Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stará garda fotbalového Slovanu věnovala příspěvek liberecké nemocnici

27. 07. 2020 | 8:04

Věděli jste, že se bývalí fotbalisté Slovanu pravidelně schází a mají dokonce založený spolek FC Stará garda Slovan Liberec? Přečtěte si o aktivitách naší Staré gardy, jejím štědrém příspěvku urologickému oddělení Krajské nemocnice Liberec a nejbližších plánech týmu okolo našich klubových legend.

staragardaA
Foto: FB Slovan Liberec

„Scházíme se každou středu na umělce U Nisy. Občas nás kluby z okolí pozvou na nějaké oslavy nebo otvírání nového hřiště. Dokážeme jim tam pak přivézt i známá jména, na která se dřív chodili dívat, jako jsou třeba Maier, Štajner nebo Obajdin. Z pochopitelných důvodů jsme rádi jezdili třeba do Bořetic na jižní Moravu. Před pěti lety jsme absolvovali i mezinárodní turnaj ve Walesu, jejich stará garda pak přijela i k nám do Liberce. Na hlavním stadionu U Nisy jsme se utkali i s bývalými reprezentatny Severního Irska. Před třemi lety jsme na stadionu za Lužánkami odehráli turnaj starých gard, kde jsme se utkali mimo jiné se Spartou, Zbrojovkou, Baníkem, bratislavským Slovanem, ale i s výběrem bývalých hráčů FC Barcelona. Loni jsme díky aktivitě bývalého předsedy sousedního oblastního fotbalového svazu Johanna Steina odehráli i zápas proti výběru Oberlausitz. Hráli jsme už i s Poláky… Není to ale zas tak často, spíš jen několikrát za rok,“ popisuje činnost zhruba třicetičlenného spolku současný předseda Staré gardy Michal Nevyhoštěný.

Teď ale aktivity Staré gardy přesáhly pouhé hraní fotbalu: „V době, kdy se řešila koronavirová epidemie, jsme se za Starou gardu také chtěli solidárně zapojit. Uvažovali jsme nejdříve o zapojení do Derby proti koronaviru, ale nakonec jsme se nestihli včas dohodnout a někteří členové přispěli aspoň sami za sebe. Když jsme se pak mohli začít znovu scházet, tak jsme se rozhodli dát za Starou gardu finance konkrétnímu oddělení nemocnice. Část peněz jsme vybrali mezi sebou a část jsme použili z naší týmové kasy. Dalo to dohromady celkem 10 000 Kč,“ vysvětluje Nevyhoštěný a upřesňuje i konečného adresáta příspěvku: „Když jsme se dohadovali, jakému oddělení přispějeme, nakonec zvítězil návrh přispět na urologické oddělení liberecké nemocnice. Jednak proto, že jako pánové v letech k němu budeme mít brzy blízko, ale i proto, že pan primář je velký fanda Slovanu, takže nebylo co dál řešit.“

A co nejbližší plány? „Teď se budeme 8. srpna účastnit druhého ročníku Memoriálu Zdeňka Nádeníka v Krásné Studánce. Naďas byl výborný člověk, známý liberecký zpěvák a rozhodčí, občas pískal i naše zápasy, jeho taťka navíc dělal maséra ve Slovanu, tak na něj s ostatními rádi zavzpomínáme.“

www.slovanliberec.cz