Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov po roce přivítá diskařskou elitu a přijede i Hejnová

02. 05. 2019 | 13:11

Na konci května Turnov opět po roce přivítá diskařskou elitu včetně loňského vítěze Memoriálu Ludvíka Daňka Jamajčana Fedricka Dacrese. Domácími hvězdami 20. ročníku atletického mítinku budou překážkářka Zuzana Hejnová či dálkař Radek Juška, jedná se i o startu Pavla Masláka. Novináře o to dnes informovala místostarostka města a prezidentka pořádajícího klubu Jana Svobodová.

Na mítinku by v soutěži diskařů měli nastoupit také bronzový olympijský medailista z Ria Daniel Jasinski z Německa, pětinásobný vítěz turnovského mítinku Piotr Malachowski z Polska, stříbrný z mistrovství světa v roce 2015 Belgičan Philip Milanov a bronzový ze stejného šampionátu Polák Robert Urbanek. Startovat měl i úřadující mistr světa Andrius Gudžius z Litvy, ale kvůli zranění nepřijede. "Má výron v kotníku, takže je určitě na dva měsíce mimo závodění," uvedla Svobodová. Místo něj se ještě pokusí získat jiného kvalitního diskaře.

Rozpočet mítinku je 1,3 milionu korun. Organizátoři dostanou na akci půl milionu korun od Libereckého kraje, 400.000 korun od Turnova a zbytek zaplatí z příspěvků od sponzorů. Hod diskem je hlavní disciplínou memoriálu, který se koná jako připomínka světového rekordu Ludvíka Daňka. Vytvořil ho před 55 lety, kdy na turnovském stadionu hodil 64,55 metru. S tímto výkonem by vyhrál čtyři z předchozích 19 ročníků mítinku v Turnově. Nejdelší výkon na memoriálu předvedl v roce 2008 Litevec Virgilijus Alekna, který hodil 71,25 metru.

V dalších disciplínách se v Turnově 28. května představí dálkař Juška, který na Daňkově memoriálu před dvěma lety výkonem 829 centimetrů vytvořil český rekord. Na trati 200 metrů se chystá startovat dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Hejnová. V hodu oštěpem nastoupí Jaroslav Jílek a Petr Frydrych a v koulařském sektoru by se měl představit Ladislav Prášil. O startu čtvrtkaře Masláka podle Svobodové organizátoři jednají. V případě účasti by měl běžet 200 metrů.