Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po Karviné do Prahy. Překvapí liberecký Slovan v neděli Spartu na Letné?

27. 11. 2021 | 18:36

Polovina soutěže je za námi, čekají nás poslední čtyři kola před zimní pauzou. První z nich odehrajeme již tuto neděli se Spartou na Letné. Slovanu se naskytne zajímavá příležitost k tomu, aby prodloužil sérii čtyř výher a zároveň odčinil červencový debakl 0:5. Podaří se nám to? Utkání má naplánovaný výkop na nedělní 18. hodinu.

slovanPraha2
Foto: www.slovanliberec.cz

AC Sparta Praha – debakl v Uherském Hradišti a náročný duel ve Skotsku

V letošní sezoně se Spartě daří prakticky totožně, jako v té loňské. Po půlce odehraných zápasů má na kontě 33 bodů. Desetkrát vyhrála, třikrát remizovala a pouze dvakrát prohrála. Ve shodné fázi minulého ročníku měla o pouhý bod méně. Nicméně rozdíl je v tom, že aktuálně to Spartu vyneslo až na čtvrté místo v tabulce, zatímco v minulém roce na druhé/třetí.

Jednu ze dvou porážek zažila Sparta hned v minulém kole, kdy se utkala se Slováckem v Uherském Hradišti. Ačkoliv to byli Pražané, kdo zahrozil v utkání jako první, do vedení šlo Slovácko. Následně hrály celky ve vysokém tempu, ovšem s minimem šancí. Před koncem půle to prolomili druhou brankou domácí. V úvodu druhé půle ovšem byla vidět snaha Sparty o obrat, po třetí brance ji ale domácí už k ničemu nepustili. V závěru naopak završili demolici Pražanů čtvrtou brankou.

Poslední utkání odehrál pražský klub v rámci skupinové fáze Evropské ligy, a to ve Skotsku s Rangers FC. Spartě se nevyvedl úvod utkání, prohrávala totiž již od 14. minuty. Ve zbytku poločasu měl český klub pouze jednu větší šanci, kterou domácí brankář zneškodnil. Spartě se poté opět nepodařila počáteční fáze druhé půle, kdy stoper Panák svou chybou pomohl Moralesovi k druhé brance. Pražané již vývoj utkání nedokázali zvrátit, prohráli 2:0 a v Evropské lize letos končí.

Sparta letos v lize nastřílela celkem 36 branek, což je druhý nejlepší výsledek po Slavii (ta má 42). Podílelo se na tom dohromady 17 hráčů. Nejvíce gólů si připsal Jakub Pešek, který přišel po minulé sezoně z našeho klubu, a to celkem šest. Za ním je pak Adam Hložek se čtyřmi zápisy. Tito dva mají i nejvíce asistencí, tentokrát je pořadí prohozené. Nejvíce má Hložek (šest), poté Pešek (pět). Celkem je ve sparťanském týmu 13 asistentů.

FC Slovan Liberec – čtyři výhry v řadě a další posun v tabulce

Slovan z posledních pěti ligových kolech vyválčil 12 bodů, více se podařilo získat pouze Slovácku a Slavii (13). Aktuálně se tedy dělíme o sedmou příčku s Mladou Boleslaví. Velmi zajímavým jevem ovšem je to, že tři poslední duely jsme zvládli vyhrát až v úplném závěru. Proti Teplicím rozhodl Rondić ve třetí minutě nastavení, proti Bohemians v 90. minutě Tupta. Stejný scénář se opakoval i v našem posledním zápase.

Ten jsme hráli po reprezentační pauze v Karviné. Ačkoliv jsme do utkání vstupovali z pozice mírného favorita, tak průběh utkání tomu příliš neodpovídal. Do vedení šli totiž již v 17. minutě domácí. Avšak následně se nám podařilo srovnat díky Rabušicově penaltě. Poté se oba celky rvaly o vítězství, které pro nás nakonec urval střídající Júsuf. V první minutě nastavení totiž přesně zamířil hlavou. Slovan tedy potřetí za sebou zvítězil 2:1.

Na poslední vzájemný zápas se Spartou hráči určitě nevzpomínají v dobrém. V rámci druhého kola letošního ročníku jsme se s ní utkali na konci července. První půle utkání vypadala poměrně vyrovnaně, ačkoliv skončila 0:1 pro soupeře. Zlom ovšem přišel v 52. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Gebre Selassie. Poté jsme totiž inkasovali další čtyři branky a zažili tak nejvyšší domácí prohru v naší prvoligové historii.

K nedělnímu duelu se vyjádřil i asistent trenéra Miroslav Holeňák: „Samozřejmě to, že se teď Spartě nepovedly dva poslední zápasy, může trochu klamat. Myslím si, že právě o to horší to pro nás bude, protože určitě nebude chtít dopustit „hattrick,“ tedy aby třikrát za sebou prohrála. Všichni budou dělat vše pro to, aby to napravili a zároveň se tím trochu omluvili fanouškům. Z tohoto pohledu to pro nás právě bude velmi těžké. I přes to, že se Spartě teď výsledkově nedaří úplně podle představ, má velkou kvalitu a silný tým. Jedeme tam s pokorou, uvědomujeme si, že nás čeká hrozně náročné utkání. Ale samozřejmě jsme si také vědomi, že máme sérii, o kterou bychom neradi přišli.“

www.slovanliberec.cz