Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skvělý výkon! Slovan zaskočil Plzeň a zvítězil 3:1, dvakrát se trefil Luka Kulenović

30. 03. 2024 | 18:35

Libereckým fotbalistům přisoudil los po reprezentační pauze těžkého soupeře. V rámci 26. kola české nejvyšší soutěže se totiž představili na hřišti třetího týmu tabulky, Plzně. Přesto svěřenci trenéra Luboše Kozla povzbuzeni poslední vzájemnou výhrou 3:0, odehráli velmi povedené utkání. Po brance Chaluše a dvou trefách Kulenoviće se mohli radovat z vítězství 3:1 a zisku všech tří bodů!

Viktor2
Foto z X/Slovan Liberec

O něco aktivněji v utkání začala domácí Plzeň. Do první příležitosti ke skórování se dostal v 8. minut po náběhu za obranu Vydra. Ovšem Vliegen dobře vyběhl a zmenšil mu úhel, což donutilo plzeňského útočníka pouze ke střele mimo tři tyče. O chvíli později se blýskl skvělým obranným skluzem Pourzitidis, kterému se povedlo zablokovat nebezpečný střelecký pokus. Na druhé straně zahrozil po rychlém brejku Tupta, jenž zpracoval přihrávku Žambůrka a hnal se směrem na Jedličku. Bohužel slovenský útočník nezakončil ideálně a míč skončil pouze v zámezí.

Foto z X/Slovan Liberec

Ve 28. minutě vyslal jedovatou střelu zpoza vápna aktivní Tupta, Jedlička měl se skákavým pokusem problémy a dokázal ho vyrazit pouze před sebe. Dorážet se snažil ještě Chaluš, ale počínal si nedovoleně a byl mu odpískán faul. Ve zbytku prvního poločasu měla míč častěji na kopačkách Plzeň, ale proti obětavé obraně Slovanu se jí nedařilo prosadit. V první minutě nastavení způsobil rozruch souboj Ghaliho s Vydrou ve vápně, ale rozhodčí, i přes protesty domácích, penaltu nepískl a do kabin se odcházelo za nerozhodného stavu 0:0.

Po změně stran si musel hned dva důležité zákroky připsat Jedlička. Nejprve pouze vyrazil střelu Kulenoviće a následně se mu podařilo udržet hlavičku Višinského, která měla rovněž gólové parametry. V 54. minutě došlo ke srážce hlav Ghaliho a Mosquery. Oba hráči museli být ošetřováni a nakonec i střídáni, i když odcházeli po vlastních nohou, byli značně otřeseni. Po rohovém kopu z 64. minuty jsme byli svědky první branky. Nacvičený signál s přihrávkou do vápna dokázal posunout Prebsl na Matěje Chaluše. Liberecký obránce si pomohl v souboji tělem, zakončil a z malého vápna poslal Slovan do vedení 1:0.

Foto z X/Slovan Liberec

Bohužel radost po gólu netrvala dlouho, protože v 67. minutě neudržel centr kroucený od branky Vliegen a vyrazil ho pouze ke Klimentovi. Plzeňský útočník rychle zakončoval a jeho pokus ještě do odkryté sítě usměrnil Idjessi Metsoko, 1:1. Ale Slovan se nevzdal a z dalšího rychlého brejku si vzal vedení zpět. Po centru do vápna vystoupal nejvýše do vzduchu Luka Kulenović, jenž razantní hlavičkou dostal balón do břevna za brankovou čáru, 1:2. Ještě více radosti bylo na liberecké lavičce o deset minut později. Luka Kulenović se vrhl mezi trojici fotbalistů a i s dávkou štěstí se prokličkoval sám před brankáře Jedličku. Ve velké šanci nezaváhal a zvýšil na 3:1 z pohledu Slovanu!

Plzeň se snažila ještě závěr utkání zdramatizovat, ale na teč Kopice si počíhal Vliegen. Stejně dobře si vedl i při zakončení Metsoka, který se snažil zády k brance překvapit libereckého gólmana. V dlouhém desetiminutovém nastavení se dostal ještě k zakončení z úhlu Cadu, ale i jeho pokus Vliegen vyrazil. Ve správný čas na správném místě byl Vliegen i u hlavičky Hejdy, která směřovala doprostřed brány. Slovan si následně zbytek utkání pohlídal a mohl se radovat z vůbec první venkovní výhry v tomto ligovém ročníku! Plzeň porazil 3:1 díky brance Chaluše a dvěma trefám Kulenoviće.

Foto z X/Slovan Liberec

FC Viktoria Plzeň:

Jedlička - Paluska, Hejda (C), Jemelka - Cadu, Traore (66. Kopic), Kalvach, Souaré (76. Sýkora) - Šulc, Mosquera (58. Metsoko) - Vydra (66. Kliment)

Náhradníci: Tvrdoň - Sýkora, Kliment, Kopic, Řezník, Havel, Dweh, Metsoko

FC Slovan Liberec:

Vliegen - Mikula (C) (84. Lehoczki), Chaluš, Pourzitidis - Ghali (57. Fukala), Žambůrek, Prebsl, Preisler - Višinský (72. Doumbia), Kulenović (84. Rabušic), Tupta (57. Horský)

Náhradníci: Bačkovský - Lehoczki, Fukala, Penner, Varfolomejev, Doumbia, Kok, Horský, Rabušic

Branky: 67. Metsoko - 64. Chaluš, 69. a 79. Kulenović

Žluté karty: 2. Hejda, 34. Koubek (hlavní trenér), 72. Cadu - 30. Pourzitidis, 56. Ghali, 77. Kozel (hlavní trenér), 90+2. Žambůrek

Rozhodčí: J. Všetečka - K. Hájek, J. Váňa; VAR: T. Klíma; AVAR: D. Vodrážka.

www.slovanliberec.cz