Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vize své práce v roli šéftrenéra české reprezentace Filip Pešán představí až po analýze současného stavu

14. 06. 2019 | 6:05

AKTUALIZOVÁNO: Na tiskové konferenci hokejového svazu byl sportovní ředitel Bílých Tygrů Filip Pešán oficiálně uveden do funkce šéftrenéra Českého hokeje. Stejně tak nastupuje i do role generálního manažera reprezentační dvacítky.

Prezident hokjeového svazu Tomáš Král:

"Filip byl mezi kandidáty na post národního týmu již třeba naposledy, když jsme vybírali trenéra, a bránilo mu v tom, že byl plně vázán v Liberci, takže to nepřipadalo v úvahu. Ale řekli jsme si, že pokud nebude pokračovat, tak je to vhodný kandidát, který národní tým převezme," řekl Král.  

"Chceme pracovat také už s nějakým výhledem, abychom nebyli odkázáni na to, kdo zrovna někde ukončí angažmá nebo ne. Je to snaha o to, abychom měli možnost si lidi připravovat," doplnil Král. (čtk)

Svazový šéf Tomáš Král rovněž uvedl, že by měl Pešán v příštím roce převzít pozici hlavního kouče národního týmu. "Pokud se nestane nic nečekaného, novým trenérem reprezentace bude Filip Pešán," prohlásil Král. Současný trenér české reprezentace Miloš Říha má smlouvu ještě na jednu sezonu, kterou svaz hodlá dodržet. Zároveň se ale předběžně dohodl s Filipem Pešánem, jenž by měl Říhu nahradit. "Těším se na tu výzvu v podobě případného vedení A-týmu. Už teď budu situaci mapovat," přiznal Pešán.

Velká porce práce na něj čeká i v následující sezoně. V nové roli bude mít za úkol zkvalitňování programů akademií a zabudování hráčů do mládežnických reprezentací. Spolu s trenérem národního týmu U20 Václavem Varaďou bude sestavovat tým na domácí světový šampionát v Ostravě a Třinci, který se koná na přelomu roku. Současně zůstane i na pozici sportovního ředitele Bílých Tygrů. "Vedení Liberce mi umožnilo částečně zůstat v klubu a podporuje mojí cestu. Majiteli klubu Petru Syrovátkovi za to děkuji."

Kromě Pešána budou u mládežnických reprezentací působit i další trenéři Bílých Tygrů. Asistentem trenéra u "osmnáctky" je nově Milan Plodek, který několik let úspěšně působí u liberecké akademie. Stejnou funkci bude u kategorie U16 plnit Richard Lobo. Ten v minulé sezoně dosáhl s tygří "šestnáctkou" na titul, když jeho tým ovládl finálový turnaj v Ostravě.

Mgr. Filip Pešán se narodil 4. ledna 1978. Většinu své hokejové kariéry strávil v dresu Stadionu Liberec, později pak Bílých Tygrů. V roce 2002 byl součástí týmu, který vybojoval postup do extraligy. Mezi jeho hokejové úspěchy patří i stříbrná medaile v dresu české reprezentace na zimní univerziádě v Innsbrucku v roce 2005, o kterou se přičinil třemi góly v sedmi utkáních.

Trenérskou kariéru zahájil Pešán v ročníku 2005/2006, kdy působil u mládežnických celků a jako asistent u extraligové juniorky. V létě 2006 byl vyslán libereckým klubem na roční trenérskou stáž do Kanady, kde vedl univerzitní tým X-men STFX. S týmem jako hrající kouč postoupil až do závěrečných bojů o univerzitního mistra Kanady.

Univerziádu v Turíně v roce 2006 již Pešán absolvoval nikoliv v roli hráče, ale asistenta hlavního trenéra. Stal se i šéftrenérem a metodikem mládeže libereckého hokejového klubu a později pomáhal jako hlavní trenér zachránit extraligovou juniorku. To se povedlo, a stal se hlavním koučem Bílých Tygrů.

Dál už to znáte: Titul, pravidelná účast ve finálových duelech extraligy...

Mgr. Filip Pešán je absolventem FTVS Univerzity Karlovy, držitelem trenérské IIHF licence „A“ a kanadského NCCP.

www.hcbilitygri.cz

Pešána do Českého hokeje zlákala i možnost trénovat reprezentaci

Možnost trénovat od sezony 2020/21 národní tým hrála roli v rozhodování trenéra Filipa Pešána, který opustil lavičku extraligového Liberce a zamířil do Českého hokeje. V severočeském klubu zůstal v roli sportovního ředitele. Na svazu převzal po Slavomíru Lenerovi pozici šéftrenéra a zároveň je generálním manažerem výběru do 20 let, který čeká na přelomu roku domácí mistrovství světa v Ostravě a Třinci.

