Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slovan se potřetí v sezoně představí doma, v neděli přivítá Pardubice. Západ začíná v 17 hodin

17. 08. 2024 | 16:39

Fotbalisté Slovanu se utkají v pátém ligovém kole na domácím hřišti s Pardubicemi a budou chtít nechat zapomenout na poslední zápas v Teplicích. Speciální utkání to bude nejen pro několik hráčů, kteří ještě v minulé sezoně hráli v týmu soupeře, ale i pro realizační tým v čele s Radoslavem Kováčem, jenž v minulé sezoně vedl Pardubice jako hlavní trenér. Přijďte naše fotbalisty podpořit přímo na stadion, hrát se bude v neděli od 17 hodin!

pardubFoPOzv
Archivní foto z www.slovanliberec.cz

Před zápasem se můžete těšit na bohatou fanzonu s programem již od 15:30 hodin. Tentokrát i za účasti mistrů ve freestyle fotbalu, s nimiž si budou moct děti i dospělí zasoutěžit o zajímavé ceny od našich partnerů, a kteří pak předvedou své umění i v rámci poločasového programu. Více se dočtete v tomto článku.

Vstupenky na nedělní utkání proti Pardubicím, které začíná v 17 hodin, jsou v online předprodeji za zvýhodněnou cenu na odkazu zde a dostupné budou i v neděli na pokladnách. Rovněž připomínáme, že online bulletin bude dostupný v den zápasu v naší mobilní aplikaci Slovanu, pokud ji nemáte stále staženou, můžete učinit na odkazu zde.

FK Pardubice

Pardubičtí fotbalisté si prošli přes letní přestávku řadou změn a velká část z nich souvisela i s Libercem. Řeč již samozřejmě byla o změně trenérského vedení i odchodech dvou fotbalistů do Slovanu. V této sezoně se ujal trenérského kormidla v Pardubicích Jiří Saňák, jenž přišel ze Sigmy Olomouc. Nový realizační tým vytvořil společně s asistenty Markem Kuličem a Dušanem Žmolíkem. Cíl bude jednoznačný, a to vyhnout se bojům o udržení v lize. V minulé sezoně totiž Pardubice bojovaly ve skupině o záchranu. Nakonec si mohly oddychnout, protože v konečné tabulce skončily na 12. místě.

První ligová kola

Pardubice mají po prvních čtyřech ligových kolech na kontě tři body a zatím se v tabulce nacházejí na 12. pozici. Na úvod ligy se představily proti Spartě a podaly houževnatý výkon. Ovšem těsné vedení z 25. minuty neudržely a nakonec prohrály 1:2. Následoval domácí zápas proti Karviné, který rozhodla trefa karvinského Memiče z 15. minuty. Chuť si Pardubice spravily až ve třetím kole, když porazily venku České Budějovice 3:1. V minulém kole nastoupily Pardubice doma proti Slovácku a i přes vyrovnané utkání podlehly soupeři těsně 0:1.

v Pardubicích došlo k řadě změn ve složení kádru. Kromě uvedených odchozích hráčů v tabulce nebudou v této sezoně dres Pardubice oblékat ani například mladíci Denis Halinský, Ondřej Kukučka či Denis Donát (všichni konec hostování). Naopak zajímavými posilami jsou bezesporu Andre Leiopold, jenž hrál v rakouském Lafnitzu (pozn. red. podobně jako Nyarko) a v minulé sezoně vstřelil třináct branek a na jednu přihrál. Dalšími zahraničními akvizicemi jsou nizozemský obránce Jason Noslin z litevského Kauno Zalgiris a francouzský záložník a odchovanec pařížského PSG Dominique Simon, který přišel z Dinamo Tbilisi. Kádr našeho nadcházejícího soupeře posílil na hostování i liberecký Tomáš Polyák, jenž zatím nastoupil do všech utkání.

Ohlasy před utkáním

„Zápas s Libercem bude určitě speciální. Musíme se na to připravit. Máme nějaká očekávání, víme, co trenér Kováč bude chtít po klucích v Liberci. Navíc je i známe, Ichiče i Míšu (pozn. red. Marek Icha a Michal Hlavatý). Těším se na to. Musíme věřit v náš tým, že fotbal hrát umíme a přenést to na hřiště. Budeme se chtít prezentovat hrou, kterou nacvičujeme a chtělo by to urvat nějaký ten bod,“ prohlásil před utkáním útočník Pardubic Vojtěch Patrák.

