Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Připomeňme si sezónu Bílých Tygrů 2019/20! Divoký start, bod zlomu a jízda za Prezidentským pohárem

24. 05. 2020 | 16:17

Bílí Tygři se v této době již připravují na další herní období. Přesto si pojďme ještě naposledy zavzpomínat na to uplynulé. Vinou virové krize se odehrála pouze základní část, avšak tu si náš celek podmanil a jako jediný ji opanoval už pošesté v historii. Severočeši museli na cestě k trofeji překonat spoustu překážek. Ohlédněte se s námi za ročníkem!

hokej Prez tým ofic
Foto: www.hcbilitygri.cz

Změny mezi tyčemi, v obraně, v útoku i na lavičce

Jak už to bývá, také před touto sezónou bylo na přestupovém trhu pořádně rušno. A změny se nevyhnuly ani Liberci. Velice citelný byl odchod Romana Willa, který se vydal do švédského Rögle, kde nakonec prožil velice úspěšný rok. Ještě o poznání exotičtější destinaci zvolil Tyler Redenbach a stal se hvězdou japonského Oji Eagles. Další Kanaďan Taylor Doherty se vrátil za moře, aby v průběhu ročníku zamířil do Znojma. Tomáš Filippi pak v rozjeté sezóně přestoupil do Magnitogorsku.

Do jiných extraligových klubů odešel dlouholetý tahoun Martin Ševc (Mladá Boleslav), další bek Matěj Stříteský (Karlovy Vary) a především lídr produktivity Marek Kvapil (Sparta). Hned dvě posily přivedl náš klub z Chomutova, odkud pod Ještěd zamířil gólman Justin Peters a obránce Ronald Knot. Dalšího beka ulovili Tygři o pár kilometrů vedle a z Litvínova přivedli důrazného Romana Graborenka. Ze zámoří pak přišel Daniel Bukač, místo v sestavě si nicméně za sezónu nevybojoval.

Liberecké vedení myslelo také na útočnou fázi. Z KHL se vrátil odchovanec Michal Bulíř, v Pardubicích šelmy ulovily Rostislava Marosze. Velice zajímavou posilu Severočeši získali také v osobě Adama Musila, jenž patřil organizaci St. Louis Blues. A v neposlední řadě představili nového hlavního kouče, kterým se stal Patrik Augusta, dosavadní asistent Filipa Pešána. Bílí Tygři měli zkrátka znovu ty nejvyšší ambice!Foto: www.hcbilitygri.cz

Kdo dá více gólů, vyhraje!

Už koncem srpna náš tým rozehrál prestižní Champions Hockey League, nicméně neválel, jak by si představoval. Za dvojzápasy s Belfastem a Luleou získal čtyři body a krčil se na posledním místě skupiny. To do extraligy modrobílí vstoupili o poznání lépe! Přemožitele našli až v sedmém kole, avšak zároveň inkasovali nejvíce ze všech. Hned ve druhém kole doma odehráli památný duel se Spartou, který otočili ze 3:7 na 8:7 po prodloužení.

Následovala lehčí krize. Na extraligovém poli Tygři padli pětkrát v řadě, v soubojích s Augsburgem navíc těsně nedosáhli na postup do vyřazovací fáze CHL. To ovšem samozřejmě nechtěli nechat jen tak!

Útočník Libor Hudáček o působení v Champions Hockey League:

"Na začátku to pro nás byla super příprava na sezónu, zároveň jsme však dělali všechno pro postup ze skupiny. Nakonec nám stačilo málo, ale nezvládli jsme to... Hodně nás to mrzí. Pro mě to byla vynikající zkušenost, setkat se s takovými soupeři. Viděli jsme, o čem je mezinárodní hokej."

Zvučná posila do brankoviště

Šňůru proher zastavili svěřenci Patrika Augusty na ledě vedoucí Sparty, kde nesmírně zodpovědným výkonem uspěli 2:0. A od té doby se defenzivní projev celého týmu velice zlepšil. O chvíli později navíc Bílí Tygři podepsali eso v podobě Dominika Hrachoviny, který zaujal post jasné jedničky a rychle se dostal na čelo brankářských tabulek!

S Hrachovinou v bráně Liberečtí protáhli sérii utkání, ve kterých dokázali bodovat, na neuvěřitelných šestnáct. Rázem se tak vyšvihli na nejvyšší stupínek extraligové tabulky, který už nepustili.Foto: www.hcbilitygri.cz

Rekordní koření

O tom, kdo získá Prezidentský pohár, bylo jasno už 25. února, když pod Ještědem v rámci 48. kola padla tou dobou druhá Plzeň! Bílí Tygři měli na kontě 99 bodů a v poslední možné chvíli se jim přece jenom podařilo překonat magickou stovku. Bodový ukazatel mužstva ze severočeské metropole se zastavil na úctyhodném čísle 102.

Hned několik šelem si navíc připsalo rekordní počiny. Po bodové stránce se sezóna obzvláště vydařila Michalu Birnerovi a Liboru Hudáčkovi, obdivuhodně si počínal také pilíř liberecké defenzivy Ladislav Šmíd, suverénně nejvytěžovanější hráč soutěže. O všech rekordech se dočtete zde.

Ani tentokrát nebyli Tygři pověrčiví a po posledním domácím zápase si na trofej pro nejlepší celek základní části nebáli sáhnout. Sami ještě netušili, že o Masarykův pohár se nakonec bojovat nebude. Do chodu téměř všech hokejových soutěží na světě totiž zasáhla epidemie onemocnění novým koronavirem a předčasně skončila také Tipsport extraliga.

Trenér Patrik Augusta po konci sezóny:

"Končíme spíše s pocity zklamání. Na druhou stranu si i v téhle složité situaci můžeme říct, že jsme byli nejlepším týmem letošní sezóny. Rozhodně bych chtěl fanouškům poděkovat za podporu, celý rok chodili v obrovském množství. Pevně věřím, že se spolu na startu další sezóny znovu ve zdraví sejdeme."

Pauza bez hokeje je tedy letos o trošku delší, než obvykle. O to více se ovšem společně můžeme těšit na další ročník! Věřme, že bude podobně úspěšný, jako ty předchozí.

www.hcbilitygri.cz