Pešán přiznal, že možnost nahradit po skončení dvouleté smlouvy u reprezentačního A-týmu Miloše Říhu hrála v jeho rozhodování roli. "I to byl důvod, proč jsem tu práci vzal," uvedl Pešán a je rád, že bude mít čas se za rok na budoucí pozici dobře připravit.

Navíc chce čas využít k dalšímu vzdělávání a posunu v moderních trendech. "Každodenní hokej na klubové úrovni to neumožňuje. Tam jede člověk na výsledek každý den. Já teď budu mít vzácnou možnost cestovat a bavit se se špičkami světového hokeje o tom, jak to dělají ve svých zemích. Těším se na to," prohlásil Pešán.

"Přijel jsem teď z kempu dvacítek, pak cestuju do Toronta. Tam je tří- až čtyřdenní konference nejlepších koučů NHL a dalších padesáti spíkrů. Z Toronta odlétám do Finska, kde má dvacítka kemp a zápasy. Program je náročný, ale pro mě inspirující," pochvaloval si Pešán.

Je podle něj dobře, že je o jeho působení u reprezentace jasno takto s ročním předstihem. Podobně s výhledem jmenují trenéry například u reprezentací Finska či Švédska. "Já si myslím, že je to dobrá věc, že svaz ví, co dělá, a má nějaké promyšlené kroky dopředu," podotkl Pešán.

Do Českého hokeje jde s přesvědčením, že mu pomůže. "Abych bral práci jen z toho důvodu, že tam chci být další do řady, tak to určitě ne. Chci českému hokeji ze své pozice pomoci. Jak to budu dělat, je ale otázka dalších měsíců. Je mi jasné, že stoprocentně s něčím narazím, ale doufám, že těch narážek moc nebude," prohlásil.

V nadcházející sezoně nemíní Říhovi do práce nijak zasahovat. "Těžko si dokážu představit být s Milošem Říhou na střídačce, protože má svůj realizační tým," uvedl Pešán. Je ale připraven v případě nabídky zvažovat pomoc.

"Letos mi Miloš volal a nabízel mi externí spolupráci - sledování druhé skupiny na mistrovství. S díky jsem odmítl, protože jsem se potřeboval zapojit do svazových povinností a také si trochu odpočinout. Jestli přijde jeho nabídka příští rok, tak ji zvážím," doplnil.

Na šampionátu v Bratislavě se byl Pešán i osobně podívat. "Ale nebylo to optikou budoucího kouče, ale v uvozovkách jako fanoušek nebo člen vedení Českého hokeje. Na druhou stranu se na tu výzvu těším. Součástí první roku působení bude určitě i mapování případného dalšího národního týmu," uvedl.

Vize své práce v roli šéftrenéra chce představit až po podrobnější analýze současného stavu. "Myslel jsme si, že budu muset věci nastavit nově, ale jsem strašně překvapený, jak dobře to funguje. Myslím ale, že se svaz hrozně málo vyjadřuje o tom, jak dobře ty věci dělá. Lidi rádi čtou kritiku a pochvaly moc nejdou. Já budu ten, který o těch věcech začne v pozitivním slova smyslu mluvit," prohlásil Pešán.

"Třeba mezinárodní program pro naše národní týmy je jeden z nejlepších na světě," uvedl Pešán. Navazovat bude na Lenerovu práci. "Lidi, s kterými mě seznámil pan Lener, jsou největší špičky světového hokeje z Hockey Canada, USA Hockey nebo ruského hokeje. Jeho konkrétně neskutečně respektují a jsem rád, že mi otvírá dveře," uvedl Pešán.

Měl konečné slovo pro návrh realizačních týmů reprezentací před schválením výkonného výboru. "Zasahoval jsem v poslední instanci rozhodování. Kluci dělají svoji práci dobře. Petr Studnička, který je zodpovědný za složení realizačních týmů, měl všechno připravené a prokomunikované. Byl bych blázen, kdybych přišel a všechno to překopal. Pár jmen jsem upravil, ale jinak věřím práci těchto kluků," dodal Pešán.

čtk