Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Roman Will odchází do švédského Rögle, novým brankářem Bílých Tygrů je Justin Peters

09. 05. 2019 | 14:00

Změny v libereckém hokejovém týmu jsou velice masivní. Roman Will se po třech úspěšných sezónách loučí s Bílými Tygry a novou brankářskou akvizicí Bílých Tygrů je Kanaďan Justin Peters. Více už v tiskových zprávách libereckého klubu:

Roman Will se po třech úspěšných sezónách loučí s Bílými Tygry

 Brankář Roman Will se po třech sezónách pod Ještědem loučí s klubem, ve kterém vybojoval dvě stříbrné extraligové medaile a dva Prezidentské poháry. Po skončení kontraktu s Bílými Tygry se šestadvacetiletý gólman rozhodl přijmout nabídku ze švédského Rögle BK. Roman Will hájil brankoviště Bílých Tygrů ve 160 zápasech s úspěšností vysoko přesahující 91 %.     

 Vyjádření sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Odchod Romana Willa je pro mě osobně srdeční záležitostí, protože je prostě úžasné mít v organizaci hráče a člověka, jakým je právě Roman. Jeho odchod je logickým krokem v jeho kariéře. Jsem velmi rád, že Roman upřednostnil angažmá, které mu zajistí další rozvoj, namísto angažmá, které by mu přineslo větší finanční zajištění. Přeji mu v jeho další cestě jen to dobré a hodně štěstí. Budu moc rád, když Romana v budoucnu znovu přivítáme v Tygřím dresu. "

Profil:

Roman Will je rodákem z Plzně, kde také hokejově začínal. V patnácti letech ale přijal nabídku z Mladé Boleslavi, kde poté hájil branku tamního dorosteneckého a juniorského týmu. V sezóně 2010/2011 se Roman Will i přes svůj nízký věk posunul do boleslavského A týmu, nastoupil však k jedinému extraligovému utkání.

O rok později odešel Roman Will zkusit své štěstí do zámoří, kde chytal v juniorském výběru QMJHL Moncton Wildcats. Po sbírání zkušeností za velkou louží se vrátil zpátky do Mladé Boleslavi, která v té době hrála 2. nejvyšší soutěž. Původně jen doplnil dvojici Vlastimil Lakosil a Michal Valent. Skvělými výkony si ale získal důvěru trenérů a tak se tehdy dvacetiletý brankář stal boleslavskou jedničkou v honu za extraligou. V baráži, kde v nervydrásající bitvě trápila Boleslav i Bílé Tygry, to nakonec na postup nestačilo. Co se ale nepovedlo tehdy, zvládla Mladá Boleslav i s Willem v brance o rok později.

V roce 2014 se Roman Will znovu vydal do zámoří, kde přijal nabídku týmu AHL Lake Erie Monsters. V honbě za vysněnou NHL přestoupil o rok později do San Antonio Rampage. Odtud si ho na krátký záskok „vypůjčil“ legendární Patrick Roy, trenér lavin z Colorada, a Roman se tak dočkal svého premiérového startu v NHL.

Na reprezentační úrovni si Roman Will připsal starty za českou sedmnáctku, osmnáctku a dvacítku. Na vrcholném turnaji se však představil jen v kategorii U18, když hájil barvy Českého týmu na Mistrovství světa.

Ve své první sezóně v libereckém dresu Will oslnil a s úspěšností 93,5 % se stal statisticky nejlepším gólmanem základní části. Vychytal sedm čistých kont, další dvě pak přidal i v tygří jízdě vyřazovacími boji až do finále. Právem si na svůj krk pověsil stříbrnou medaili, k níž fantastickými výkony sám přispěl. V sezoně 2017-18 se už stal stabilní jedničkou Bílých Tygrů, o rok později pak dovedl tým ke druhým stříbrným medailím v historii klubu. V tomto ročníku si navíc připsal i první start v seniorské reprezentaci, když pomohl vychytat vítězství nad Finskem na Švédských hrách.

HCBT/Martin Kadlec

 Roman Will.
 

 Novou brankářskou akvizicí Bílých Tygrů je kanaďan Justin Peters

 Účastník olympijských her v Pchjongčchangu a mistrovství světa v Minsku kanadský brankář Justin Peters je novou posilou do brankoviště Bílých Tygrů. S vedením libereckého klubu se dvaatřicetiletý gólman domluvil na dvouletém kontraktu s případnou roční opcí. Pro brankáře, který má na svém kontě i 83 startů v kanadsko-americké NHL, je nové angažmá druhým v české extralize. V nové sezóně by měl utvořit velmi zkušenou brankářskou dvojici s Markem Schwarzem.

 Vyjádření sportovního ředitele Filipa Pešána: „Příchod Justina Peterse k Bílým Tygrům je logickou reakcí na odchod Romana Willa do Švédska. Justin je velký profesionál s více než osmdesáti starty v NHL a mnoha zápasy v AHL na svém kontě. Jeho přístup k práci je příkladný a bude dobrým vzorem pro naše mladé gólmany. Těším se na spolupráci s profesionálem, jako je Justin!“

 Profil Justina Peterse:

Dvaatřicetiletý brankář se narodil ve vesničce Blyth na kanadsko-amerických hranicích, zhruba 200 kilometrů od Toronta, kde začal v roce 2002 chytat juniorskou Ontario Hockey League. V této soutěži mimo jiné vstřelil i branku. V červnu 2004 si ho ve druhém kole draftu vybrala Carolina jako 38. v pořadí. Na debut v NHL si však musel počkat více než pět let. Poprvé se do branky Hurricanes v soutěžním utkání postavil v únoru 2010 na ledě New York Islanders, kde vychytal výhru.

V Carolině celkem strávil pět let, než se před sezonou 2014/15 přesunul do Washingtonu, kde po dvou sezonách a dvanácti odchytaných utkáních zamířil do Arizony. Ještě v průběhu ročníku 2016/17 opět měnil barvy, když se stěhoval do Dallasu, za který ale nikdy nenastoupil. Ve své kariéře celkem odchytal 83 duelů v NHL, ve farmářské AHL přidal dalších 329 startů. V AHL se dvakrát zúčastnil All-Star Game a v play-off 2016 dovedl Hershey Bears až do finále.

V sezoně 2017/18 se rozhodl vyzkoušet angažmá v Evropě, když prošel lotyšským Dynamem Riga a německým Kölner Haie. V průběhu uplynulého ročníku se pak dohodl s Piráty Chomutov, kterým přišel pomoci po nevydařeném vstupu do extraligy.

 Hned dvakrát byl Peters povolán do kanadského reprezentačního týmu pro vrcholný turnaj. Na mistrovství světa 2014 v běloruském Minsku i na zimní olympiádě 2018 v Pchjongčchangu plnil roli týmové trojky. Doma má tak olympijský bronz, který Kanada v Jižní Koreji vybojovala na úkor českého týmu.

Justin Peters