Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po reprezentační přestávce je liga zpět, liberecký Slovan jede na Slavii. Utkání začíná v 19:00

02. 10. 2022 | 10:17

Víkend bez ligového fotbalu je za námi a čeká nás desáté kolo nejvyšší fotbalové soutěže. V něm Slovan prověří jeden z nejtěžších soupeřů. O ligové body totiž bude usilovat v pražském Edenu, proti domácí Slavii, která je doma zatím stoprocentní.

slavia2
archivní foto z www.slovanliberec.cz

Povede se svěřencům trenéra Kozla zaskočit favorita a získat další body do tabulky? Utkání startuje v neděli v 19:00 a stále se můžete přidat k fanouškovskému zájezdu!

SK Slavia Praha - prohra s Plzní v souboji o první místo

Před reprezentační přestávkou se sešívaní ve venkovním zápase utkali s úřadujícím mistrem z Plzně. Očekával se velmi vyrovnaný zápas, k tomu ale nedošlo. Důvodem bylo vyloučení stopera Eduarda Santose již ve druhé minutě. Navíc po zatažení Jhona Mosquery uvnitř pokutového území následovala penalta, kterou Tomáš Chorý proměnil a poslal Západočechy do brzkého vedení. Plzeň utkání kontrolovala, Slavia se v oslabení do moc šancí nedostávala, a když už se Peter Olayinka objevil tváří v tvář před Staňkem, plzeňský brankář potvrdil skvělou formu a slávistického forwarda vychytal. Postupně se navíc prosadili ještě Mosquera a ve druhém poločase Kalvach a Slavia tak odjížděla zpět do Prahy po prohře 0:3.

Co se ale týče domácích zápasů, je Slavia v této sezoně prozatím neporažena. Hlavně způsoby vítězství a jednoznačné výsledky z posledních zápasů budí respekt. Však posuďte sami. Na začátku srpna si doma sešívaní poradili se Zlínem 4:1, o dva týdny později zostudili Pardubice hokejovým výsledkem 7:0. Následoval postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy po výhře 2:0 po prodloužení nad polským Rakówem. Poslední srpnový den odjížděly Teplice z Edenu s prohrou 0:6. České Budějovice pak v rámci 8. kola sice gól vstřelily, ale šest jich také inkasovaly, tudíž Slavia - Dynamo 6:1. Výjimkou budiž pohárové měření sil s kosovským FC Ballkani, kdy červenobílí dvakrát doháněli náskok soupeře, aby nakonec zvítězili těsně 3:2.

Momentálně se parta kolem trenéra Trpišovského díky zmiňované prohře v Plzni dívá na první příčku s tříbodovým odstupem. První Plzeň má navíc k dobru odložený zápas se Zbrojovkou Brno. Slavia zatím posbírala v této sezoně 19 bodů, když šestkrát zvítězila, jednou remizovala a dvakrát prohrála. Její skóre 31:9 je historicky nejlepší, co se týče začátku soutěže. Slávisté navíc ovládají také individuální statistiky. Nejlepším střelcem týmu a zároveň ligy je probuzený osmigólový Stanislav Tecl. Nejvíce přihrávek na gól, a to čtyři, má na kontě David Jurásek. Společně s Markem Matějovským z Mladé Boleslavi se levý obránce dělí o první příčku v této statistice. Všech devět utkání odchytal Aleše Mandous, ve třech z nich udržel čisté konto. V lize jsou lepší pouze Michal Reichl z Hradce Králové a Jindřich Staněk z Plzně. Ti mají čtyři čistá konta.

archivní foto z www.slovanliberec.cz

FC Slovan Liberec - specialista na venkovní utkání

Zajímavostí je, že Slovanu se zatím daří více na hřištích soupeřů než na stadionu U Nisy. Ze získaných čtrnácti bodů přivezli hráči hned deset z venkovních utkání. V této statistice nám patří čtvrtá příčka. Před námi je Mladá Boleslav se stejným počtem bodů. O tři více pak mají klokani z Bohemians a úřadující mistr z Plzně. V pražském Edenu se tak potká stoprocentní domácí mužstvo s celkem velmi dobře hrajícím venku.

Příprava na utkání proti Slavii byla pro realizační tým poněkud složitější. Trenéru Kozlovi totiž chybělo během reprezentační přestávky hned sedm svěřenců. Do baráže proti Islandu o postup na EURO U21 byli povoláni Lukáš Červ, Matěj Valenta, Matyáš Kozák a Michal Fukala. I díky jejich přispění se lvíčatům povedlo po venkovní výhře 2:1 a domácí remíze 0:0 na EURO postoupit. Do mládežnické reprezentace Ukrajiny byl povolán stoper Maksym Talovjerov. Také on pomohl v baráži k postupu na závěrečný šampionát. Za českou reprezentaci v kategorii U20 pak nastoupili do přátelských zápasů Denis Višinský a Filip Prebsl.

Po devíti odehraných kolech se Slovan nachází na čtvrté příčce se ziskem čtrnácti bodů. Hráči si připsali čtyři vítězství, dvě remízy a třikrát odcházeli ze hřiště s prázdnou. Skóre modrobílých je mírně pozitivní, a to 15:11. Nejlepším střelcem je se šesti přesnými zásahy Mick van Buren, který ale, stejně jako ostatní hostující hráči ze Slavie, do utkání nejspíš nezasáhne. Christian Frýdek přihrál na dva góly, což je nejlepší týmový výkon. Jeho start je ale kvůli zranění kotníku nejistý. Všechna utkání prozatím odchytal Olivier Vliegen a jednou udržel čisté konto.

www.slovanliberec.cz