, jenž si připsal 9 gólů + 2 asistence a přestoupil do Baníku. Jeho roli zastoupil Tomáš Malinský, který asi prožil nejlepší sezónu ve své kariéře. Stal se nejproduktivnějším hráčem Slovanu a kraluje většině statistik. Malinský posbíral 7 gólů a 9x svým spoluhráčům asistoval, stal se nejlepším nahrávačem Slovanu a v ligové konkurenci mu patří třetí příčka. Rozdal nejvíce klíčových přihrávek (průměrně 2,9 na zápas), svedl nejvíce soubojů (345) a nejčastěji dribloval (s 50% úspěšností). Mimo jiné měl nejvíce faulů (51x) a po Kačarabovi byl nejčastěji faulován (58x).

Dalším výrazným hráčem na křídle byl Jakub Pešek s devíti góly a jednou asistencí. Pešek si udržel přesnost střel na bránu 50 % a patřil ke čtveřici nejpřesněji střílejících (z hráčů, kteří vystřelili alespoň 17x). Posledním hráčem na křídle, jenž postupem času dostával více prostoru, byl Martin Zeman. Z Příbrami přicházel jako hráč schopný vytvářet šance. V Liberci si za své působení stihl připsat jednu asistenci. Když byl na hřišti, tak často zahrával rohové kopy, z 36 našel spoluhráče 19 krát. Ze všech záložníků nejčastěji hledal ostatní ve vápně, za utkání vyprodukoval průměrně 10 takovýchto pasů.

Zbývá nám dostat se ještě k záložníkům hrajícím pod hrotem. Zde po většinu zápasů úřadoval Alexandru Baluta, rumunský záložník si připsal 8 kanadských bodů (4+4). Ze všech hráčů nejčastěji střílel na branku (59 pokusů) a hned po Malinském měl nejvíce klíčových přihrávek s vysokou úspěšností 66 %. Jeho roli zastupoval v některých duelech mladý Michal Beran a svými výkony mnohé překvapil. Devatenáctiletý záložník dokázal vstřelit jednu branku a jeho statistická čísla jsou velmi podobná těm Balutovým. Dokonce ho například předčil v přesnosti klíčových přihrávek, na druhou stranu jsme od Berana viděli méně pasů do vápna.

Defenzivní záložníci: Ztráta Oscara a penaltová bezchybnost Mary

Na začátku sezóny jsme vídali v záloze dvojici Oscar a Radim Breite, ale oba hráči náš klub opustili. Především Oscar měl skvělá čísla, co se týče procentuální úspěšnosti (nikdo z hráčů nedribloval ani nenahrával tak přesně jako liberijský záložník). V druhé části sezóny přišel na hostování Jakub Hromada a tvořil dvojici společně s Kamso Marou. První jmenovaný hráč si plnil hlavně defenzivní povinnosti, ze záložní řady měl největší úspěšnost obranných soubojů (58 %) a druhou nejvyšší u odebírání míčů (63 % stejně jako Mara). Guinejský defenzivní štít přidal navrch i několik branek. Kopal celkem 6 penalt (společně s Kangou nejvíce v lize) a všechny proměnil. Dále také odehrál největší minutáž (hned po Mikulovi, celkem 3233 minut).

Mezi zbývající hráče patří tři mladíci: Achmed Alibekov, Radim Černický a Kristian Michal. Alibekov z nich odehrál nejvíce minut a v pár zápasech musel zaskočit i na pozici stopera. Ze záložníků byl nejlepší ve vzdušných soubojích (vyhrál 68 % z nich) a zaujal pohlednou brankou ze standardní situace v MOL Cupu proti Olomouci. Zbylí dva hráči především sbírali zkušenosti, jejich čísla jsou nejvyšší u zachycení míčů (v čemž většinu svých spoluhráčů předčili).

Obrana: Dříč Mikula a jasná stoperská dvojice

Vzhledem ke zranění Matěje Chaluše (jenž měl velmi dobrá čísla v soubojích či nahrávkách) byla stoperská dvojice tvořena Ondřejem Karafiátem a Tarasem Kačarabou. Oba hráči jsou na tom velmi podobně, zatímco Kačaraba má lepší defenzivní statistiky, Karafiát je na tom o něco lépe, co se týče tvorby hry směrem dopředu. Ukrajinský stoper má druhý nejvyšší počet vyhraných soubojů v lize (po Hůlkovi z Bohemians) a páté nejlepší číslo v počtu získaných míčů. Navíc byl i skvělý ve vzduchu, vyhrál 69 % hlaviček. Karafiát z celého týmu nasbíral nejvíce přihrávek (1551, z nich 78 % našlo cíl).

Na kraji obrany nejčastěji nastupoval Jan Mikula a Matěj Hybš. Mikula ukázal, že je schopen hrát na obou stranách, protože po zranění Hybše naskakoval na levé straně. Ze všech libereckých odehrál nejvíce minut a také mu bylo připsáno nejvíce gólových chyb. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že často podporoval ofenzivu, dokonce má v žebříčku deseti libereckých hráčů největší úspěšnost ve vyhraných útočných soubojích. V ostatních defenzivních statistikách sekundoval oběma stoperům, nejlepší byl v odebíraní míčů (celkově 159 s 69% úspěšností). Do několika utkání naskočil i Martin Koscelník a Michal Fukala, první z nich si stihl připsat jednu asistenci a jednu branku.

Brankářské duo Filip Nguyen a Milan Knobloch

Jedničkou v bráně byl Filip Nguyen, který chytil celkem 86 střel a připsal si 28 zásahů. Vychytal 8 čistých kont, za což mu patří mezi ligovými gólmany osmé místo. Naopak všechna utkání v MOL Cupu odchytal Milan Knobloch, ten chytil 15 střel a připsal si dva zásahy. V lize dokázal udržet jedno čisté konto.

www.slovanliberec.cz