Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třetí den ODM: Teploty stoupají, napětí houstne, do vedení se posunula Praha

27. 06. 2019 | 5:57

Třetí závodní den opět zamíchal v pořadí krajů. První příčku po dnešním horkém dni obsadila pražská výprava s 299 body. Na druhém místě je v průběžném pořadí Středočeský kraj s 292 body a o jediný bod méně má po středečních bojích kraj Moravskoslezký. Mladí olympionici mají zítra poslední možnost zabojovat a získat medaili z IX. Letní olympiády dětí a mládeže.

Plavecký bazén v obležení fanoušků

Pro účastníky olympiády je nesmírně důležitá i divácká kulisa, vždyť právě diváci vytvářejí tu pravou sportovní atmosféru. Ať už se jedná o rodinu či kamarády. Největší koncentrace fanoušků dnes byla v libereckém plaveckém bazénu.

„Celá naše třída fandila liberecké výpravě. Děti si vyrobily trika a ráno jsme vyrazili do plaveckého bazénu podpořit spolužačku,” řiká třídní učitelka primy Gymnázia F. X. Šaldy Eva Eisenhammerová.

Drama na překážkách

Svou dceru přijel podpořit také olympionik Roman Šebrle. Kateřina Šebrlová v úterý vyhrála kvalifikační závod 60 m překážek. Skvělou formu potvrdila i v dnešním finále, kde i přes kontakty s překážkami vybojovala časem 9.48 stříbro. „Jsem pyšný, samozřejmě. Sport je dobrou životní cestou. Naučí respektu a dodržování pravidel. Jestli se jí bude dařit dál, ukáže až čas,“ říká olympijský vítěz v desetiboji z roku 2004. Rychlejší byla už jen Viktorie Jánská z Plzeňského kraje, a to o tři setiny sekundy. Po doběhu nezastírala svou upřímnou radost ze svého prvního zlata. „Mám za sebou zranění, proto jsem nevěřila, že by to mohl být tak skvělý výsledek. Z Kačky jsem byla trochu vystrašená, takže jsem strašně ráda, že se to povedlo,“ říká mladá olympionička. Obě dívky toho mají ve sportu rozhodně hodně před sebou.

„Cesta z dětské olympiády na tu velkou je pro všechny mladé talenty velmi těžká. Kdo ví, co je na jejich cestě potká. Ale už to, že jsou tady, je dobrý předpoklad. Teď musí jen vydržet, trénovat, mít štěstí, aby zůstali zdraví a také dobrého trenéra. Z dětí, které zde soutěží, se určitě někdo podívá na velkou olympiádu,“ dodává Roman Šebrle.

Na trampolínách si zlato vyskákala pražská výprava

Ve skocích na trampolíně patřili mezi favority domácí závodníci, tedy reprezentanti Libereckého kraje. Na medailové pozice ale nakonec po sérii selhání nedosáhli a reprezentant Daniel Kolář obsadil v kategorii jednotlivců čtvrtou příčku. První dvě medailové pozice si rozdělila pražská výprava. Zlato cinklo Lukášovi Kubíkovi a stříbro Jonáši Brodskému. „Byl to těžký souboj, ale nakonec to vyšlo. Myslím, si že jsem podal průměrný výkon,“ komentuje svůj úspěch Lukáš. Třetí místo připadlo Danielu Hetešovi ze Středočeského kraje.

Pražanům se dařilo i v kategorii družstev, kde chlapci vyskákali opět první místo. Druhé připadlo liberecké výpravě a třetí Středočeskému kraji.

Skoky na trampolíně měly na Olympiádě dětí a mládeže svou premiéru. Přitom ve velkých OH jsou zařazeny už od roku 2000. „Nejedná se o žádnou zahradní zábavu. Skoky na trampolíně jsou velmi adrenalinovým sportem náročným na koncentraci. Závodníci v žákovské kategorii předvádí prvky v šestimetrové výšce. Své skoky tak musí mít pod stoprocentní kontrolou,“ vysvětluje složitost sportu Miroslav Patrman, ředitel soutěže.

Vstupenky na slavnostní zakončení jsou již v prodeji

Poslední medailové ceremoniály se uskuteční zítra na slavnostním zakončení, které v liberecké Home Credit Aréně začíná v 19:30. S olympioniky se může přijít rozloučit také veřejnost. „Vstupenky jsou v relativně velkém počtu k dispozici na pokladně Sport Parku Liberec v rámci běžné otevírací doby,“ uvádí Tomáš Pokorný, člen krajského organizačního výboru ODM 2019.

Kompletní výsledky jednotlivých sportů naleznete zde: https://odm.olympic.cz/2019/sporty