Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V 52. Podještědském derby budou rivalům z Liberce chybět ofenzivní hráči

19. 10. 2019 | 5:31

Fotbalový sever už netrpělivě vyhlíží prestižní souboj mezi Jabloncem a Libercem. 52. Podještědské derby vypukne na stadionu v Liberci už dnes od 14:30 hodin.

foderby souboj povi
Foto: www.fkjablonec.cz

Liberec se loni probojoval na konečnou šestou pozici, ale do pohárů se nepodíval. Letos má tým opět podobné ambice, jenže už s jiným koučem. Vedení po sezoně trochu překvapivě odvolalo slovenského trenéra Hornyáka, kterého nahradil u kormidla Slovanu kouč Hoftych. Spolu se změnou v realizačním týmu došlo i k přerodu v hráčském kádru, jenže k jinému, než bývalo na stadionu našeho soupeře zvykem. Přesto odešel útočník Kozák, hostování skončilo Sýkorovi a Köstlovi. Místo nich se funkcionářům povedlo přivést hráče pražské Slavie, stopera Chaluše, útočníka Kuchtu a v rozjeté sezoně i ofenzivně laděného Balutu.

Liberec čekal na úvod nové ligové sezony poměrně těžký los. Hoftychovi svěřenci sice odstartovali výhrou v Ostravě, jenže pak přišla série čtyř porážek v řadě. Až poté náš rival začal zase bodovat, ač se nevyhnul dalším ztrátám, především na domácím stadionu. Tam sice dokázal porazit Spartu, ale zároveň tratil s Olomoucí či Teplicemi. V tabulce Slovan uzavírá prostřední skupinu na desáté pozici, přičemž na Jablonec aktuálně ztrácí šest bodů. „Právě proto potřebujeme teď body, abychom se dostali do horní poloviny tabulky,“ přemýšlí nahlas liberecký lodivod Pavel Hoftych. „Čeká nás regionální a navíc velmi těžký soupeř. Na utkání se náležitě těšíme,“ dodal. Slovan se v sobotním zápase bude muset vypořádat s absencí útočníka Musy, který pyká za čtyři žluté karty. „Jablonec má dobře poskládané mužstvo, dokáží každý rok díky Mirkovi Peltovi velmi dobře doplnit kádr po prodejích. Jsou na tom velmi dobře kondičně a hrají s rychlým přechodem do útoku,“ vyjmenovává přednosti jablonecké strany kouč našeho soupeře.

archivní foto Artur Irma

Také jablonecký trenér Petr Rada bude v derby postrádat důležitého brejkového hráče, z reprezentačního srazu Lvíčat se totiž vrátil zraněný útočně laděný Matoušek, který má svalové problémy. „Je to pro nás nepříjemné. Šanci dostanou jiní,“ pravil kouč Rada, aniž by prozrazoval více. „Čeká nás těžké utkání. Liberec je silný. Na takový zápas není potřeba hráče moc motivovat. Mančafty se do derby nechají vtáhnout, je tam i nějaké hecování. Čekám zajímavé utkání a věřím, že to bude férově vedené utkání a dobrý fotbal,“ konstatoval přes sobotním soubojem jablonecký stratég.

Pohled do statistik v dosavadních 51 odehraných zápasech hovoří ve prospěch libereckého Slovanu. Ten zvítězil ve 24 případech, 14x se body dělily a 13x se z výhry v derby radoval náš tým. Jablonec v posledních dvou letech s Libercem neprohrál, celkově už v pěti zápasech v řadě.

Utkání začíná v sobotu 19. října od 14:30 hodin na stadionu U Nisy v Liberci.

www.fkjablonec.cz