Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tygří základna má rekordní počet dětí! Je správný čas se přidat, říká Petr Šafařovský

15. 02. 2023 | 10:19

Tygří akademie prožívá velice úspěšné období, zájem o hokej je pod Ještědem obrovský. V základně našeho klubu (kategorie U6, U7, U8) je aktuálně už 140 dětí! Z náborových statistik má velkou radost také vedoucí tygří základny Petr Šafařovský.

hokej děti1 382A4717
Foto: www.hcbilitygri.cz

Co říkáš na to, jaký zájem o hokej v Liberci aktuálně je?
Jako klub z toho máme obrovskou radost a jsme moc rádi, že máme v tréninku tolik dětí. Na ledě to při tréninku bývá průměrně okolo 45. Naše ledové plochy samozřejmě nejsou nafukovací, ale máme dostatečný počet trenérů a trenérek, abychom i v takových počtech dokázali zajistit kvalitní tréninky. Za důvěru, kterou nám lidé projevují, jsme vděční.

Je teď pravý čas přidat se mezi Tygry?
Určitě ano! Je zima, děti k nám chodí a chtějí se hokej a bruslení naučit. Vůbec to není tak, že bychom už nové děti nepřijímali. Naopak nabíráme pořád další. Čím více si jich k nám najde cestu, tím lépe. Když k nám děti přijdou, začínají v Tygříkovi, ve kterém se naučí bruslit a začnou hrát hokej, také se jim ovšem pod vedením profesionálních trenérů dostane všestranné pohybové průpravy.

S vysokým zájmem o hokej souvisí i to, že se za poslední roky trenérský tým u nejmladších hokejistů rozrostl, že?
Velice důležité pro nás je, že nám v Tygříku pomáhají trenérky, které s námi chodí na led a děti učí základy bruslení. Hodně si na tom zakládáme. Jak děti postupně rostou, dostanou od nás výstroj a věnují se jim už hokejoví trenéři se zaměřením primárně na hokej. Tímto bych chtěl trenérkám bruslení z Tygříka poděkovat za skvělou práci, kterou pro nás odvádějí. V širší základně máme početný trenérský kolektiv, který se své práci věnuje s láskou i nadšením. I jim patří poděkování a věřím, že budeme pokračovat v dobře odváděné práci. Zároveň jsme vděční klubu, že nám v tomto ohledu vychází vstříc.

Foto: www.hcbilitygri.czJe to, že je v tygřím trenérském kolektivu významné ženské zastoupení, vlídným znamením i pro holčičky, které by se chtěly stát hokejistkami?
Rozhodně! Musím říct, že dívek nám chodí do tréninku poměrně hodně. Jsem si jistý, že mít takový ženský element i v trenérském týmu je pro náš klub dobře.

Už dávno neplatí, že je hokej pouze zimní sport. Jak stavíte program v letních měsících?
Minulé léto jsme fungovali tak, že jsme trénovali třikrát týdně – dvakrát venku na hřišti a jednou v tělocvičně. Dbáme na sportovní všestrannost, ať jsou to gymnastika, atletika, koordinace, různé míčové sporty... Dítě si u nás i "na suchu" najde to svoje. Máme zde i trenéra speciálně na tréninky mimo led. Naší koncepcí je dělat celoroční sport. I přes stoupající ceny energií chceme mít k dispozici led téměř po celý rok.

Přestože děti u hokeje samozřejmě chceme udržet, dá se říct, že i kdyby se později rozhodly změnit sport, z průpravy u Bílých Tygrů budou i na jiné aktivity dobře připravené?
Stoprocentně. Všestranná pohybová příprava je pro nás základní pilíř. Může se stát i to, že budeme hodně kopat do balonu, dítě si to zamiluje a dá se kvůli nám na fotbal. (smích) Samozřejmě se ale snažíme pracovat tak, aby si děti hokej zamilovaly a zůstaly u něj dlouhodobě.

Foto: www.hcbilitygri.czMají se rodiče bát, že je přihlášení dítěte mezi Tygry velkou finanční zátěží?
Navzdory vysokým cenám energií jdeme cenově proti proudu a výši příspěvků jsme nezvedli. První měsíc tréninků v našem klubu nabízíme zdarma, stejně jako možnost si u nás bezplatně zapůjčit hokejové vybavení. Děláme vše pro to, aby byl u nás hokej dostupný opravdu pro všechny.

Je zejména v začátcích důležité, aby se děti hokejem hlavně bavily?
Je to velice důležité. Děti si k hokeji, sportu i pohybu obecně musejí vytvořit takový vztah, aby je to bavilo a naplňovalo. Nechceme, aby sem chodily proto, že to chtějí rodiče. Naším cílem je, aby poznaly krásu hokeje. Zároveň pro mladé hokejisty pořádáme různé akce, do nichž zapojujeme třeba i naše juniory, ke kterým děti mohou vzhlížet.

Výsledkaření tedy u malých dětí nehrozí.
To v žádném případě. Do čtvrté třídy se na výsledky vůbec nehraje, jde tam opravdu jen o to, aby děti na ledě zvládaly základní dovednosti. To je pro nás mnohem důležitější, než jestli jsme vyhráli nebo prohráli.

Foto: www.hcbilitygri.czMá spojení se s Tygry pro děti i význam přesahující sport? Mohou se zde naučit například pracovat v kolektivu...
Určitě ano. Právě to fungování v týmu je jeden z důležitých aspektů, proč sem děti chodí. Vracejí se za kamarády, chodí se sem zlepšovat. My trenéři s dětmi chceme mít také dobré vztahy, klidně na kamarádské úrovni. Zároveň však vyžadujeme, aby nás poslouchaly a respektovaly. V klubu fungujeme jako jedna velká tygří rodina a ctíme hodnoty jako poctivost, fair play a pracovitost.

Bílí Tygři spolupracují s MŠ Hvězdička, jejíž děti sem pravidelně chodí bruslit. Je to dobrá volba pro budoucí hokejisty?
S mateřskou školou máme jednou týdně trénink na ledě. Je to hlavně o bruslení, ne o hokeji jako takovém. Ale samozřejmě i tu hokejku děti na závěr tréninku dostanou a můžou si zkusit dát gól. Spolupráce funguje výborně, hodně dětí z MŠ Hvězdička nám následně chodí do Tygříku. Myslím si, že partnerství jak s MŠ Hvězdička, tak následně se ZŠ U Školy, je rozhodně ku prospěchu.

www.hcbilitygri.cz