Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tygři jsou už 20 let extraligoví. Klub získal jeden mistrovský titul, tři stříbrné medaile a šestkrát ovládl základní část

01. 04. 2022 | 15:05

Liberecká hokejová organizace slaví důležitý historický milník. Ve čtvrtek 31. března to bylo přesně dvacet let, co liberecký hokejový tým postoupil do nejvyšší české soutěže! Toto významné jubileum si Tygři v průběhu tohoto roku ještě několikrát připomenou.

hokej pohár
Psal se rok 2016, když se liberečtí Bílí Tygři stali Mistry extraligy. Foto: archiv

Severočeši klepali na dveře baráže o extraligu už v sezóně 1997/98, kdy se v 1. lize ještě nehrálo play-off a o postup výš si zahrál vítěz základní části. Tehdejšímu HC Stadion možnost zabojovat o místo v české nejvyšší soutěži unikla jen velmi těsně. Hned první rok po přejmenování na Bílé Tygry se Liberec dostal až do finále, kde ovšem podlehl Chomutovu.

Následující ročník už to ale šelmám vyšlo! Ve finále 1. ligy porazily Jihlavu a v následné baráži je čekalo Kladno. V sérii hrané na čtyři vítězná utkání Tygři nejdříve zvládli oba zápasy venku. Poté sice prohráli první domácí duel, jenže hned v tom dalším získali třetí bod a postupový mečbol.

Zbývalo udělat poslední krok, o nějž se liberečtí hokejisté pokusili 31. března 2002, tedy přesně před dvaceti lety! V páté bitvě barážové série byl stav po dvou třetinách 1:1, načež v 50. minutě zápasu vstřelil vítězný gól týmu z Podještědí obránce Jan Kudrna, jenž brankáře Zdeňka Orcta překonal ranou zpoza modré čáry!

První branku Tygrů v utkání mimochodem vstřelil jeho mladší bratr Jiří Kudrna, jehož můžete nyní vídat na liberecké střídačce jakožto asistenta trenéra Patrika Augusty. „Ten gól si pamatuji. Obránce mě nastřelil při oslabení a já jsem se zbytkem svých sil ujel. Neměl jsem na zakončení moc času, ale nějak jsem to tam procedil,“ vybavoval si.

Z kádru, který před dvaceti lety vybojoval postup do extraligy, momentálně v liberecké organizaci působí ještě Jan Plodek s Alešem Válou, tehdejším kapitánem mužstva. Oba nyní zastávají roli kustodů. „Nebylo to o tom, kdo je kapitán. Sešla se prostě dobrá parta a vyšlo nám to. Na začátku jsme vyhráli oba zápasy na Kladně, což bylo klíčové. Podle mě jsme tím soupeře hodně zaskočili, s něčím takovým asi nepočítal,“ vzpomínal na baráž Vála, jenž nosil kapitánské „C“.

Dosud nepublikovaný snímek z kabiny, kde před 20 lety vypukly oslavy postupu. Foto: www.hcbilitygri.cz.

Stojí za to dodat, že Tygři za oněch dvacet let z české elity ani jednou nesestoupili a již se tak řadí mezi tradiční extraligové kluby. Během dvaceti sezón získal liberecký hokejový klub jeden mistrovský titul, tři stříbrné medaile a šestkrát ovládl základní část. „V té době jsme si nedokázali představit, jakých úspěchů Tygři v budoucnu dosáhnou. Hlavně poslední roky byly velmi plodné, což je úžasné,“ rozplýval se Vála.

Tak ještě jednou šťastné kulaté výročí a mnoho mnoho dalších let v hokejové extralize, Tygři!

www.hcbilitygri.cz