Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výhru Jablonci vystřelil na zlínské Letné svým gólem Jan Matoušek

28. 09. 2019 | 18:41

Jablonečtí fotbalisté slaví první výhru v sezoně na hřišti soupeře. Na zlínské Letné vystřelil všechny tři body svým gólem Jan Matoušek.

fotbal jablonec zlín dsc1458
Foto: www.fkjablonec.cz

Také v městě obuvi nastoupil náš Jablonec ve stejném složení základní jedenáctky. Na lavičce už měl kouč Rada k dispozici uzdraveného Kubistu i novou akvizici finského záložníka Hamalainena.

Jablonec začal na zlínské Letné solidně, po rohovém kopu pálil z voleje, leč hodně nepřesně Břečka. Po deseti minutách hry zahrozili i domácí, nejdříve kapitán Jiráček vyslal slabou střelu na Hrubého, vzápětí Poznar z voleje vypustil skákavý projektil naštěstí mimo prostor tyčí. Na opačné straně se po autovém vhazování a průniku Sýkory dostával do solidní pozice a zakončení Matoušek, jenže v rozhodující moment promáchl. Další střela stejného hráče byla o deset minut později na hranici vápna zblokována.

V 26. minutě vypíchl Matoušek balon domácímu Folprechtovi, opět předvedl svou rychlost a míč pak poslal přes vybíhajícího Dostála do branky 0:1. Ševci pálili brzy poté nebezpečně z trestného kopu Tchanturishviliho, míč se ale zatřepetal jen na boční síti jablonecké branky. Na hřišti bylo celkově hodně nepřesností, ale do kabin odcházeli s jednobrankovým náskokem hráči Jablonce.

I na začátku druhého poločasu se domácí obrana dopustila velké chyby, tentokrát ale napadání Doležala skončilo pro naše barvy jen rohovým kopem. Na adresu domácích se pomalu začal snášet z tribun pískot. Domácí diváci mohli zatleskat alespoň hlavičce útočníka Poznara, po které se míč snesl na horní síťku Hrubého branky. Na trávník se po šedesáti minutách hry dostal po zranění i rekonvalescent Kubista, který vystřídal střelce naší branky Matouška. Domácí ve snaze vyrovnat nasadili i dalšího vysokého útočníka Wágnera. V 70. minutě propadl balon za naší obranu a míč poté napálil vedle domácí Jindráček. Zlínští si postupem času vytvářeli v okolí pokutového území Jablonce standardní situace. Nebezpečně pálil za hranicí vápna i Poznar. Tlak domácích sílil v poslední desetiminutovce, nebezpečný přízemní balon posílal do našeho vápna Jiráček a Bartošák a jablonečtí tak tak že si balon nesrazili do vlastní sítě. Vedle Hrubého branky pálil vzápětí i Folprecht. Pět minut před koncem si premiéru v jabloneckém dresu odbyl i střídající Hamalainen. Parádní zákrok proti dělovce Fantiše předvedl gólman Hrubý!

V napínavém závěru už jablonečtí fotbalisté těsné vedení uhájili a od února letošního roku se radují s třech bodů ze hřiště soupeře.

Ohlasy trenérů:

Domácí lodivod Josef Csaplár byl z další domácí porážky pořádně rozmrzelý. „Jsem smutný a zklamaný, ani né zas tak naštvaný. Mrzí mě za lidi a za fanoušky, že takové utkání nedokážeme dovést do bodového zisku. Zápasu by určitě slušel nějaký ten bod. Nám se to dnes bohužel nepovedlo, protože jsme neměli kvalitu v pokutovém území. Přitom šance jsme tam měli. Musíme dál pracovat, já ve svém mužstvu vidím stále dobře položený základ,“ nepanikařil po sobotní porážce trenér Zlína.

Jablonecký kouč Petr Rada měl z druhé letošní kalendářní výhry na hřišti soupeře radost. „Vstoupili jsme do toho dobře. Byli jsme aktivní, dostali jsme se do vedení trochu šťastnou brankou s tečí. To nás malinko uklidnilo. Do druhé půle jsem hráče upozorňoval, že domácí půjdou za obratem a do hry šli postupně vysocí hráči. My jsme minule ztratili dva body s Olomoucí a já jsem hráčům říkal, že si ty body tady chceme vzít zpátky. Hráči to dneska odmakali, ale musíme přidat větší fotbalovost. Dnes nám pomohli v defenzívě Jovović i Sýkora, plnili si své defenzivní věci. I vlasta Hrubý dost vybíhal, což nám pomohlo při centrovaných balonech na vysoké hráče. Domácí hráli dobrý fotbal. Je to pro nás trochu šťastné vítězství. Vítězství venku už jsme potřebovali. Máme tři body i s trochou štěstí. Domácí nás hlavně v poslední dvacetiminutovce hodně zatlačili,“ přiznal náš kouč.

Jablonec se v závěru dostal pod tlak domácích, který ale přečkal bez úhony. „Bylo to postavením domácích. Snažili jsme se na to reagovat postově, dali jsme do hry Kubistu i Hamalainena. Byli jsme až moc zatáhnutí. Doležal měl od včerejška střevní problémy, ale své si odvedl. Potřebovali jsme bránit vysoké hráče Poznara, Wágnera a další. Zlín hrál velice dobře a dostal nás v domácím prostředí pod tlak. Uhráli jsme to někdy i s trochou štěstí, ale tři body jsou pro mě rozhodující,“ zakončil hodnocení zápasu kouč vítězného celku z Jablonce.

Fastav Zlín - FK Jablonec 0:1 (0:1)

Branka: 26. Matoušek. Rozhodčí: Franěk - Kříž, Melichar. ŽK: Mašek, Poznar - Holík, Hübschman, Krob, Jovovič. Diváci: 3009.

Sestavy:

Zlín: Dostál - Fantiš, Buchta, Azackij, Bartošák - Matejov (60. Wágner), Mašek (90. Železník), Folprecht, Jiráček, Čanturišvili - Poznar. Trenér: Csaplár.

Jablonec: Hrubý - Holík, Plechatý, Břečka, Krob - Hübschman - Jovovič, Považanec (81. Kratochvíl), Sýkora - Matoušek (63. Kubista) - Doležal (85. Hämäläinen). Trenér: Rada.

www.fkjablonec.cz