Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po prvním dni olympiády má Liberecký kraj pět medailí, mj. za orientační běh, plavání a střelbu

25. 06. 2019 | 6:03

Boje o cenné kovy, postupy do kvalifikací i finále se od pondělí naplno rozjely téměř na všech sportovištích Olympiády dětí a mládeže. Ještě během dopoledne pak byli známí první medailisté letošních her – oštěpař Eliáš Motl za Středočeský kraj a koulařka Martina Mazurová z Olomouckého kraje.

Podtrženo sečteno bylo dnes rozdáno 38 sad medailí a nejúspěšnějším krajem je v tuto chvíli kraj Moravskoslezský, jehož reprezentanti získali hned šest zlatých! První den přinesl i velká sportovní dramata a zvraty na poslední chvíli! Liberecká výprava získala pět cenných kovů.

Vylézt nejvýš nestačilo!

Ve finálovém souboji sportovního lezení zdolal nejprve celou stěnu Ondřej Mázl z Královéhradeckého kraje a byl tak žhavým adeptem na vítězství. O jeho výsledku v tu chvíli nic netušil právě nastupující reprezentant Moravskoslezského kraje, Adam Adamovský, který začal lezeckou cestu zdolávat nejenom s jistotou, ale i velmi rychle. I on vylezl nejvýš a o medaili tak rozhodla až časomíra! Adamovský 2:15, Mázl 2:57. Zlato tedy putuje do Moravskoslezského kraje! Adam svůj výkon zhodnotil těmito slovy: „Cesta nebyla nejtěžší, ale byla krásná, moc se mi líbila,“ řekl Adam s tím, že navzdory vedru nebojoval ani s vlhkými chyty.


Ze sedmého místa ke zlatu!

Tak by se dala popsat dnešní biatlonová senzace Kateřiny Holkové z kraje Vysočina. Když se chystala ke své poslední střelbě, radovala se už v cíli z jistého vítězství reprezentantka Středočeského kraje Heda Mikolášová, které již všichni k zisku zlata blahopřáli. Že by s pořadím na prvních příčkách ještě někdo zamával se zdálo nemyslitelné. Jenom trenéři Kateřiny Holkové v tu chvíli už začínali tušit. Kateřina totiž v posledním kole výrazně zvýšila běžecké tempo a kompletně stáhla svou ztrátu. Mezičas v posledním kopci ukázal, že za vítězkou je pouhé dvě vteřiny! „Když mi to řekli, tak jsem ještě přidala," smála se v cíli šťastná vítězka, která nakonec Mikolášovou porazila o čtyři desetiny sekundy. Čtyři desetiny sekundy, které přinesly jedné závodnici obrovskou radost a druhé slzy zklamání. Taková dramata dokáže psát jenom olympiáda...

První medaile v atletice

Velmi živo bylo dnes od rána na jablonecké Střelnici, tedy atletickém stadionu. Na programu byly zejména rozběhy a kvalifikace. Navzdory tomu, že se v běžeckých disciplínách ještě nerozdávaly žádné medaile, fandění bylo slyšet až na vzdálených parkovištích. O cenné kovy ale už dnes bojovali atleti a atletky v hodu oštěpem a vrhu koulí. Oštěp mladších žáků vyhrál výkonem 42,05 m Eliáš Motl ze Středočeského kraje před Pankrácem Boháčem z Pardubického kraje a Štěpánem Paulíkem z Jihomoravského kraje.  „Mám neskutečnou radost! Do poslední chvíle jsem se bál, že mě někdo přehodí,“ podělil se s námi o dojmy Eliáš, jehož velkým vzorem je Jan Železný. Mezi mladšími dívkami dohodila nejdál Tereza Leiblová ze Zlínského kraje.

Medailistky známe už i v hodu koulí starších žákyň. Prvenství patří Martině Mazurové z Olomouckého kraje za výkon 12,76 m, stříbro i bronz putuje do Ústeckého kraje zásluhou Karly Mráčkové z Ústeckého kraje. Vrh koulí měli na pořadu dne i chlapci, mezi nimiž nenašel přemožitele Jan Jakub Čáp z Jihomoravského kraje.

Liberecký kraj má pět medailí

Vedoucí pořadatelské výpravy, Petr Hloušek, se před začátkem ODM netajil s tím, že by domácí mohli vybojovat některý cenný kov v orientačním běhu. A povedlo se! Lea Martanová vybojovala v závodě starších dívek stříbro. O šest vteřin rychlejší byla Lucie Dittrichová, která do Zlínského kraje poveze zlato. A domácí výprava si do medailového skóre připsala také čtyři bronzové medaile. Dvě v plavání zásluhou Ondřeje Gruse a Jana Jurčíka a jednu v biatlonu díky Natálii Dlabové. Náš čtvrtý bronz pak vystřílel sportovní střelec Ondřej Bílek! 

Cyklistika, orienťák, sportovní střelba a bazén plný medailí

V dějišti slavné Jizerské padesátky se dnes závodilo na horských kolech, kde byly výkony hodně vyrovnané. Mezi nejúspěšnější patřili cyklisté Středočeského kraje a také Hlavního města Praha.

V centrum sportovní střelby se po dobu konání her proměnil samotný Krajský úřad Libereckého kraje. Dnes se tu střílelo ze vzduchovky a rozdány byly celkem čtyři sady medailí.

Jediným sportem, který je počtem disciplín alespoň trochu srovnatelný s atletikou, je plavání. Mladí plavci si dnes rozdělili medaile hned v osmnácti z nich!

S kompletními výsledky jednotlivých sportů se můžete seznámit zde: https://odm.olympic.cz/2019/sporty