Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slovan předvedl v dramatickém zápasu proti Slavii srdnatý výkon a vybojoval cenný bod

18. 03. 2023 | 20:14

Ve 24. kole nejvyšší české soutěže zavítala na stadion U Nisy Slavia Praha. Slovan se v prvním poločasu dostal díky brance Červa do vedení. Ovšem Slavii se podařilo ve druhé půli průběh zápasu otočit, když se trefili Olayinka a van Buren. Slovan se nevzdal a v dlouhém nastavení vyrovnal na konečných 2:2 Olatnji.

23slovanslavia1
Foto: Artur Irma

O úvodní výkop zápasu se postarali domácí. První střelu měli hosté v 6. minutě. Po autovém vhazování se ke střele zpoza vápna dostal Lukáš Masopust, zakončoval však nepřesně. O šest minut později hlavičkoval po rohu opět Masopust. Tentokrát už střela mířila mezi tři tyče, ale jen doprostřed, kde byl připraven Olivier Vliegen. Slovan bránil zodpovědně, hosté byli více na balónu, ale do vyložených šancí se nedostávali. Hráči v modrých dresech se snažili i útočit, většinou to ale skončilo buď ofsajdem nebo si slávističtí obránci poradili.

Po téměř půl hodině hry se poprvé měnilo skóre. Slovan měl roh, k odraženému míči se dostal Doumbia, pohotově vystřelil, avšak trefil pouze tyč. Naštěstí pro Slovan byl připravený Lukáš Červ a i s přispěním hostujícího obránce skončila jeho střela v síti. Svou branku následně neslavil, protože dříve ve Slavii působil. Domácí se z vedení neradovali dlouho. Po centru z pravé strany se dostal ke střele David Douděra, tu ještě liberecký brankář vyrazil. Ale k jeho smůle pouze k dobře postavenému Peterovi Olayinkovi, který už měl snadnou práci. Ve vápně ještě zůstal po souboji ležet Doumbia, rozhodčí se k tomu nevracel a branka platila.

Nic zásadního se potom už nestalo a první poločas skončil 1:1.

Na začátku druhé půle se Slavii podařilo dostat míč za Vliegenova záda. Nicméně před střelou Olayinky opustil míč hrací plochu a branka tak nemohla platit. Další šanci měl v 58. minutě Douděra, jeho pokus směřující do brány byl zablokován. Následně přestřelil branku van Buren. V 62. minutě po souboji ve vápně s Ndefem spadl Olayinka a pískala se penalta. Tu si vzal na starost Mick van Buren, bezpečně proměnil do levého horního rohu. Skóre bylo 1:2. Opět se ke střele dostal Peter Olayinka a to v 72. minutě, Vliegena ovšem neohrozila.

Po dlouhé době se do šance dostali i Slovan. V 75. minutě střílel Victor Olatunji, jeho rána však skončila vysoko nad. Poté se po nepovedeném odkopu Červa sám před domácím brankářem ocitl van Buren. Vliegen si s jeho střelou poradil. K další střele se dostal Zafeiris. Na vápně si zasekl míč, ale na zadní tyč domácí neohrozil. Po neodpískaném pádu Olayinky ve vápně se strhla potyčka, která vyústila v červenou kartu pro nigerijského útočníka. Po zbytek zápasu byla v dlouhém osmiminutovém nastavení vypjatá atmosféra. Slavia se snažila držet těsný náskok, ale Liberec se v závěru hnal za vyrovnáním.

A to nakonec přišlo! Doumbia dlouhým centrem za obranu našel Victora Olatunjiho. Liberecký útočník si skvěle zpracoval balón, střelou na zadní překonal Koláře a rozjásal domácí fanoušky. Další branku jsme již neviděli a Slovan se mohl radovat z cenné remízy proti silné Slavii.

www.slovanliberec.cz

Hlasy po utkání 24. kola první fotbalové ligy Slovan Liberec - Slavia Praha (2:2):

Luboš Kozel (trenér Liberce): "Musím být spokojený. Nebyli jsme v lehké situaci, nedělali jsme body a navíc jsme minule dostali výprask v Boleslavi. Bylo to o tom, jestli mužstvo dokážeme postavit zpět na nohy. Dnes nám chybělo sedm hráčů, z toho pět šest by možná bylo v základu. Cením si toho, že mužstvo i v tomhle složení ukázalo charakter. Asi jsme byli horší na míči než Slavia, která měla nakonec i víc šancí. Ale my jsme dobře bránili a čekali na svou šanci. V první půli přišla poměrně brzo a dostali jsme se do vedení. Bohužel jsme poměrně brzy inkasovali, i když se nemůžu zbavit dojmu, že to bylo možná i po faulu na Doumbiu. Nejvíc emocí pak vnesla na hřiště penalta, která poslala Slavii do vedení. Od té chvíle to byl boj, ne fotbal. Moc si cením toho, že když Olayinka neudržel nervy a šel venku, jsme se ještě zmobilizovali a dokázali vydolovat pro nás zlatý bod."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Na to, jak těžký byl terén, to byl zajímavý zápas. Vyvíjel se hůř pro nás, dostali jsme první gól po takové první nebezpečné situaci. Takový vlastní gól. Dostali jsme se do složité situace, se kterou jsme se ale dokázali vypořádat. Náš výkon se pořád zlepšoval, podařilo se nám rychle vyrovnat. Ve druhém poločase jsme byli aktivní, z penalty jsme šli do vedení a měli další dvě stoprocentní šance. Hráli jsme dobře, ale místo pohodového dohrání jsme šli do deseti a dlouhé nastavení jsme dohrávali o jednoho míň. Olayinka předvedl nepochopitelný zkrat, který se mu za pět let ve Slavii nestal. Budeme to s ním řešit. Vedli jsme a nebyl důvod k takovéhle reakci. Poslal nás do deseti a navíc bude chybět v dalších zápasech. Po jednoduchém míči za obranu jsme dostali z druhé nebezpečné situace soupeře gól na 2:2. Klíčové bylo, že jsme neproměnili dvě šance za stavu 2:1. Celkově byl náš výkon fakt slušný, ale hloupostí jsme se připravili o důležité body."

24. kolo první fotbalové ligy: Slovan Liberec - Slavia Praha 2:2 (1:1)

Branky: 25. Červ, 90.+5 Olatunji - 30. Olayinka, 65. Van Buren z pen. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Antoníček - Petřík (video). ŽK: Doumbia, Preisler, Ndefe - Ogbu, Oscar, Zafeiris, Vlček (vedoucí mužstva). ČK: 64. Čech (trenér brankářů) - 88. Olayinka. Diváci: 4758.

Sestavy:

Liberec: Vliegen - Ndefe, Plechatý, Purzitidis - Mészáros (77. Rabušic), Červ (80. Varfolomejev), Doumbia, Preisler (70. Ghali) - Tupta - Rondič (77. Kozák), Olatunji. Trenér: Kozel.

Slavia: Kolář - Masopust (55. Zafeiris), Ogbu, Holeš, D. Jurásek - Ševčík, Oscar - Douděra, Lingr (76. M. Jurásek), Olayinka - Tecl (56. Van Buren, 90. Hromada). Trenér: Trpišovský.

čtk