Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stolní tenisté už jsou zase v pohybu, při tréninku drží rozestupy a museli omezit i počet míčků

13. 05. 2020 | 6:51

Dezinfekce u vstupu, zavřené šatny i sprchy, nabádání k udržování rozestupů i menší počet míčků ke hře. S těmito omezeními začaly hned v pondělí, po dvou měsících nucené pauzy, trénovat děti z klubu stolního tenisu SKST v Liberci, který je největší v Libereckém kraji.

sttenisWaldhauser S2
archivní ilustrační foto

"Bude nás to částečně omezovat, ale důležité je, že už můžeme sportovat vevnitř a tréninky jsou," řekl ČTK trenér libereckého oddílu Martin Protiva. Do limitu maximálně 100 osob se podle něj vejdou bez problémů. "Skupinky jsou deset až 15 dětí na tréninku," uvedl. V klubu trénuje zhruba 150 dětí.

Na pondělní první trénink v hale u ZŠ Vrchlického v Pavlovicích přišlo deset dětí. Převlékat se musely přímo v herně. "Říkali jsme si, že to nařízení se nám zdá sporné, protože tu šatnu si děti vlastně udělají někde v tělocvičně, takže to vyjde nastejno," uvedl Protiva. V jiné herně, kterou mají stolní tenisté v libereckém Sport parku, si podle něj hráči dokonce pohorší. "Ve chvíli, kdy se budou převlékat v malé hale, kde je málo místa, tak to bude horší než kdyby se převlékali v šatně, která je naopak prostorná. Asi to ale nejde nařídit tak, aby to vyhovovalo všem," dodal.

Ke splnění všech nařízení stolní tenisté řeší i to, jak dezinfikovat míčky, kterých se všichni dotýkají. Při jednom tréninku jich v Liberci používají až 500. "Přemýšlíme o tom, že to omezíme asi na jeden míček (na hráče), jak to bylo dřív. A když to někdo zkazí, tak si pro něj bude muset dojít," řekl Protiva.

Všechny soutěže stolních tenistů byly kvůli pandemii koronaviru pro letošní sezonu předčasně ukončené. Podle Protivy neplánují, že by pro děti před letními prázdninami uspořádali alespoň mimosoutěžní turnaj. "Přemýšleli jsme nad tím, ale po úvaze jsme usoudili, že to ještě asi není vhodné. Věříme však, že bude možné přes léto trénovat, účastnit se soustředění a že příprava na novou sezonu už bude bez nějakých omezení," řekl.

Na chod klubu dvouměsíční přestávka podle něj neměla nějaký zásadní dopad. Obavy má ale z budoucnosti. "Jak krize omezí sport celkově v podobě dotací, na kterých jsme, dá se říci, závislí. Už máme signály, že se nějaké dotace budou krátit nebo možná i rušit. A nevíme, jak bude vypadat situace v příštích měsících nebo dokonce letech," dodal Protiva.

čtk