Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ruští a běloruští amatéři smějí na Jizerskou 50, jejich startovné podpoří ukrajinskou armádu

24. 01. 2023 | 8:39

Jizerské padesátky se budou moci zúčastnit amatérští lyžaři z Ruska a Běloruska, pokud nesouhlasí s ruskou agresí na Ukrajině. Jejich startovné pořadatelé věnují ukrajinskému velvyslanectví v Česku na podporu ukrajinské armády, oznámili v tiskové zprávě.

j50irmacelek
archivní foto Artur Irma

Profesionální dálkoví běžci na lyžích na start závodu naplánovaného na 12. února nesmějí, protože jim to zakázaly Mezinárodní lyžařská federace (FIS) a organizace Worldloppet.

Běžkaři z Ruska a Běloruska poběží Jizerskou 50 pod vlajkou RAW/BAW (Russians/Belarusians against war - Rusové/Bělorusové proti válce), což musejí zvolit při registraci. "Svoboda je jednou ze základních hodnot, na kterých Jizerská 50 stojí. Považujeme tedy za důležité vyjádřit podporu Ukrajině, která už téměř rok za svou svobodu statečně bojuje. Současně se snažíme vyhnout uplatnění principu kolektivní viny, a proto jsme se rozhodli pro rekreační závodníky z Ruska a Běloruska nastavit podmínky, po jejichž splnění mohou startovat," uvedl mluvčí závodu Richard Valoušek.

Program Jizerské padesátky je poprvé čtyřdenní, začne už ve čtvrtek 9. února. Do doprovodných závodů přibyl běh na 17 kilometrů volnou technikou. Registrace na internetu jsou možné do neděle 29. ledna, pořadatelé očekávají rekordní účast.

čtk