Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volejbalistky čekají po přípravném kempu v Jablonci zápasy s Polkami

26. 06. 2020 | 17:41

Testy na covid-19 začal poslední den přípravného jabloneckého kempu volejbalové reprezentace žen, která by měla hrát na přelomu srpna a září kvalifikaci mistrovství Evropy 2021. Reprezentační kouč Řek Jannis Athanasopulos zapojil do červnového bloku i mladé hráčky.

volejbalZenaNew
ilustrační foto

Testy na koronavirus volejbalistky absolvovaly, protože je příští týden v úterý a ve středu čekají ve Walbrzychu dva přátelské zápasy s Polskem, čtvrtým týmem loňského evropského šampionátu, na který se Češky neprobojovaly.

"Ukáže nám to, jak na tom jsme, slabiny, na kterých je třeba pracovat. Bude to ale zajímavé a nové pro všechny, protože po třech měsících nikdo neví, co od sebe čekat. Asi to nebude nejvyšší úroveň volejbalu, ale bude to pro nás dobrý test," řekl ČTK Athanasopulos, který vede národní výběr od loňského dubna.

Po pauze kvůli šíření nemoci covid-19 se volejbalistky od 8. června připravovaly dva týdny v Prostějově, nyní využily na týden halu v Jablonci nad Nisou.

"Bylo fajn, že jsme se po dlouhé době sešly. Ze začátku to bylo těžší, možná to víc bolelo a byly jsme asi trošku z rytmu, ale jinak nás to nerozhodilo. Už jsme zase na vlně a jedeme," řekla smečařka Andrea Kossányiová. "Potupně se přidávalo na intenzitě tréninků a bylo to dobrý," přikývla univerzálka Gabriela Orvošová.

"Je skvělé, že máme šanci trénovat, protože jiné federace se rozhodly šetřit, ale český svaz do hráček investuje," ocenil Athanasopulos přístup svazu. "Více nás to stmelilo i jako tým. Myslím, že nám to hodně pomohlo," doplnil.

Vedle opor Kossányiové, Barbory Purchartové či Michaely Mlejnkové do reprezentačního áčka nově nakoukly mladé hráčky. Ostruhy získávaly například Klára Dvořáčková, Květa Grabovská, Daniela Digrinová nebo Magdaléna Bukovská. "Zapadly skvěle, ukázaly dobrý přístup a myslím, že tady je dobrý základ do budoucna," chválil Athanasopulos, na klubové úrovni trenér bundesligového Stuttgartu.

Znovu se volejbalisty sejdou 20. července a přípravu už budou směřovat ke kvalifikaci o Euro, která by se měla odehrát nově ve dvou turnajích, což má evropská federace CEV potvrdit začátkem července. O dvě místa budou Češky bojovat s Lotyšskem, Slovinskem a Bosnou a Hercegovinou.

"Některé kvalifikační skupiny se uskuteční až v lednu, ale my jsme se se všemi dohodli, že to chceme odehrát letos, což je v našich očích výhoda. Můžeme zúročit přípravu," uvedl manažer reprezentačních týmů Miloslav Javůrek.

Orvošová si na Itálii počká, zkušenosti začne sbírat v Polsku

V devatenácti letech je volejbalistka Gabriela Orvošová žádaným zbožím. Reprezentační univerzálka vybírala z několika nabídek, třeba i z vytoužené Itálie, ale pro první zahraniční angažmá zvolila Polsko.

"Je to další krok v kariéře. Bude to o něco lepší liga než v Česku a doufám, že se nám sezona vydaří. Těším se na to," řekla ČTK Orvošová, které skončila v Olomouci smlouva a nově bude oblékat dres klubu Bielsko-Biala.

"Měla jsem i další nabídky, ale tahle se mi zdála nejlepší. Je to kousek, nebudu to mít daleko od domu," konstatovala. Její nové působiště leží zhruba 40 kilometrů od českých hranic na druhé straně Beskyd.

O služby Orvošové stály celky ve Francii, Maďarsku i jinde v Polsku. Relativně brzy mohla odejít do vysněné Itálie. "Chtěla bych ale jít postupně. V Bielsku bych měla hrát v základní sestavě, takže to bude lepší."

Pro polský celek rozhodl i fakt, že se na palubovce sejde s Andreou Kossányiovou. Se zkušenou smečařkou se znají z Olomouce i reprezentace. "Myslím, že to je výhoda. Nějaká sehranost tam určitě zůstala a pomůže mi to," řekla Orvošová.

"Čeká ji dřina," řekla Kossányiová. "Z české ligy to bude skok, ale zjistí, jak to chodí v zahraničí a může to pro ni být dobrá přestupní stanice," dodala.

Rodačka z Charvát Orvošová je talentem českého volejbalu. Do národního týmu nakoukla předloni coby sedmnáctiletá a při loňském triumfu v Evropské lize už byla první univerzálkou. S Olomoucí loni slavila titul i Český pohár. "V Olomouci bylo pěkně a doufám, že se tam někdy budu moci vrátit," řekla.

Jako ostatní se musela vypořádávat s omezeními kvůli možnému šíření koronaviru a volejbal nehrála přes tři měsíce. "Takhle dlouho bez volejbalu jsem snad nikdy nebyla," uvedla. Cvičila doma, chodila běhat a po uvolňování omezení do posilovny. "Bylo příjemné, že jsme byli všichni doma, ale pak už bylo dobrý, že můžeme vypadnout ven," usmála se 194 centimetrů vysoká volejbalistka.

Teď má za sebou reprezentační soustředění a jakou posilu v ní Bielsko-Biala získala, může ukázat příští týden ve dvou přípravných duelech s Polkami. "Bude to výzva. Doufám, že uspějeme a pak i v kvalifikaci o Evropu," řekla.

čtk