Zdravotní stav kádru

Trenér Saňák bude pro nadcházející utkání postrádat pravděpodobně čtveřici hráčů. Do ani jednoho utkání zatím nezasáhl rodák z Pobřeží Slonoviny Laurent Kissiedou, zranění jsou dále Tomáš Solil, Vojtěch Sychra a Pavel Zifčák, kteří chyběli v minulém utkání proti Slovácku.

Historická bilance

Slovan se střetl s Pardubicemi v lize celkem osmkrát a vzájemná bilance mezi oběma celky je zcela vyrovnaná. Třikrát se z vítězství radovalo naše mužstvo, dvakrát se týmy rozešly nerozhodným výsledkem a třikrát zvítězily Pardubice. Právě poslední vzájemný duel lépe vyzněl pro mužstvo z východu Čech. V 19. kole minulé sezony vyhrály Pardubice v domácím prostředí 2:0. V prvním poločasu se prosadil Zlatohlávek a ve druhé půli na něj navázal Daněk, jenž zužitkoval přihrávku Hlavatého. Slovan se sice v závěru utkání dostal do výhody, a to poté co byl vyloučen 90. minutě Mukwelle a domácí dohrávali v deseti, ale další branku jsme v nastaveném čase již neviděli.

Ze statistiky mnohem lépe vychází Slovan, pokud se podíváme pouze na utkání hraná na stadionu U Nisy. V nich Liberec s Pardubicemi totiž ještě neprohrál. Navíc hned dvakrát z toho byla vysoká výhra 4:1. Naposledy v sezoně 2021/22, tehdy se dvakrát na střeleckou listinu zapsal Michael Rabušic a po jedné trefě přidali i Mikula s Rondićem.

FC Slovan Liberec

Slovan po čtyřech odehraných kolech posbíral celkem čtyři body a v tabulce se nachází na desáté příčce se skóre 5:5. Každou z branek zatím vstřelil jiný hráč. Prosadili se Tupta, Letenay, Višinský, Ševínský a Nyarko. Nejvíce asistencí má zatím Michal Hlavatý, který dvakrát nahrával na gól v prvním utkání proti Karviné.

Poslední zápas

V minulém utkání se Slovan představil na hřišti v Teplicích. Po prvním nepovedeném poločasu prohrával 0:1 po brance Horského a trenér Kováč se rozhodl udělat po první půli hned tři změny. To se nakonec ukázalo jako správný tah, protože již ve 46. minutě srovnal střídající Letenay. Bohužel v samotném závěru se dokázal prosadit teplický Gning a rozhodl o výhře domácího celku 2:1, kompletní reportáž naleznete zde.

Ohlasy před utkáním

„Pardubice podobně jako my hodně obměnily kádr a mají nového trenéra, takže se to podobně jako u nás pomalu všechno sžívá a je to vidět i na výsledcích. Sice si pomohly výhrou v Budějovicích, ale je znát, že mají problém se střílením branek. My se ale nemůžeme dívat na to, s kým hrajeme, a zápas musíme jednoznačně vyhrát, zvláště po minulé porážce v Teplicích, kde nám zejména první poločas vůbec nevyšel. Teď hrajeme třetí zápas doma, ty první dva jsme, neříkám že herně, ale výsledkově nezvládli, a teď už U Nisy musíme dělat body, nejlépe tři, a před našimi diváky se chceme za každou cenu rehabilitovat. Doufáme, že přijdou v co největším počtu, a my uděláme všechno pro vítězství,“ hlásí před domácím zápasem s Pardubicemi asistent trenéra David Mikula.

Zdravotní stav kádru

Nejistý start zůstává u trojice hráčů Slovanu. Od začátku sezony zatím není k dispozici Michael Rabušic. Santiago Eneme se začal v tomto týdnu vracet do tréninkového režimu s týmem po předcházejícím zranění a nejistá je i situace u Dominika Plechatého, jenž vynechal poslední dva zápasy kvůli problémům s třísly.

www.slovanliberec.cz