Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Udrží Slovan naději na poháry? Rozhodne se při Podještědském derby v Jablonci

25. 05. 2019 | 22:55

Je tu konec nadstavbové části ligové soutěže a na Slovan čeká znovu nelehký úkol. V pátém kole skupiny o titul vyzve v 51. ligovém Podještědském derby FK Jablonec. Díky výhře Slavie ve finále MOL Cupu stále existuje šance na evropské poháry, ovšem v posledním kole musíme získat více bodů než ostravský Baník (jenž hraje v Plzni). I proto bude v Jablonci důležitá podpora fanoušků, nenechte si zápas ujít, startuje v neděli již od 15 hodin.

Derbylib-jbc1
archivní foto: Artur Irma

FK Jablonec

Jablonečtí v zápase proti Slovanu budou moci hrát s klidem, protože výhra Slavie jim pomohla k jistotě předkol Evropské ligy v příští sezóně. Již teď mají zajištěné čtvrté místo, z něhož je nemůže sesadit ani Slovan, ani Baník. Svěřenci trenéra Rady tedy potvrdili své umístění ze základní části, po které taktéž drželi čtvrtou příčku.

V zápasech ve skupině o titul podával Jablonec dobré výkony, přestože se to ne vždy projevilo na konečném výsledku. Nejprve prohráli těsným rozdílem v Plzni 1:2, kde ztratili vedení a následně i remízu až dvěma góly po 80. minutě. Poté si doma poradili s Baníkem 2:0, když se trefili oba klíčoví hráči Jablonce (Trávník a Doležal). Ve třetím kole následoval zápas se Slavií, kde Jablonec vedl podobně jako v Plzni, ale nakonec prohrál 1:2. Následující zápas se Spartou přinesl porážku 0:2, i proto, že Jablonec musel po vyloučení Hovorky dohrávat v deseti.

Jak již bylo naznačeno, Jablonec spoléhá hlavně na dvojici Trávník a Doležal. Útočné duo se podílelo celkem na 41 brankách, což je o sedm branek více, než dal celý tým Slovanu za sezónu. Dalším důležitým faktorem úspěchu je příliš neměnící se sestava, která se dobře zná a podává stabilně kvalitní výkony. Například Tomáš Holeš odehrál 34 zápasů (nechyběl ani jednou), dále Jakub Považanec a Vlastimil Hrubý naskočili do 33 zápasů. Jedničkou v bráně je poslední zmiňovaný hráč, jenž si připsal na své konto celkově 13 vychytaných nul.

FC Slovan Liberec

Slovan bude mít obrovskou motivaci v nedělním utkání zvítězit. Jednak stále bude hrát o možnost evropských pohárů, a kromě toho bude chtít po delší době znovu uspět v Podještědském derby na soupeřově půdě. Slovan v nadstavbové části podával proti ostatním týmům velmi bojovné výkony. Celkově jsme získali ze čtyř zápasů 4 body se skóre 1:3. Znovu se potvrzuje to, co platilo v základní části, příliš gólů nedáváme, přesto nás zdobí pevná obrana, do které skvěle zapadl, při absenci Karafiáta, původně záložník Kamso Mara.

V prvním zápase skupiny o titul Slovan vybojoval bod za remízu proti Slavii 0:0. Následoval zápas se Spartou, kde jsme podali sympatický výkon, přesto to ale na body nestačilo, odjížděli jsme s porážkou 0:1. Ve třetím kole přišel velmi důležitý zápas v Ostravě, Libereckým se podařilo vyhrát v závěru po brance Mary. Naposledy se svěřenci trenéra Hornyáka představili na domácím stadionu proti Plzni, ovšem ta Slovanu ukázala lekci z efektivity, když vyhrála po dvou střelách na branku 2:0.

Poslední dvě Podještědská derby (tedy jubilejní 50. a podzimní 49.) vítěze nenašla. Nejprve Jablonec doma neproměnil penaltu a remizoval 0:0. Následná odveta v Liberci přinesla velmi podobný průběh utkání, co se celkového výsledku týče. I tehdy totiž výsledek skončil nerozhodně 0:0. Otázkou tedy zůstává, zda uvidíme nějakou branku tuto neděli…

převzato z www.fcslovanliberec.cz